Duże stałe okna nieotwieralne / jak się je myje / czy są praktyczne

Forum przeznaczone dla osób, które już kupiły lub chcą kupić nowe mieszkanie w Krakowie w inwestycji Lipska 16 za którą odpowiada deweloper Bryksy. Zapraszamy do wymiany informacji i opinii
bohom

Duże stałe okna nieotwieralne / jak się je myje / czy są praktyczne

Postautor: bohom » 11 wrz 2024, 23:13

Jeszcze jedna rzecz, która zwróciła moją uwagę, to te duże okna na w mieszkaniach, dobrze mi się wydaje, że one nie będą się otwierały, w sensie ta większa cześć?

Obrazek

Do tej pory widziałem takie duże przeszklenia zwykle od strony loggi lub balkonów. Wygląda to fajnie i na pewno nieźle doświetla mieszkania, choć akurat tu te okna wychodzą na stronę północną i ruchliwą ulicę Lipską.

bohom

Re: Duże stałe okna nieotwieralne / jak się je myje / czy są praktyczne

Postautor: bohom » 11 wrz 2024, 23:15

Ale skoro to by się miało nie otwierać, to jak umyć nieotwieralne duże okna w bloku w sytuacji, w której nie ma na zewnątrz przy nich loggi albo balkonu? Za każdym razem trzeba będzie wzywać ludzi z uprawnieniami do wspinaczki, którzy na co dzień myją okna w biurowcach? A może te okna po prostu będą się otwierały normalnie i moje pytanie nie ma sensu?

andrzej_87krk

Postautor: andrzej_87krk » 12 wrz 2024, 7:50

Nie lepiej spytać developera?

Stregoborr

Postautor: Stregoborr » 18 wrz 2024, 19:49

bohom pisze:Ale skoro to by się miało nie otwierać, to jak umyć nieotwieralne duże okna w bloku w sytuacji, w której nie ma na zewnątrz przy nich loggi albo balkonu? Za każdym razem trzeba będzie wzywać ludzi z uprawnieniami do wspinaczki, którzy na co dzień myją okna w biurowcach? A może te okna po prostu będą się otwierały normalnie i moje pytanie nie ma sensu?

Okna będą miały otwierane mniejsze skrzydła, a dodatkowo zastosowane zostanie zabezpieczenie w postaci balkonu francuskiego, co może ułatwić bezpieczne mycie okien. Szkoda, że zamiast tradycyjnych balustrad nie zdecydowano się na szklane, które nie ograniczałyby dopływu światła do wnętrza.

bohom

Postautor: bohom » 18 wrz 2024, 21:02

andrzej_87krk pisze:Nie lepiej spytać developera?

Mycie okien w mieszkaniach, to już nie będzie jego problem.

bohom

Postautor: bohom » 18 wrz 2024, 21:07

Stregoborr pisze:Okna będą miały otwierane mniejsze skrzydła, a dodatkowo zastosowane zostanie zabezpieczenie w postaci balkonu francuskiego, co może ułatwić bezpieczne mycie okien. Szkoda, że zamiast tradycyjnych balustrad nie zdecydowano się na szklane, które nie ograniczałyby dopływu światła do wnętrza.

Domyśliłem się, że mniejsza część będzie otwierana, ale nie będzie łatwo z niej dostać do górnego rogu tego dużego przeszklenia.

O ilość światła bym się nie martwił, bo przy takich przeszkleniach słońca może być wręcz za dużo. Natomiast takie tradycyjne barierki wyglądają jednak gorzej od szklanych, choć pewnie są znacznie tańsze...

andrzej_87krk

Postautor: andrzej_87krk » 19 wrz 2024, 8:23

bohom pisze:
andrzej_87krk pisze:Nie lepiej spytać developera?

Mycie okien w mieszkaniach, to już nie będzie jego problem.

ale co montuje wie ;)

Wróć do „Lipska 16 Kraków od Bryksy - forum mieszkańców osiedla”