Ogrody Glogera Kraków / Mieszkaj w Mieście (Henniger Investment) - opinie na forum (nowe osiedle na Glogera)

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
nayemca

Re: Ogrody Glogera Kraków / Mieszkaj w Mieście (Henniger Investment) - opinie na forum (nowe osiedle na Glogera)

Postautor: nayemca » 07 lut 2025, 19:55

hubcio pisze:Prawda, podczas zakupu trzeba dokonać bliższego nam wyboru. Osobiście chyba zdecydowałbym się na mieszkanie z dala od kolei. Może w tym momencie nie jeździ tam prawie nic, ale kto wie czy za 5-10 lat nie powstanie tam kolejna trasa SKA. Poza tym oprócz kolei jest tam też minipark z placem zabaw, a okrzyki dzieci mogą być jeszcze bardziej uciążliwe niż pociąg ;)

Jak najemca przy torach sugeruję ostrożność, bo przecież nigdzie nie będa kłaść nowych torów, tylko wykorzystają stare linie. A mapka nie kłamie:

gazetakrakowska.pl/propozycje-dla-szybkiej-kolei-w-krakowie-cztery-nowe-linie-i-pociagi-jezdzace-co-15-minut/ar/c1-18393981

przyjezdny

Re: Ogrody Glogera Kraków / Mieszkaj w Mieście (Henniger Investment) - opinie na forum (nowe osiedle na Glogera)

Postautor: przyjezdny » 08 lut 2025, 8:40

hubcio pisze:Nie mówiłem, że była droga wojewódzka nie będzie przeszkadzać. Ale dobrze, uznajmy że mój argument ze sklepami był bezzasadny. Przyznaję się też, oczywiście że przystanek Białoprądnicka jest przy tej ulicy a nie bezpośrednio na niej. Podsumowując dyskusję to chyba zgadzamy się, że Ogrody Glogera są raczej najlepszą opcją z nowych osiedli przy tej drodze. A jeszcze w odniesieniu do wyboru między tą lokalizacją a Górką Narodową, to ja osobiście bym wybrał GN, właśnie za spokój i jeszcze większą bliskość tramwaju.

Ja też uważam, że GN zdecydowanie lepsza od ul. Glogera. Na Glogera na ten spacer do tramwaju trzeba się wybrać wąskim chodnikiem przy krawędzi ruchliwej jezdni. Nie ma szans, żeby na tym chodniku minęły się dwa wózki dziecięce.

Trzeba pamiętać, że Dolina Prądnika, której bliskość mogłaby być atutem okolic Glogera jest niezagospodarowana. Jest tam jedynie kilka wąskich, wydeptanych ścieżek, które po deszczu toną w błocie. Nie wiem, czy miasto ma jakieś plany na budowę infrastruktury w Dolinie Prądnika.

GN ma oczywiście sporo minusów. Wcześniejsze etapy Ozonu i DD są mega ciasno zabudowane. Ale te inwestycje, które ruszają tam obecnie są lepiej przemyślane. Ozon etap 7 i YIT już są w sprzedaży. W tym roku ma ruszyć budowa SuperKrak i Antrans.

tonyxxl

Postautor: tonyxxl » 10 lut 2025, 5:13

michalbud8 pisze:Czy będzie ktoś przy inwestycji i będzie mógł zrobić kilka zdjęć? :D

w 3:16 widać dobrze całość z góry. Dodatkowo pewne jest, że te wolne działki aż do Biedronki zostaną w najbliższym czasie zabudowane następnymi blokami. Całkowiecie zmieniła się tam okolica. Z pól uprawnych, gdzie jeszcze 10 lat temu rosły buraki albo były nieużytki i hulał sobie wiatr, powstało poważne osiedle i cały czas budują nowe bloki.
youtube.com/watch?v=zxpAp7Rh_s4

borja_sv

Postautor: borja_sv » 10 lut 2025, 8:03

Nie uważacie, że hałas samolotów lecących nisko w tym rejonie jest nieco denerwujący?

Któregoś dnia spacerowałem po całym tym terenie i w ciągu 30 minut przeleciało obok mnie 5 samolotów, powodując duży hałas.

nanu

Postautor: nanu » 10 lut 2025, 12:03

borja_sv pisze:Nie uważacie, że hałas samolotów lecących nisko w tym rejonie jest nieco denerwujący?

Któregoś dnia spacerowałem po całym tym terenie i w ciągu 30 minut przeleciało obok mnie 5 samolotów, powodując duży hałas.

Mieszkam w okolicy od 13 lat i uwierz mi - szybko człowiek się przyzwyczaja. Na osiedlu na którym teraz mieszkam pytałam sąsiadów, którzy sprowadzili się z innych rejonów gdzie nie latały samoloty, jak jest to dla nich uciążliwe. Mówią, że obecnie już nie zwracają uwagi, więc nie żałują zakupu mieszkania w tym rejonie. Wręcz po zrobieniu tramwaju tylko się cieszą z decyzji. No ale ja na przystanek Pachońskiego P&R mam tylko 5 minut z buta.

daniel88

Postautor: daniel88 » 10 lut 2025, 17:01

Miałem kiedyś mieszkanie na ul. Stelmachów, teraz inwestycja Slow city i również potwierdzam, że do samolotów idzie się szybko przyzwyczaić i później nie zwraca się uwagi.

nanu

Postautor: nanu » 10 lut 2025, 17:53

daniel88 pisze:Miałem kiedyś mieszkanie na ul. Stelmachów, teraz inwestycja Slow city i również potwierdzam, że do samolotów idzie się szybko przyzwyczaić i później nie zwraca się uwagi.

Człowiek do wszystkiego się przyzwyczai. Moja naprawdę dobra przyjaciółka od lat mieszka w tym giga osiedlu przy Bagrowej/Małym Płaszowie. Jak odwiedzałam ją pierwszy raz po przeprowadzce to narzekała na "zapachy". To było hmmm jakieś 7 lat temu. Od tego czasu już więcej na to w rozmowie ze mną nie zwracała uwagi. Wręcz przeciwnie - przyznała, że kupiła z mężem działkę pod Krakowem i on chciałby się budować ale ona "torpeduje" pomysł. Tak dobrze jest jej tu mieszkać, że nie ma ochoty na przeprowadzkę. A wychowała się w domu z dużym ogrodem i dopiero po ślubie przeprowadziła do bloku i po tych siedmiu latach nie chce wracać na wieś.

jdziedzi

Postautor: jdziedzi » 10 kwie 2025, 17:38

Jest to w pobliżu, więc wklejam info o
https://www...com/share/1L4nrXVY9e/

A tam na przykład https://www...com/share/p/1EankpN23J/
Mamy zwycięstwo w temacie ochrony otuliny Doliny Prądnika! Jak informuje LoveKrakow.pl Naczelny Sąd Administracyjny oddalił skargę właścicieli ziemskich w rejonie ul. Herwina Piątka (firma i rodzina byłej wiceprezydent Krakowa) i utrzymał plan miejscowy, w którym powiększono tereny zielone nad rzeką Prądnik (Białucha)❗️ To ostatecznie zamyka temat i liczę, iż te tereny miasto ostatecznie wykupi celem powiększenia użytku ekologicznego, a w przyszłości wejdą one w obszar parku XXL Dolina Prądnika, który powinien liczyć prawie 130 ha ✊

Mieszkanko

Postautor: Mieszkanko » 11 kwie 2025, 15:40

nayemca pisze:
hubcio pisze:Prawda, podczas zakupu trzeba dokonać bliższego nam wyboru. Osobiście chyba zdecydowałbym się na mieszkanie z dala od kolei. Może w tym momencie nie jeździ tam prawie nic, ale kto wie czy za 5-10 lat nie powstanie tam kolejna trasa SKA. Poza tym oprócz kolei jest tam też minipark z placem zabaw, a okrzyki dzieci mogą być jeszcze bardziej uciążliwe niż pociąg ;)

Jak najemca przy torach sugeruję ostrożność, bo przecież nigdzie nie będa kłaść nowych torów, tylko wykorzystają stare linie. A mapka nie kłamie:

gazetakrakowska.pl/propozycje-dla-szybkiej-kolei-w-krakowie-cztery-nowe-linie-i-pociagi-jezdzace-co-15-minut/ar/c1-18393981

O ile dobrze widzę to plany nowej szybkiej kolei agromeracyjnej przewidują przebieg omijący tory obok Ogrodów Glogera.
Kolej aglomeracyjna ma iść od Batowic w dół w kierunku placu Ibramowskiego >Prądnicką->Łobców->Bronowicka.
Zatem jak plany się nie zmienią, to torami obok Ogrodów Glogera będą nadal przejeżdżać sporadycznie pociągi.

Nie sądzę aby zmieniono plany kolei agromeracyjej tak aby omijała centrum i biegła bezpośrednio górą Krakowa od Batowic przez Glogera na Bronowice.

pozdro

Postautor: pozdro » 12 kwie 2025, 12:28

Moim zdaniem miałoby to sens pod warunkiem, że Wolbromska, Górka narodowa Prądnik czerwony gotyk Mistrzejowice zeslawice i wzgórza krzeszowickie zostaną zabudowane intensywna zabudowa mieszkaniowa. To pociąg raz na 1h na lotnisko w Balicach będzie miał uzasadnienie.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”