Budowa osiedla City Vibe w Krakowie (deweloper Nexity) - zdjęcia / informacje / opinie
Re: Budowa osiedla City Vibe w Krakowie (deweloper Nexity) - zdjęcia / informacje / opinie
fjrc pisze:Budowa. Brakuje ostatniego budynku przed budynkiem dewelopera START. Nie wiem kiedy zaczną budować ale przypuszczam, że po ukończeniu budynków C i D
Chodzi o to miejsce, w którym teraz stoją kontenery i zdaje się, że jest zaplecze placu budowy? Faktycznie wygląda to na miejsce, w którym zmieściłaby się jeszcze jedna taka podkowa.
A poza tym, to dobre zdjęcie, dzięki za wrzucenie na forum. Właśnie brakowało mi takiego oglądu z góry też całości. Ale trzeba przyznać, że mają tu rozmach. Ciekawe czy, a jeśli tak, to kiedy zbudują jeziorko.
Re: Budowa osiedla City Vibe w Krakowie (deweloper Nexity) - zdjęcia / informacje / opinie
No i zabierają się też za ostatni etap osiedla, czyli jest nadzieja na to, że w dającej się przewidzieć perspektywie, zniknie stamtąd plac budowy, a to tylko dobrze dla mieszkańców. Choć w okolicy jeszcze sporo działek pod zabudowę wielorodzinną i pewnie wkrótce ruszą projekty kolejnych deweloperów po sąsiedzku, np. od strony ul. Lasówka, tj. na tych działkach wzdłuż parku.
Zastanawiam się nad zakupem mieszkania w nowym etapie ArtLife, może ktoś napisać coś więcej jak się tam mieszka? Z mojej obserwacji wyniki że do pętli tramwajowej jest około 12 minut pieszo (więc dosyć daleko), sklepów w okolicy brak (może ktoś wie, czy są planowane jakieś nowe w okolicy?), na plus planowana przez dewelopera zielona strefa między blokami...
darek308 pisze:Zastanawiam się nad zakupem mieszkania w nowym etapie ArtLife, może ktoś napisać coś więcej jak się tam mieszka? Z mojej obserwacji wyniki że do pętli tramwajowej jest około 12 minut pieszo (więc dosyć daleko), sklepów w okolicy brak (może ktoś wie, czy są planowane jakieś nowe w okolicy?), na plus planowana przez dewelopera zielona strefa między blokami...
To miejsce to jeden wielki plac budowy. Trwa to już 5 lat i końca nie widać. Develia skończy budować a zacznie ktoś inny bo miejsca na bloki jest jeszcze dużo. Komunikacja jest taka sobie w tym miejscu, niedawno powstało kilka przystanków lini 148. Co do sklepów to jest to totalna porażka. 3 Żabki i pewnie powstanie kolejna. W tym pierwszym budynku od ulicy jest piekarnia i Pizzeria. Nieco dalej jest market, całkiem dobrze zaopatrzony. Czy powstanie zielona strefa to nie wiem... najnowszą atrakcją jest wysypisko śmieci, które powstaje pod Żabką

Dzień dobry,
czy ktoś orientuje się, ile wynosi opłata przekształceniowa dla budynków oznaczonych jako G lub F w 2025 roku dla tej inwestycji? Chodzi mi o przekształcenie prawa użytkowania wieczystego w prawo własności. Z góry dziękuję za wszelkie informacje!
czy ktoś orientuje się, ile wynosi opłata przekształceniowa dla budynków oznaczonych jako G lub F w 2025 roku dla tej inwestycji? Chodzi mi o przekształcenie prawa użytkowania wieczystego w prawo własności. Z góry dziękuję za wszelkie informacje!
darek308 pisze:Zastanawiam się nad zakupem mieszkania w nowym etapie ArtLife, może ktoś napisać coś więcej jak się tam mieszka? Z mojej obserwacji wyniki że do pętli tramwajowej jest około 12 minut pieszo (więc dosyć daleko), sklepów w okolicy brak (może ktoś wie, czy są planowane jakieś nowe w okolicy?), na plus planowana przez dewelopera zielona strefa między blokami...
Mieszkam na osiedlu, pozwole sobie odpowiedziec na pytanie komentujac post pod Twoim:
To miejsce to jeden wielki plac budowy. Trwa to już 5 lat i końca nie widać.
My sie decydowalismy na 1 etap, wstepne zapowiedzi byly takie, ze co rok bedzie kolejny etap, wiec zapowiadalo sie 10 przynajmniej lat budowy, trwa juz rzeczywiscie 5 lat, ale nie zgodze sie ze konca nie widac. Ostatni blok ma wlasnie wykopy pod fundamenty, pozostale juz maja elewacje i zaczely sie odbiory w 4 etapie, za moment rusza w 5.
Develia skończy budować a zacznie ktoś inny bo miejsca na bloki jest jeszcze dużo.
Jest zapowiedz 2 blokow po drugiej stronie nowej ulicy laczacej sie z Nowohucka a takze ruszyla budowa 3 blokow tuz przy parku, ale jedyne co wiecej moze powstac to wyburzenie budynku za stacja, bo na pozostalych terenach w okolicy nowej drogi jest przewidziana zielen, pojawiaja sie tez pomysly np do BO w celu zagospodarowania tych dzialek zeby je polaczyc z parkiem.
Komunikacja jest taka sobie w tym miejscu, niedawno powstało kilka przystanków lini 148.
Powstala linia 148, ktora z tego co widze jezdzi nawet nie najgorzej zapelniona, dodatkowo puscili np 127 na Bagry, wrocilo 125 w okolicy, do tramwaju okolo 10-12 minut z pierwszego etapu.
Co do sklepów to jest to totalna porażka. 3 Żabki i pewnie powstanie kolejna. W tym pierwszym budynku od ulicy jest piekarnia i Pizzeria. Nieco dalej jest market, całkiem dobrze zaopatrzony.
Trzeba zaczac od definicji co znaczy "w okolicy". W odleglosci spacerowej na mniejsze zakupy - Sklep wspomniany jest super zaopatrzony, Zabki sa 4 na 500 metrach, wiec licze ze w kolejnym etapie od ulicy powstanie raczej jakies gastro a nie kolejna, no ale na to nie mam wplywu.
Na wieksze zakupy jest Lidl, Biedronka, a takze nowym lacznikiem z Nowohucka bez problemu mozna dojechac do M1 czy atuta przy galicyjskiej (tu to nawet autobusem, jesli sie bardzo chce) czy do nowego centrum outletowego.
Czy powstanie zielona strefa to nie wiem...
... ale sie wypowiem

najnowszą atrakcją jest wysypisko śmieci, które powstaje pod ŻabkąMieszkańcy z nowego bloku na przeciwko będa mieli piękny widok na stertę skrzynek po piwie i worki ze śmieciami
To rzeczywiscie jest problem, zglaszane juz nie raz do administracji, ale nie wiem czy ludziom w wiekszosci nie przeszkadza, nie interesuja sie, czy po prostu np wlasciciele wynajmuja mieszkania i ciezko cos przeglosowac na zebraniach.
Poza tym:
plusy:
- bliskosc walow wislanych swiezo wyremontowanych, na ostatni odcinek walow zostal ostatnio ogloszony przetarg z tego co widzialem
- bagry
- park niedawno wyremontowany z potencjalem na powiekszenie
minusy:
- ul nowohucka w strone centrum czesto sie korkuje, ale problem skrzyzowania kuklinskiego/klimeckiego jest od jakiegos czasu podnoszona
- raz na rok smierdzi, co pewnie slyszales czytajac o okolicach plaszowa
- ul mysliwska poki co nadaje sie do remontu, moze po oddaniu calego osiedla cos ruszy w tym temacie
- osiedle to (przynajmniej bloki A-E) tylko droga wewnetrzna, wiec nieuregulowane w zaden sposob parkowanie na miejsach zewnetrznych, na porzadku dziennym jest niszczenie blokad parkingowych i zajmowanie miejsc prywatnych przez ludzi przyjezdzajacych np do pizzerii czy zabki.
- po oddaniu szkoly w budynku E podejrzewam ze bedzie jeszcze gorzej z parkowaniem tam, ale to raczej nie bedzie problem ArtLife.
Ogolnie jestesmy zadowoleni z tego osiedla, mimo ze napisalem wiecej minusow, to troche ich szukalem na sile

Wróć do „City Vibe Kraków (Myśliwska 68) od Develia / Nexity - forum mieszkańców osiedla”