Program Pierwsze Mieszkanie / kredyt hipoteczny z dopłatą - informacje i opinie na forum

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
latarnik

Re: Program Pierwsze Mieszkanie / kredyt hipoteczny z dopłatą - informacje i opinie na forum

Postautor: latarnik » 30 wrz 2024, 13:36

misgos pisze:
latarnik pisze:Wygląda że dla naszego uśmiechniętego rządu głos opinii publicznej nie liczy się wcale.

Wręcz przeciwnie - KO miała kredyt 0% w programie i "opinia publiczna" zadecydowała w wyborach, nie wiem jak inne partie. Żeby nie było - jestem przeciwnikiem jakichkolwiek dopłat do czegokolwiek, ale to co piszesz to zwykła próba manipulacji.

nelson pisze:A ja liczyłem na mieszkania rzędu 9-10 tyś w stanie dewelopreskim w Krakowie

Dobre. To teraz wyobraź sobie, że z dnia na dzień deweloperzy robią przecenę i sprzedają mieszkania po 9 tys. za metr. Zgadnij, co by się stało?

Misgos to o czym Ty opowiadasz to manipulacja. Wystarczy sprawdzić poparcie dla programu wśród społeczeństwa. To że ktoś na daną partię nie oznacza że popierał 100% jej założeń programowych. To zupełnie niezależne rzeczy. Z 100 konkretów o których wspomniałeś PO nie spełniło w pełni nawet kilku. Wszystko co napisałem jest zgodne z stanem aktualnym. Jeśli uważasz że Polacy zagłosowali za programem którego jawnym celem jest wzrost cen mieszkań i wzrost podaży (a nie popytu) a takie cele zostały ujawnione przez naszych uśmiechniętych rządzących w ostatnich dniach to nie mam więcej pytań ;)

misgos

Re: Program Pierwsze Mieszkanie / kredyt hipoteczny z dopłatą - informacje i opinie na forum

Postautor: misgos » 30 wrz 2024, 13:42

latarnik pisze:Misgos to o czym Ty opowiadasz to manipulacja. Wystarczy sprawdzić poparcie dla programu wśród społeczeństwa.

Dobra, to dawaj konkrety jakie jest to poparcie dla programu. Ale konkretne liczby ze źródłem, a nie internetowe wpisy krzykaczy. Resztę wpisu szkoda komentować, bo po pierwsze to co napisałeś o niezależnych rzeczach to zwykła dziecinada, po drugie nie róbmy offtopu. ;)

latarnik

Postautor: latarnik » 30 wrz 2024, 14:36

misgos pisze:
latarnik pisze:Misgos to o czym Ty opowiadasz to manipulacja. Wystarczy sprawdzić poparcie dla programu wśród społeczeństwa.

Dobra, to dawaj konkrety jakie jest to poparcie dla programu. Ale konkretne liczby ze źródłem, a nie internetowe wpisy krzykaczy. Resztę wpisu szkoda komentować, bo po pierwsze to co napisałeś o niezależnych rzeczach to zwykła dziecinada, po drugie nie róbmy offtopu. ;)

Przeanalizowałem sobie sentyment z komentarzy pod kilkoma artykulami które znalazlem w sieci. +70% komentarzy miała negatywny sentyment. Po tym co się wydarzyło w ostatnich miesiącach
1. W komunikatach rządu (przykład informacji o telefonach od ludzi czekających na kredyt 0%, który po weryfikacji poselskiej okazał się być klamstwem)
2. mediach głównego nurtu

nie wierzę w zapewnienia "ekspertów" w tym temacie. Nawet jedna z rządzących przyznała się że na jednej z poprzednich konferencji developerskich dyskutowano głównie o tym jak wpłynąć na zwiększenie cen mieszkan. Jestem pewny że wielu ludzi, którzy byli na tych konferencjach pojawisjs się często w mediach głównego nurtu. Przez długie miesiące nie wspomienili o tym ani slowa. Co do nazywania opinii publicznej krzykaczami - to myślę że w skuteczny sposób obraziłes większość użytkowników obecnego forum.

Mar G

Postautor: Mar G » 02 paź 2024, 10:41

Coraz ciekawiej ....

Developerzy bezpośrednio obsługują posłów podpisując umowy na terenie Sejmu ....

money.pl/gospodarka/wiceminister-i-poslanka-malzenstwo-i-dwie-doplaty-do-wynajmu-jednego-mieszkania-7077254401395648a.html

Mar G

Postautor: Mar G » 05 paź 2024, 22:20

"Nie chcemy dopłat dla deweloperów, nie chcemy dopłat dla banków, oni mają dość pieniędzy. Chcemy, żeby ludzi było stać na mieszkanie, a to jest proste jak konstrukcja cepa. Jak jest mniej mieszkań, to będą miały większą cenę. Jak będzie więcej mieszkań, to cena będzie niższa

money.pl/pieniadze/obietnica-szymona-holowni-skladki-zdrowotnej-nie-odpuscimy-7078474576321504a.html

latarnik

Postautor: latarnik » 06 paź 2024, 12:38

A tu przykład jak żyja pary z Wiejskiej na koszt podatnika: niezalezna.pl/polityka/gajewska-myrcha-w-pod-ostrzalem-wlasnych-dawnych-wpisow-starzeja-sie-wyjatkowo-dobrze/528247 Jest kredyt MDM. Jest budowa domu. Są zasiłki do wynajmu. Żyć nie umierać. By żyło się lepiej....

NeVeS

Postautor: NeVeS » 11 paź 2024, 9:00

Paszyk: marzyłoby mi się, aby program mieszkaniowy został przyjęty na rocznicę powołania rządu

11.10.2024, Warszawa (PAP) - Moim marzeniem byłoby, aby rocznica powołania rządu pana premiera Donalda Tuska była tym terminem, kiedy będzie przyjęty program mieszkaniowy - powiedział w piątek minister rozwoju i technologii Krzysztof Paszyk.

"Staramy się podejść do problemu wsparcia mieszkalnictwa kompleksowo, przez ostatnich kilkadziesiąt lat w tym zakresie państwo poruszało się od ściany do ściany - stawiano na wsparcie budownictwa własnościowego, potem społecznego, potem nasi poprzednicy znowu stawiali na budownictwo mieszkaniowe. Ja mam przygotowane rozwiązania, które kompleksowo odpowiadają na potrzeby Polaków" - powiedział w Radiu Zet minister rozwoju i technologii Krzysztof Paszyk.

Minister był pytany o brak wsparcia wewnątrz koalicji dla "Kredytu na Start".

"Nie ma właściwie dnia, abym z przedstawicielami Lewicy, czy Polski 2050 nie spotykał się, nie przekonywał i nie szukał porozumienia" - powiedział minister Paszyk.

Dopytywany, czy w tym roku "Kredyt na Start" zostanie uchwalony, odpowiedział: "Myślę, że tak".

Na pytanie o finansowanie programu, minister rozwoju i technologii powiedział, że środki na budownictwo, zapisane w tegorocznym budżecie, zostały przeznaczone na pomoc powodzianom, ale "nie są zagrożone ponad 4 mld zł na mieszkalnictwo, zapisane w na rok przyszły".

"Jestem dobrej myśli, znajdziemy z koalicjantami kompromis, aby do końca roku… Moim marzeniem byłoby, aby rocznica powołania rządu pana premiera Donalda Tuska była tym terminem, kiedy będzie przyjęty program mieszkaniowy, który będzie realizowany w przyszłym roku" - stwierdził Paszyk.

Dopytywany, czy projekt zostanie uchwalony w okolicy 13 grudnia, minister Paszyk opowiedział: "Tak". (PAP)

Evergrande

Postautor: Evergrande » 11 paź 2024, 9:45

Czytaliscie to wiadomosci.wp.pl/obfite-dzieje-poselskiego-malzenstwa-opinia-7080240978877024a ? Cipa wiecej na mieszkanie dostaje niz co ja kredyt z oplatami mam !

latarnik

Postautor: latarnik » 11 paź 2024, 11:34

KO wzięła pieniądze od developerów a teraz dąży do wprowadzenia programu wsparcia developerów na siłę, wbrew woli obywateli, wbrew wszelkiej krytyce i rzeczowym argumentom. Jest to celowe działanie na szkodę obywateli i wsparcie lobby mieszkaniowego w Polsce. To fakt. Co do wymienionego przypadku obecny rząd zrobił sobie istne Bizancjum. To nie przypadek że budżecie brakuje 400 mld przy znaczącej redukcji wydatków na służbę zdrowia czy całkowitego ograniczenia modernizacji sił zbrojnych które są tak potrzebne. Gdzies te 400 mld musiały się podziać. Wystarczył 1 rok. Polacy zamiast bezpiecznego i bogatego kraju mogą się wreszcie uśmiechnąć ;) gratuluję każdemu kto zagłosował na ten uschmieniety (nie)rzad. Jest jeszcze gorzej bo większość demokratycznych bezpieczników państwa zostało zlikwidowanych. Upolityczniona prokuratura, upolitycznione sąd, siłowe przejęcie mediów, wykorzystanie służb siłowych do rozprawy z opozycją czy wybranymi grupami społecznymi. Eliminacja niesprzyjających mediów Pytanie czy Polska jest jeszcze demokratycznym państwem jest bardzo zasadne

wojdyla1980

Postautor: wojdyla1980 » 11 paź 2024, 12:09

latarnik pisze:KO wzięła pieniądze od developerów a teraz dąży do wprowadzenia programu wsparcia developerów na siłę, wbrew woli obywateli, wbrew wszelkiej krytyce i rzeczowym argumentom. Jest to celowe działanie na szkodę obywateli i wsparcie lobby mieszkaniowego w Polsce. To fakt. Co do wymienionego przypadku obecny rząd zrobił sobie istne Bizancjum. To nie przypadek że budżecie brakuje 400 mld przy znaczącej redukcji wydatków na służbę zdrowia czy całkowitego ograniczenia modernizacji sił zbrojnych które są tak potrzebne. Gdzies te 400 mld musiały się podziać. Wystarczył 1 rok. Polacy zamiast bezpiecznego i bogatego kraju mogą się wreszcie uśmiechnąć ;) gratuluję każdemu kto zagłosował na ten uschmieniety (nie)rzad. Jest jeszcze gorzej bo większość demokratycznych bezpieczników państwa zostało zlikwidowanych. Upolityczniona prokuratura, upolitycznione sąd, siłowe przejęcie mediów, wykorzystanie służb siłowych do rozprawy z opozycją czy wybranymi grupami społecznymi. Eliminacja niesprzyjających mediów Pytanie czy Polska jest jeszcze demokratycznym państwem jest bardzo zasadne

jedni i drudzy są siebie warci.

Obecni nawet roku nie rządzą, efekty ich rządów dopiero będzie widać.

To co teraz się dzieje to efekt drukowania pieniędzy 24h/7dni przez poprzednią ekipę, i zamiatania wszystkich możliwych problemów pod dywan.

Jeśli ma się cokolwiek zmienić to trzeba głosować na nowe twarze, i nie mówię że się zmieni, ale jest przynajmniej taka opcja

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”