[Bud. B] Terminy ukończenia budowy i przekazania mieszkań - Nowy Targówek
Re: [Bud. B] Terminy ukończenia budowy i przekazania mieszkań - Nowy Targówek
Ja drążąc temat przez telefon dostałem informację, że oddanie zależy od wykonania prac która z kolei zależy od tego jaka będzie zima tzn kiedy złapią przymrozki. Czy orientuje się ktoś jak sprawa realnie będzie wyglądać z odszkodowaniem ?
dntrt pisze:Czy orientuje się ktoś jak sprawa realnie będzie wyglądać z odszkodowaniem ?
Bez dobrego prawnika, w ogóle nie będzie wyglądać.
ATAL stać na „dobrych” prawników, a My indywidualnie raczej tej wojenki nie wygramy. Dlatego jeszcze raz napiszę … może najwyższy czas zacząć szukać. Jest Nas już parę osób na forum – w czym problem?
Ale trzeba też mieć „oczy z tyłu głowy”, bo Atal na 1000% zdaje sobie sprawę, że na dzień dzisiejszy mieszkania zakupione w 2016 roku były kupowane po cenach niższych niż obowiązują obecnie. Na Naszej rezygnacji zarobiliby krocie, bo w przypadku, gdy ktoś brał wykończenie „pod klucz” pomimo konieczności zapłacenia tych paru stówek za metr dodatkowo dojdzie „koszt przywrócenia stanu poprzedniego”.
Dla osób, które miały termin odbioru na koniec 09.2017 r. zwłoka dewelopera jest liczona bodajże od 21.10.2017 r. (3% w stosunku rocznym od kwoty wpłaconej na konto dewelopera) – chyba nie trzeba pisać, że mówimy tu o groszach – na waciki

Umowa deweloperska, przynajmniej w moim przypadku nie jest bardzo niekorzystna dla Mnie. Brak co prawda zapisów odnoszących się do możliwości dochodzenia innych roszeń (poza wskazanymi powyżej), ale co najważniejsze, brak zapisów, że nie można takich roszczeń dochodzić – trochę masło maślane, ale chyba większość rozumie o co Mi chodzi.
Większość z Nas poniesie większą lub mniejszą stratę finansową: czy będzie to konieczność przedłużenia wynajmu mieszkania, czy płacenia zwiększonej raty kredytu, do czasu przeniesienia własności i wpisania się banku do KW, poprzez coraz bardziej realne niebezpieczeństwo nieprzyjemnego i kosztownego kontaktu z urzędem skarbowym (w przypadku, jeżeli dana osoba sprzedała swoją nieruchomość w 2016 roku i powstała należność podatkowa z zobowiązaniem do wydatkowania kwoty zwolnionej z podatku na cele mieszkaniowe), po utratę ew. zysków z wynajmu mieszkania (jeżeli taki cel przyświecał kupującemu). Katalog strat pewnie jest większy i niewspółmierny do 3% od kwoty wpłaconej deweloperowi

Ale żeby to egzekwować potrzebny jest dobry prawnik – tyle w temacie.
Bardzo jestem ciekawy tej informacji, która ma być do nas przesłana lada dzień. Od przedstawicieli dewelopera nic konkretnego nie można było telefonicznie wyciągnąć. mam jednak złe przeczucia. Jedno opóźnienie już było i wolałbym, żeby drugie nie nastąpiło.
Może trzeba zapytać PANA Prezesa lub Radę Nadzorczą spółki czy ukrywanie informacji i dezinformacja klientów to zatwierdzona przez kierownictwo metoda postępowania czy nadgorliwość warszawskiego oddziału 
Coś mi się wydaje, że druga opcja jest bardziej prawdopodobna.
PS
Jak stracę drugi raz ekipę wykończeniową (przełożona z początku października na początek stycznia) - TO MISIO BĘDZIE BARDZO WKUR^%*Y NA ATAL.

Coś mi się wydaje, że druga opcja jest bardziej prawdopodobna.
PS
Jak stracę drugi raz ekipę wykończeniową (przełożona z początku października na początek stycznia) - TO MISIO BĘDZIE BARDZO WKUR^%*Y NA ATAL.
To chyba misio się wk...wi bo moim zdaniem termin 31 grudnia wziął się stąd że miał być wg umów dew. terminem ukończenia infrastruktury poszczególnych etapów i ma się nijak do przyłączy działek. Chciałbym sìę mylić ale gdyby miało być inaczej to by panie z biura krzyczały z uśmiechem że do grudnia oddadzą, tym czasem układają pismo już od dwóch tygodni to strach będzie tego emaila otwierać
Też uważam, że gdyby termin grudniowy miał być utrzymany to telefonicznie przedstawiciele dewelopera by tą informację radośnie potwierdzili...
Ktoś tu pisał że 10-ego będą rozsyłanie pisma z informacją o przesunięciu terminu. Jak ktoś dostanie to piszcie od razu bo ja ciągle mam małą nadzieję że jeszcze z tego grudnia coś będzie.
Nie przekażą do użytkowania do grudnia. nie ma szans.
Ewentualnie może będą nas wpuszczać na wykańczanie mieszkań , ale nie będzie można mieszkać jeszcze. - chociaż w to też wątpię.
Ewentualnie może będą nas wpuszczać na wykańczanie mieszkań , ale nie będzie można mieszkać jeszcze. - chociaż w to też wątpię.
Jak myślicie czy opóżnienia w przekazaniu mieszkań na tym etapie może spowodować przesunięcia dla osób które mają odbiór w póżniejszych terminach?
Ja na przykład kupiłem mieszkanie w II etapie z terminiem odbioru 31 czerwca 2018 i teraz się zastawiam czytając wasze komentarze czy mój termin w ogóle jest realny?

Czy ktoś z Was dostał cokolwiek?
Wróć do „Nowy Targówek od Atal Warszawa - forum mieszkańców osiedla”