teqnix pisze:realista pisze:4) aż dziw bierze, że nie wynajmuje za 1000 zł jakiemuś lumpowi, przecież 1000 zł obecnie każdy chciałby płacić za mieszkanie i z pewnością nikt by mu najmu nie wypowiedział

a może po prostu jeszcze nie słyszał o czymś takim jak umowa na czas określony bez możliwości wypowiedzenia
Sorki za offtop ale na pewno się to po części każdemu przyda a ciekaw jestem waszego jak i przede wszystkim tego profesora teorii którego cytuję

zdania o takim zagadnieniu. Umowa najmu powiedzmy na 12 miesięcy bez możliwości wypowiedzenia przez żadną ze stron, po 3 najemca mówi, że ma gdzieś, zmienia pracę na inne miasto i się wyprowadza oraz oddaje klucze. Właściciel raczej znając życie te klucze weźmie bo mu najbardziej zależy na stanie mieszkania.
Najemca faktycznie zmienia miejsce zamieszkania na inne miasto. Co Pan realista radzi właścicielowi skoro jest taki doświadczony? Wynająć na nowo mieszkanie czy niech stoi puste i pozywamy dawnego lokatora. Jesteś pewien, że sąd zasądzi czynsz? Od razu będziesz pozywał także za pełne 9 miesięcy z czego 8 to tzw świadczenia przyszłe? A jeżeli właściciel się złamie i wynajmie jednak nowemu drożej to ma w ogóle podstawę, żeby ścigać dawnego?
Życie jest o wiele bardziej skomplikowane niż wyczytałeś to w internecie

udzielę ci jednej bezpłatnej informacji biznesowej - porady inwestycyjne są płatne, bezpłatnie to można kogoś jedynie wpuścić w maliny
to że coś robisz źle czy nieudolnie to nie mój problem, ja tylko kulturalnie szydzę z takich infestorow domorosłych, którzy nawet umowy nie potrafią odpowiedniej sporządzić żeby swoje interesy zabezpieczyć
najmowalem mieszkania i wiem jakie są umowy, przy których nie przyszły by mi do głowy numery jakie spędzają ci sen z powiek
aha, wróciłem właśnie z okolicy bohenka, przepraszam ale ten miks zarośli, starych domów, krętych dróg i zapyziałych bloków z początku lat 90 tych jest przygnębiający, dopiero jak na Witosa wyjechałem to jak wyjść z mroków ciemności, przykre to było doświadczenie, nie polecam do mieszkania
w tym miejscu także przepraszam mieszkańców meiera, mają silną konkurencję w postaci tej okolicy
teqnix pisze:pozdro pisze:Standardowe umowy maja miesieczny okres wypowiedzenia. To na 12 mc to bardziej kwestia ktora chroni najemcę a nie wynajmującego
Sam sobie przeczysz bo jak dwie strony mają możliwość wypowiedzenia 1 miesięcznego to jaka tu ochrona lokatora? W takiej sytuacji jego najem się może i po 2 miesiącach od rozpoczęcia zakończyć

a przyszedł ci do głowy taki zapis w umowie że tylko jedna ze stron ma prawo wypowiedzieć wcześniej umowę? No skądże

już nic ziomuś więcej nie pisze, bo nie chce ci psuć samopoczucia i wpędzać we frustrację, dość masz zmartwień z tym swoim majdanem