Bochenka Vita Kraków / deweloper Develia - opinie i informacje na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
teqnix

Re: Bochenka Vita Kraków / deweloper Develia - opinie i informacje na forum

Postautor: teqnix » 04 sie 2023, 17:25

realista pisze:4) aż dziw bierze, że nie wynajmuje za 1000 zł jakiemuś lumpowi, przecież 1000 zł obecnie każdy chciałby płacić za mieszkanie i z pewnością nikt by mu najmu nie wypowiedział :lol: a może po prostu jeszcze nie słyszał o czymś takim jak umowa na czas określony bez możliwości wypowiedzenia :?

Sorki za offtop ale na pewno się to po części każdemu przyda a ciekaw jestem waszego jak i przede wszystkim tego profesora teorii którego cytuję ;) zdania o takim zagadnieniu. Umowa najmu powiedzmy na 12 miesięcy bez możliwości wypowiedzenia przez żadną ze stron, po 3 najemca mówi, że ma gdzieś, zmienia pracę na inne miasto i się wyprowadza oraz oddaje klucze. Właściciel raczej znając życie te klucze weźmie bo mu najbardziej zależy na stanie mieszkania.

Najemca faktycznie zmienia miejsce zamieszkania na inne miasto. Co Pan realista radzi właścicielowi skoro jest taki doświadczony? Wynająć na nowo mieszkanie czy niech stoi puste i pozywamy dawnego lokatora. Jesteś pewien, że sąd zasądzi czynsz? Od razu będziesz pozywał także za pełne 9 miesięcy z czego 8 to tzw świadczenia przyszłe? A jeżeli właściciel się złamie i wynajmie jednak nowemu drożej to ma w ogóle podstawę, żeby ścigać dawnego?

Życie jest o wiele bardziej skomplikowane niż wyczytałeś to w internecie :lol:

pozdro

Postautor: pozdro » 04 sie 2023, 17:48

Standardowe umowy maja miesieczny okres wypowiedzenia. To na 12 mc to bardziej kwestia ktora chroni najemcę a nie wynajmującego

pozdro

Postautor: pozdro » 04 sie 2023, 17:51

Generalnie jakby nie liczyc to tu akurat opłacalne na wynajem. Spokojnie te 2500 sie bierze. Idzie sie zamknac kolo 600k. Obstawiam ze popyta bedzie nawet lepszy niz na Górce Narodowej. Odradzam inwestowanie w centrum gdzie sie daje 18k/m2 i wynajmuje z trudem za 3k/m2 2 pokoje i stopa zwrotu cienka wychodzi. Jak krach jakis to tez sie wiecej traci na wartosci mieszkania

teqnix

Postautor: teqnix » 04 sie 2023, 17:56

pozdro pisze:Standardowe umowy maja miesieczny okres wypowiedzenia. To na 12 mc to bardziej kwestia ktora chroni najemcę a nie wynajmującego

Sam sobie przeczysz bo jak dwie strony mają możliwość wypowiedzenia 1 miesięcznego to jaka tu ochrona lokatora? W takiej sytuacji jego najem się może i po 2 miesiącach od rozpoczęcia zakończyć :D

realista

Postautor: realista » 04 sie 2023, 18:10

teqnix pisze:
realista pisze:4) aż dziw bierze, że nie wynajmuje za 1000 zł jakiemuś lumpowi, przecież 1000 zł obecnie każdy chciałby płacić za mieszkanie i z pewnością nikt by mu najmu nie wypowiedział :lol: a może po prostu jeszcze nie słyszał o czymś takim jak umowa na czas określony bez możliwości wypowiedzenia :?

Sorki za offtop ale na pewno się to po części każdemu przyda a ciekaw jestem waszego jak i przede wszystkim tego profesora teorii którego cytuję ;) zdania o takim zagadnieniu. Umowa najmu powiedzmy na 12 miesięcy bez możliwości wypowiedzenia przez żadną ze stron, po 3 najemca mówi, że ma gdzieś, zmienia pracę na inne miasto i się wyprowadza oraz oddaje klucze. Właściciel raczej znając życie te klucze weźmie bo mu najbardziej zależy na stanie mieszkania.

Najemca faktycznie zmienia miejsce zamieszkania na inne miasto. Co Pan realista radzi właścicielowi skoro jest taki doświadczony? Wynająć na nowo mieszkanie czy niech stoi puste i pozywamy dawnego lokatora. Jesteś pewien, że sąd zasądzi czynsz? Od razu będziesz pozywał także za pełne 9 miesięcy z czego 8 to tzw świadczenia przyszłe? A jeżeli właściciel się złamie i wynajmie jednak nowemu drożej to ma w ogóle podstawę, żeby ścigać dawnego?

Życie jest o wiele bardziej skomplikowane niż wyczytałeś to w internecie :lol:

udzielę ci jednej bezpłatnej informacji biznesowej - porady inwestycyjne są płatne, bezpłatnie to można kogoś jedynie wpuścić w maliny

to że coś robisz źle czy nieudolnie to nie mój problem, ja tylko kulturalnie szydzę z takich infestorow domorosłych, którzy nawet umowy nie potrafią odpowiedniej sporządzić żeby swoje interesy zabezpieczyć

najmowalem mieszkania i wiem jakie są umowy, przy których nie przyszły by mi do głowy numery jakie spędzają ci sen z powiek

aha, wróciłem właśnie z okolicy bohenka, przepraszam ale ten miks zarośli, starych domów, krętych dróg i zapyziałych bloków z początku lat 90 tych jest przygnębiający, dopiero jak na Witosa wyjechałem to jak wyjść z mroków ciemności, przykre to było doświadczenie, nie polecam do mieszkania
w tym miejscu także przepraszam mieszkańców meiera, mają silną konkurencję w postaci tej okolicy

teqnix pisze:
pozdro pisze:Standardowe umowy maja miesieczny okres wypowiedzenia. To na 12 mc to bardziej kwestia ktora chroni najemcę a nie wynajmującego

Sam sobie przeczysz bo jak dwie strony mają możliwość wypowiedzenia 1 miesięcznego to jaka tu ochrona lokatora? W takiej sytuacji jego najem się może i po 2 miesiącach od rozpoczęcia zakończyć :D

a przyszedł ci do głowy taki zapis w umowie że tylko jedna ze stron ma prawo wypowiedzieć wcześniej umowę? No skądże :lol:

już nic ziomuś więcej nie pisze, bo nie chce ci psuć samopoczucia i wpędzać we frustrację, dość masz zmartwień z tym swoim majdanem

teqnix

Postautor: teqnix » 04 sie 2023, 18:37

realista pisze:a przyszedł ci do głowy taki zapis w umowie że tylko jedna ze stron ma prawo wypowiedzieć wcześniej umowę? No skądże :lol:

W zasadzie nawet cię lubię więc teraz ja ci udzielę rady na poziomie tej płatnej, ot dzień dziecka :lol: Możesz sobie wpisać termin wypowiedzenia przysługującemu właścicielowi jaki tylko ci się podoba co i tak nie zmienia faktu, że ten termin będzie nieważny bo go reguluje ustawa o ochronie praw lokatorów a nie kodeks cywilny. Jak sobie garaż wynajmiesz czy tam sklep to już będzie oczywiście inaczej. I nie jest ważne czy to będzie najem okazjonalny czy na 12 mcy czy 36. Więc nawet jak komuś coś tam doradzasz czy latasz z szablonem z netu to, żeby się ta osoba czasem nie zdziwiła i nie miała potem pretensji. Wiadomo, ze 99% lokatorów to ma w pupie ale jeden się zawsze może trafić upierdliwy.

Co do Bochenka to starsze domy to są już chyba na Podedworzu co nie zmienia faktu, że okolica jest ciężka przede wszystkim z powodu nadmiaru samochodów. I na przyszłość jak tu będziesz to daj znać to ci pokażę dlaczego tu w okolicy jest jedna inwestycja warta uwagi :D

bartekrk

Postautor: bartekrk » 04 sie 2023, 19:27

Panowie, jeśli mamy na przykład umowę najmu okazjonalnego na 12 miesięcy i najemca jest profesjonalistą, a wynajmujący amatorem, to najemca płaci za pierwszy miesiąc, a kolejne 3-4 lata (w zależności od tego jak dobry/doświadczony jest) mieszka za darmo, przy czym wynajmujący opłaca mu rachunki (opłaty administracyjne, media + prąd).
Jeśli natomiast to wynajmujący jest profesjonalistą, to w przypadku, gdy najemca wyprowadzi się po miesiącu, to wynajmujący wynajmuje mieszkanie od zaraz i zakładając, że najemca ma jakikolwiek majątek, z najemcy komornik ściąga kasę o równowartości 11-krotności miesięcznego czynszu.

Powyższe przepychanki (które bardzo lubię czytać [@ghd tęsknię, mam nadzieję, że to długo wyczekiwane wakacje remontowe, a nie ban] i w sumie dlatego tutaj wchodzę w miarę regularnie) wynikają tylko z tego, że 99% wynajmujących w Polsce to amatorzy, a jakieś 3-4% najemców to profesjonaliści.

A na Badurskiego chyba muszę się przejechać skoro tak zachwalają, chociaż jak matkę swego czasu zawoziłem do szpitala, to myślałem, że dalej w górę (dalej od strony Wielickiej) sądząc po pejzażach nie ma już miasta :D

teqnix

Postautor: teqnix » 04 sie 2023, 20:08

bartekrk pisze:A na Badurskiego chyba muszę się przejechać skoro tak zachwalają, chociaż jak matkę swego czasu zawoziłem do szpitala, to myślałem, że dalej w górę (dalej od strony Wielickiej) sądząc po pejzażach nie ma już miasta :D

Polecam, nawet mogę pokazać okolicę :D Masz już przecież doświadczenie w najmie to wiesz, że nie zawsze jest tak, że jak coś bliżej centrum to od razu rentowność lepsza. A z najmem masz sporo racji ale to też zależy czasem od szczęścia. Jak się spotka profesjonalista wynajmujący vs kumaty najemca to z oczywistych względów podobnych do sporu pracodawca vs pracownik prawo faworyzuje tutaj jedną osobę. A ile jest warta umowa najmu okazjonalnego to się można przekonać np. tutaj: najem-okazjonalny.com (takich stron jest od groma). Szybko sobie rodacy furtkę znaleźli :lol: W zasadzie wystarczy, że ten co oświadczenie podpisał się tego w razie eksmisji wyprze, wyjedzie, zamknie drzwi itp.

No i wszyscy tęsknimy za ghd !!! Brakuje tej patodeweloperki, suszących się gaci w apartamentach 30 metrowych za bańkę, wyziewów napalmu itp. przy każdej możliwej inwestycji, choćby była nawet na samym Wawelu jednocześnie z zachwalaniem zamiejskiej sielanki :P

bartekrk

Postautor: bartekrk » 04 sie 2023, 21:28

teqnix pisze:
bartekrk pisze:A na Badurskiego chyba muszę się przejechać skoro tak zachwalają, chociaż jak matkę swego czasu zawoziłem do szpitala, to myślałem, że dalej w górę (dalej od strony Wielickiej) sądząc po pejzażach nie ma już miasta :D

Polecam, nawet mogę pokazać okolicę :D Masz już przecież doświadczenie w najmie to wiesz, że nie zawsze jest tak, że jak coś bliżej centrum to od razu rentowność lepsza. A z najmem masz sporo racji ale to też zależy czasem od szczęścia. Jak się spotka profesjonalista wynajmujący vs kumaty najemca to z oczywistych względów podobnych do sporu pracodawca vs pracownik prawo faworyzuje tutaj jedną osobę. A ile jest warta umowa najmu okazjonalnego to się można przekonać np. tutaj: najem-okazjonalny.com (takich stron jest od groma). Szybko sobie rodacy furtkę znaleźli :lol: W zasadzie wystarczy, że ten co oświadczenie podpisał się tego w razie eksmisji wyprze, wyjedzie, zamknie drzwi itp.

No i wszyscy tęsknimy za ghd !!! Brakuje tej patodeweloperki, suszących się gaci w apartamentach 30 metrowych za bańkę, wyziewów napalmu itp. przy każdej możliwej inwestycji, choćby była nawet na samym Wawelu jednocześnie z zachwalaniem zamiejskiej sielanki :P

Wiesz ale na weksel jeszcze sobie nikt sposobu nie znalazł kto ma i nie chce przepisywać majątku, a uczciwy najemca nie ryzykuje nawet złotówka podpisując weksel inblanco gdzie opisane są zasady jego wykorzystania.
I dla jasności, ja profesjonalistą nie jestem, zresztą o takiej Badurskiego bym nawet nie pomyślał, że może być dobra inwestycja, a Twoja argumentacja z tym szpitalem jest jak najbardziej trafna i zapewne dobrze na tym wyjdziesz, także realista zejdź z chłopa, bo sarkazm masz pierwsza liga, ale on dla swojej wygody i pięknego krajobrazu tego nie kupował.

pozdro

Postautor: pozdro » 05 sie 2023, 7:13

Badurskiego pod wynajem dobre bo to akademik dla studentów medycyny. Studenci medycyny raczej uczciwi więc już tam nie straszcie chłopa. Wie gdzie i westować, żeby mieć dobrego i pewnego najemcę. Kilka mieszkań 2 pokojowych po 2.5k puści i pewna kasa

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”