Wygląda na to, że deweloper Sprava wypuszcza do sprzedaży nowe osiedle w Krakowie na Prądniku Białym - Dolina Prądnika, bo tak by się ono miało nazywać. Osiedle ma powstać przy ul. Glogera, czyli w lokalizacji, w której sporo się buduje w ostatnich latach. Zdaje się, że ma stanąć gdzieś poło parku handlowego przy tej ulicy, w którym jest Lidl, Rossmann i inne sklepy - to akurat jest plus, bo na zakupy blisko. Zastanawiam się tylko czy nie będzie jakichś uciążliwości związanych z dostawami towarów do sklepów - jak myślicie? To jest ten Vendo Park Kraków, chyba tak?
Do tego niedaleko jest rzeka Białucha (czy Prądnik), ale zastanawiam się czy mieszkańcy nowych bloków będą mieli dobry dostęp do niej. Choć potencjalnie jest to niezłe miejsce np. na powstanie parku w przyszłości. Jakie macie opinie o tej lokalizacji, może ktoś się podzieli swoimi spostrzeżeniami na forum?
Osiedle Dolina Prądnika Kraków / deweloper Spravia - opinie na forum
Inwestycja Osiedle Dolina Prądnika Kraków / deweloper Spravia - opinie na forum
A jeśli chodzi o same mieszkania, to listę otwierają małe kawalerki poniżej 30 metrów kwadratowych - na plus, że są w nich dwa okna, choć nie wiem czy da się sensownie strefę sypialna wydzielić, ale może i tak. zostawiając małą kuchnię z jadalnią, tylko wtedy trzeba by mieć sypialnio-salon, ale w tak niedużym mieszkaniu chyba nie ma co marudzić.
Mieszkania 2-pokojowe w Krakowie na Prądniku Białym w inwestycji Dolina Prądnika zaczynają się od 36 m2, przez niecałe 39 m2, a kończą na 44 m2, więc wybór jest spory i układy prezentują się całkiem nieźle.
Są też mieszkania 3-pokojowe na 59 m2 ze strefą dzienną oddzieloną od dwóch sypialni. 3 pokoje można też mieć na 68,5 m2 i taki lokal jest nieco bardziej przestronny.
Największe lokale, które zapowiada tam Spravia, to mieszkania 4-pokojowe mające metraże w okolicach 70 metrów kwadratowych, więc dosyć kompaktowe (jedno z nich jest nawet z wystawą na 3 strony świata (tylko na stronie nie znalazłem na które). Metraży poszczególnych pomieszczeń jeszcze nie ma dodanych, ale można się spodziewać, że nie będą to duże przestrzenie.
Mieszkania 2-pokojowe w Krakowie na Prądniku Białym w inwestycji Dolina Prądnika zaczynają się od 36 m2, przez niecałe 39 m2, a kończą na 44 m2, więc wybór jest spory i układy prezentują się całkiem nieźle.
Są też mieszkania 3-pokojowe na 59 m2 ze strefą dzienną oddzieloną od dwóch sypialni. 3 pokoje można też mieć na 68,5 m2 i taki lokal jest nieco bardziej przestronny.
Największe lokale, które zapowiada tam Spravia, to mieszkania 4-pokojowe mające metraże w okolicach 70 metrów kwadratowych, więc dosyć kompaktowe (jedno z nich jest nawet z wystawą na 3 strony świata (tylko na stronie nie znalazłem na które). Metraży poszczególnych pomieszczeń jeszcze nie ma dodanych, ale można się spodziewać, że nie będą to duże przestrzenie.
Re: Inwestycja Dolina Prądnika Kraków / deweloper Spravia - opinie na forum
Aaaaa, i jest jeszcze coś (może nie jedno), co moim zdaniem obraża klienta i rzuciło mi się w oczy. Co prawda nie ma podanych metraży, ale patrząc na plany mieszkań, wychodzi mi z nich, że Spravia robi tam jakieś maleńkie balkony, nie wiem czy będą miały po 3 m2, i to nawet do większych mieszkań. Niby rodzinne lokale, ale nie wiem czy większa rodzina się na takim balkonie ma szansę zmieścić. Czekam aż inwestycja wejdzie do sprzedaży i pokażą dokładne metraże.
Ktoś może orientował się jakie ceny w inwestycji Dolina Prądnika podała Spravia? Macie jakieś informacje i podzielicie się na forum? Ewentualnie jak myślicie, ile sobie policzą za mieszkanie na Prądniku Czerwonym w Krakowie w tej lokalizacji?
Re: Osiedle Dolina Prądnika Kraków / deweloper Spravia - opinie na forum
To ja jeszcze dorzucam wizualizację nowego bloku, chyba jednego z kilku, jakie mają stanąć na osiedlu Dolina Prądnika w Krakowie budowanym przez Spravię.

Wizualizacja: deweloper Spravia
O ile sam blok wygląda zupełnie poprawnie, to faktycznie te balkony sprawiają wrażenie absurdalnie małych. Zdecydowanie mogłyby być większe, ale to pewnie koszt, a przecież jak wiadomo, nie ma co dokładać do klientów, którzy i tak kupią...
Właśnie to mnie ciekawi, jak to będzie schodziło i w jakich będzie cenach. Widać też, że w parterach będą mieszkania, nie wiecie, czy na osiedlu znajdzie się też miejsce na lokale usługowe? Choć tu akurat sklepy są po sąsiedzku, ale fryzjera czy piekarnię zawsze warto mieć na osiedlu. Napisze ktoś coś więcej, co myśli o tym osiedlu?
Mam wrażenie, że po budowie Trasy Wolbromskiej, jakoś strasznie dużo zaczęło się w tej okolicy budować. Czy tylko mi się wydaje?

Wizualizacja: deweloper Spravia
O ile sam blok wygląda zupełnie poprawnie, to faktycznie te balkony sprawiają wrażenie absurdalnie małych. Zdecydowanie mogłyby być większe, ale to pewnie koszt, a przecież jak wiadomo, nie ma co dokładać do klientów, którzy i tak kupią...
Właśnie to mnie ciekawi, jak to będzie schodziło i w jakich będzie cenach. Widać też, że w parterach będą mieszkania, nie wiecie, czy na osiedlu znajdzie się też miejsce na lokale usługowe? Choć tu akurat sklepy są po sąsiedzku, ale fryzjera czy piekarnię zawsze warto mieć na osiedlu. Napisze ktoś coś więcej, co myśli o tym osiedlu?
Mam wrażenie, że po budowie Trasy Wolbromskiej, jakoś strasznie dużo zaczęło się w tej okolicy budować. Czy tylko mi się wydaje?
Re: Osiedle Dolina Prądnika Kraków / deweloper Spravia - opinie na forum
Tutaj jest więcej informacji: bigdata.rynekpierwotny.pl/newshub/informacje-rynkowe/w-sasiedztwie-bialuchy-powstanie-zielone-osiedle-dolina-pradnika-23805
Budowa osiedla Dolina Prądnika zakończy się w IV kwartale 2026 roku. Za projekt architektoniczny odpowiada pracownia ION Architekci, a generalnym wykonawcą jest Chemobudowa Kraków SA. Ceny rozpoczynają się od 11.750 zł za m kw.
Budowa osiedla Dolina Prądnika zakończy się w IV kwartale 2026 roku. Za projekt architektoniczny odpowiada pracownia ION Architekci, a generalnym wykonawcą jest Chemobudowa Kraków SA. Ceny rozpoczynają się od 11.750 zł za m kw.
-
Nowy pisze:Aaaaa, i jest jeszcze coś (może nie jedno), co moim zdaniem obraża klienta i rzuciło mi się w oczy. Co prawda nie ma podanych metraży, ale patrząc na plany mieszkań, wychodzi mi z nich, że Spravia robi tam jakieś maleńkie balkony, nie wiem czy będą miały po 3 m2, i to nawet do większych mieszkań. Niby rodzinne lokale, ale nie wiem czy większa rodzina się na takim balkonie ma szansę zmieścić. Czekam aż inwestycja wejdzie do sprzedaży i pokażą dokładne metraże.
Nie ma w tej inwestycji zadnych mieszkan dla rodzin chyba za 2+piesel

JanuszBiznesu pisze:Nie ma w tej inwestycji zadnych mieszkan dla rodzin chyba za 2+piesel
Za to jest całą masa "produktów inwestycyjnych" dla krakowskich przedsiębiorców, prawników, lekarzy i pracowników kropo wyższego szczebla

JanuszBiznesu pisze:Nie ma w tej inwestycji zadnych mieszkan dla rodzin chyba za 2+piesel
Ale z tekstu wynika, że jakieś 4-pokojowe mieszkania mają tam mieć, choć pewnie też z takimi balkonami.
Zresztą teraz się nie buduje mieszkań dla rodzin, tylko produkty inwestycyjne

A o lokalizacji co myślicie?
Nowy pisze:JanuszBiznesu pisze:Nie ma w tej inwestycji zadnych mieszkan dla rodzin chyba za 2+piesel
Ale z tekstu wynika, że jakieś 4-pokojowe mieszkania mają tam mieć, choć pewnie też z takimi balkonami.
Zresztą teraz się nie buduje mieszkań dla rodzin, tylko produkty inwestycyjne![]()
Nie zgodzę się. Mam wrażenie, że inwestorzy i fliperzy już się wycofali i jest trochę dużych mieszkań. W Slow city jest dużo powyżej 100m2 (ale tutaj tylko salon i sypialnie), w Ogrodach Glogera są mieszkania z salonem i czterema sypialniami na powierzchni 101m.
Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”