Zdaje się, ze jeszcze w tym roku mają zostać oddane do użytku pierwsze biurowce kompleksu High Five, które buduje Skanska w okolicy, w której znajduje się Galeria Krakowska

Dobrze, że szybko uwijają się z pracami, bo budowa, to nic ładnego. Pojawiły się już też koncepcje zagospodarowania terenu wokół nowych budynków i tu deweloper przedstawił kilka interesujących pomysłów.

Przyszli pracownicy będą mogli skorzystać m.in. z centrum rowerowego Bike5ive, sceny, strefy foodtrucków czy bieżni. Firma zapewnia, że dużą rolę w projekcie odegra także zieleń.
Tylko, że pierwszy zarzut, który bym tu miała, to to, że "przyszli pracownicy", mam nadzieję, że to trochę niedopatrzenie autora tekstu, bowiem widziałbym raczej przestrzeń w sąsiedztwie tych budynków, jako dostępną dla wszystkich mieszkańców miasta - w zasadzie, to deweloper powinien zostać do tego zobowiązany, że dokłada coś od siebie do tkanki miejskiej

Cieszy to, że pojawi się trochę zieleni w tej okolicy, bo tej nigdy za dużo, zwłaszcza w sąsiedztwie ul. Pawiej i Galerii Krakowskiej. Trochę niezrozumiałym pomysłem jest dla mnie bieżnia pod High Five Kraków, ile ona będzie miała metrów, dwadzieścia

No chyba, że będzie ruchoma i będzie można biec stojąc w miejscu - nie wiem jako sobie to wyobrażają. Za to na wielki plus strefa rowerowa,bo jednak większość osób powinna tam wybrać właśnie ten środek komunikacji, zwłaszcza zważywszy na to, że miejsc parkingowych jest tam niewiele (bo też po co wpychać do centrum dodatkowe samochody).

Trochę przerażają mnie strefy foodtrucków, bo trzeba się postarać, żeby takie miejsca wyglądały chociaż przyzwoicie, a to już nie jest takie oczywiste - mam nadzieję, że jakoś sensownie to ograną, bo jednak coś takiego na pewno miło mieć pod biurowcem, dla odmiany od korpostołówki

W kontekście budowy tych biurowców, chyba jeszcze bardziej atrakcyjne wydają się być nowe osiedla mieszkaniowe budowane w tej okolicy, a dokładniej, to po drugiej stronie torów kolejowych, czyli na przykład
Rakowicka Podkowa Kraków, czy wprost reklamowane, jako dobre mieszkania na wynajem w Krakowie
Apartamenty od Echo Investment - bliskość biurowców jest bowiem chyba jeszcze lepsza w tym przypadku, niż bliskość uczelni, lepiej wynajmować pracownikom korporacji, niż studentom