Awangarda Mogilska Kraków / Skanska Residential Development Poland - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
semi

Re: Awangarda Mogilska Kraków / Skanska Residential Development Poland - opinie na forum

Postautor: semi » 14 lut 2025, 17:02

semi pisze:
realista pisze:znalazłem ofertę od pośrednika dotyczącą młynów mogilska z 07.2022 r. na mieszkania 2 pokojowe 38-40 m2 4 piętro w budynku C (chyba najlepszy, kameralny i oddalony od ulicy), ceny 16 450 zł za m2 (nie wiem ile tam było doli pośrednika w tym) etap zaawansowania wpłata 20%, 30% rok później i 50% przy oddaniu

można sobie porównać z cenami tej inwestycji w stosunku do zaawansowania budowy tego tworu i ich oferty

ceny śmiech na sali, 0 miejsc postojowych naziemnych, maksymalne wykorzystanie działki, praktycznie brak zielonego terenu, więc dla znajomych trzeba zakupić dodatkowe miejsce w garażu jeśli ktoś będzie przyjeżdzał w odwiedziny, a klientów lokali usługowych poprosic by parkowali u siebie pod domem

„2-3 lata temu to wszędzie ceny były mniejsze więc co za porównanie, tym bardziej że znalazłeś pewnie jedno z najtańszych mieszkań jakie tam oferowali. To jest śmiech na sali a nazwa realista, ale się ubawiłem teraz sorry „

nayemca

Re: Awangarda Mogilska Kraków / Skanska Residential Development Poland - opinie na forum

Postautor: nayemca » 14 lut 2025, 17:24

Teraz już na przystanku trwmajowym Białucha wysiada 1/2 tramwaju, a jak zbudują ten piernik, to bedzie wysiadać 3/4 tramwaju. I wsiadac. Przystanek jest wąski i ciasno na nim jak w Bombaju.

realista

Postautor: realista » 14 lut 2025, 18:31

semi pisze:
semi pisze:
realista pisze:znalazłem ofertę od pośrednika dotyczącą młynów mogilska z 07.2022 r. na mieszkania 2 pokojowe 38-40 m2 4 piętro w budynku C (chyba najlepszy, kameralny i oddalony od ulicy), ceny 16 450 zł za m2 (nie wiem ile tam było doli pośrednika w tym) etap zaawansowania wpłata 20%, 30% rok później i 50% przy oddaniu

można sobie porównać z cenami tej inwestycji w stosunku do zaawansowania budowy tego tworu i ich oferty

ceny śmiech na sali, 0 miejsc postojowych naziemnych, maksymalne wykorzystanie działki, praktycznie brak zielonego terenu, więc dla znajomych trzeba zakupić dodatkowe miejsce w garażu jeśli ktoś będzie przyjeżdzał w odwiedziny, a klientów lokali usługowych poprosic by parkowali u siebie pod domem

„2-3 lata temu to wszędzie ceny były mniejsze więc co za porównanie, tym bardziej że znalazłeś pewnie jedno z najtańszych mieszkań jakie tam oferowali. To jest śmiech na sali a nazwa realista, ale się ubawiłem teraz sorry „

ziutek czytaj ze zrozumieniem, a jak nie potrafisz to się nie wypowiadaj

mieszkania na 4 piętrze (najwyższym) dla tego segmentu, który jest schowany schowanego za budynkiem C przyległym przy ulicy

nie porównuje z obecnymi cenami tylko daję obraz zmiany cen (bo obecne ceny sprzedaży każdy widzi) i uwidaczniam kontekst jak oderwana od rzeczywistości jest obecna oferta dziury w ziemi za dwadzieścia kilka tys. za m2 parę metrów obok

porównanie z obecnymi cenami gotowych mieszkań obok masz na poprzedniej stronie, zapomniałeś ? :lol:

kot_feliks

Postautor: kot_feliks » 14 lut 2025, 21:43

semi pisze:Jak dla mnie super inwestycja. Od dłuższego czasu monitoruję sytuację na rynku i z pewnością brakuje takich inwestycji klasy premium jaką zaoferowało nam Młyny Mogilska. Widać że projekt Awangarda Mogilska nie odstaje i wygląda super. Architektonicznie to zdecydowanie klasa premium. I takich projektów w Krakowie jest niestety deficyt. Zresztą Młyny już zostały uznane za najlepszy projekt w Europie. Teraz Awangarda świetnie się będzie komponować. Lokalizacja - hmm, ktoś tu pisze że słabo, ja zaś jestem innego zdania. Do ścisłego centrum dojadę autem w niespełna 4 minuty. Bliskość jednego z największych parków, może nawet największego parku miejskiego w Krakowie to duży atut. Kto korzysta z roweru to wie że ścieżkami dojedziemy wszędzie, a do wałów nad Wisłą jest blisko, i stamtąd dojedziemy do Wawela, Tyńca itd. W drugą stronę piękna trasa do Niepołomic. Z parku AWF blisko dojdziemy do pasa startowego Rakowice, znów dużo przestrzeni jakiej w Krakowie mało. Nie wspomnę o spacerze do łąk nowohuckich. Z Mogilskiej bliżej tej inwestycji to tylko 1,5 km do Ogrodu Botanicznego a tam już ul Kopernika idealnie dojdziemy do starego miasta. Liczne koncerty i wydarzenia w Arenie. Ja tą okolice uwielbiam choć wiadome, są lepsze w Krakowie jak np. Okolice Lasu Wolskiego Zwierzyniec itd. Grzegorzki bardzo ładnie się rozwijają, no i niestety na pewno będzie drogo biorąc pod uwage dzielnice i bliskość tak dużego parku.

Tak, a najbardziej urzekający w tym opisie jest ten... "spacer do łąk nowohuckich" z Mogilskiej :lol: :lol: :lol:

Mieszkam w tej okolicy prawie 10 lat, najpierw po jednej stronie Mogilskiej, teraz po drugiej. I tak, mieszka się tutaj super, jest świetna komunikacja miejska, blisko do usług, blisko do parku itd. Jest tylko jeden szkopuł: mieszka się super, ale nie przy samej Mogilskiej, gdzie jest blok na bloku, hałas itd.

Dąbska, Lema, Śliczna, Ostatnia itd. to są imho bardzo fajne lokalizacje - blisko centrum, blisko parku, ale nie przy samej drodze, a lepsze mieszkania mają bardzo fajne układy, nierzadko duże balkony (czy tarasy) itd. (pomijam oczywiście inwestycje typu Caba), natomiast niestety najgorszą lokalizacją jest sama Mogilska.

Z ciekawości oglądaliśmy ostatnio ze znajomymi mieszkanie w Ekoparku przy parku AWF. Od strony parku - super. Od Mogilskiej - przy otwartym oknie nie słyszeliśmy sprzedawcy stojącego w tym samym pokoju... :/ Trochę średnio jak na 20k/m2. Ale już np. Semaco w samym parku, dawne mLocum na Dąbskiej, Śliczna 36i6 z tarasami na górnych piętrach itd. - zupełnie inna bajka.

Młyny najlepszym projektem w Europie? Chyba zdaniem dewelopera. Szczególnie urokliwe jest to witanie się z sąsiadem w obecnie oddanym budynku, polecam też zobaczyć na układy sporej części mieszkań....

4 minuty autem do ścisłego centrum, no spoko, o północy faktycznie w tyle dojedziesz, tylko... gdzie zaparkujesz? Pomijam to, że stąd do centrum kompletnie autem nie opłaca się jechać jak masz tramwaj co 1-2 minuty, rower, czy nawet ubera bez konieczności szukania miejsca do zaparkowania.

Z ogrodu botanicznego owszem.... dojdziesz przez Kopernika na Rynek, tyle, że wcześniej musisz dojść do tego ogrodu botanicznego wzdłuż Mogilskiej. W sumie mogłeś napisać, że "na błonia niedaleko, a stamtąd już blisko na kopiec" ;)

I tak, jak napisałem. Moim zdaniem ta lokalizacja jest super i jest jedną z lepszych w Krk, ale niekoniecznie przy samej Mogilskiej.

semi

Postautor: semi » 15 lut 2025, 8:20

realista pisze:
semi pisze:
semi pisze:

ziutek czytaj ze zrozumieniem, a jak nie potrafisz to się nie wypowiadaj

mieszkania na 4 piętrze (najwyższym) dla tego segmentu, który jest schowany schowanego za budynkiem C przyległym przy ulicy

nie porównuje z obecnymi cenami tylko daję obraz zmiany cen (bo obecne ceny sprzedaży każdy widzi) i uwidaczniam kontekst jak oderwana od rzeczywistości jest obecna oferta dziury w ziemi za dwadzieścia kilka tys. za m2 parę metrów obok

porównanie z obecnymi cenami gotowych mieszkań obok masz na poprzedniej stronie, zapomniałeś ? :lol:

„nie zmienia to faktu że były też mieszkania za 20 tys. w tym okresie. Wiem bo wielu znajomych również interesowało się poprzednią inwestycja ziuteczku”

semi

Postautor: semi » 15 lut 2025, 8:45

kot_feliks pisze:
semi pisze:Jak dla mnie super inwestycja. Od dłuższego czasu monitoruję sytuację na rynku i z pewnością brakuje takich inwestycji klasy premium jaką zaoferowało nam Młyny Mogilska. Widać że projekt Awangarda Mogilska nie odstaje i wygląda super. Architektonicznie to zdecydowanie klasa premium. I takich projektów w Krakowie jest niestety deficyt. Zresztą Młyny już zostały uznane za najlepszy projekt w Europie. Teraz Awangarda świetnie się będzie komponować. Lokalizacja - hmm, ktoś tu pisze że słabo, ja zaś jestem innego zdania. Do ścisłego centrum dojadę autem w niespełna 4 minuty. Bliskość jednego z największych parków, może nawet największego parku miejskiego w Krakowie to duży atut. Kto korzysta z roweru to wie że ścieżkami dojedziemy wszędzie, a do wałów nad Wisłą jest blisko, i stamtąd dojedziemy do Wawela, Tyńca itd. W drugą stronę piękna trasa do Niepołomic. Z parku AWF blisko dojdziemy do pasa startowego Rakowice, znów dużo przestrzeni jakiej w Krakowie mało. Nie wspomnę o spacerze do łąk nowohuckich. Z Mogilskiej bliżej tej inwestycji to tylko 1,5 km do Ogrodu Botanicznego a tam już ul Kopernika idealnie dojdziemy do starego miasta. Liczne koncerty i wydarzenia w Arenie. Ja tą okolice uwielbiam choć wiadome, są lepsze w Krakowie jak np. Okolice Lasu Wolskiego Zwierzyniec itd. Grzegorzki bardzo ładnie się rozwijają, no i niestety na pewno będzie drogo biorąc pod uwage dzielnice i bliskość tak dużego parku.

Tak, a najbardziej urzekający w tym opisie jest ten... "spacer do łąk nowohuckich" z Mogilskiej :lol: :lol: :lol:

Mieszkam w tej okolicy prawie 10 lat, najpierw po jednej stronie Mogilskiej, teraz po drugiej. I tak, mieszka się tutaj super, jest świetna komunikacja miejska, blisko do usług, blisko do parku itd. Jest tylko jeden szkopuł: mieszka się super, ale nie przy samej Mogilskiej, gdzie jest blok na bloku, hałas itd.

Dąbska, Lema, Śliczna, Ostatnia itd. to są imho bardzo fajne lokalizacje - blisko centrum, blisko parku, ale nie przy samej drodze, a lepsze mieszkania mają bardzo fajne układy, nierzadko duże balkony (czy tarasy) itd. (pomijam oczywiście inwestycje typu Caba), natomiast niestety najgorszą lokalizacją jest sama Mogilska.

Z ciekawości oglądaliśmy ostatnio ze znajomymi mieszkanie w Ekoparku przy parku AWF. Od strony parku - super. Od Mogilskiej - przy otwartym oknie nie słyszeliśmy sprzedawcy stojącego w tym samym pokoju... :/ Trochę średnio jak na 20k/m2. Ale już np. Semaco w samym parku, dawne mLocum na Dąbskiej, Śliczna 36i6 z tarasami na górnych piętrach itd. - zupełnie inna bajka.

Młyny najlepszym projektem w Europie? Chyba zdaniem dewelopera. Szczególnie urokliwe jest to witanie się z sąsiadem w obecnie oddanym budynku, polecam też zobaczyć na układy sporej części mieszkań....

4 minuty autem do ścisłego centrum, no spoko, o północy faktycznie w tyle dojedziesz, tylko... gdzie zaparkujesz? Pomijam to, że stąd do centrum kompletnie autem nie opłaca się jechać jak masz tramwaj co 1-2 minuty, rower, czy nawet ubera bez konieczności szukania miejsca do zaparkowania.

Z ogrodu botanicznego owszem.... dojdziesz przez Kopernika na Rynek, tyle, że wcześniej musisz dojść do tego ogrodu botanicznego wzdłuż Mogilskiej. W sumie mogłeś napisać, że "na błonia niedaleko, a stamtąd już blisko na kopiec" ;)

I tak, jak napisałem. Moim zdaniem ta lokalizacja jest super i jest jedną z lepszych w Krk, ale niekoniecznie przy samej Mogilskiej.

„Zgadzam się z tobą że przy głównej ulicy jest głośniej i lepiej mieszkać przy samym parku czy też bardziej w głębi jak Dabska, Śliczna itd. Ekopark faktycznie jest bardziej kameralny i lepiej wziąć mieszkanie od strony parku. Patrząc jednak na wizualizacje nowej inwestycji balkony czy tarasy będą raczej z drugiej strony. Wiem też z doświadczenia że jak weźmiesz mieszkanie na wyższych piętrach hałas nie będzie tak odczuwalny. Jakoś w Warszawie przy głównych artyleriach powstają mieszkania czy apartamenty i jakoś nikt się tym nie przejmuję. A tu narzekasz a specjalnie sprawdziłem i do skrzyżowania czyli jak tylko zaczyna się park jest 500 metrów? Czy to tak dużo? Serio.jak dla mnie to inwestycja jest super zlokalizowana. Mało kiedy mieszkania znajdują się tak blisko terenów zielonych!!! Wyobraz sobie że przy większych ulicach wyjazdowych np przy Lipskiej krzyczą sobie teraz 15-16 tys to ile mają kosztować tu mieszkania skoro lokalizacja jest dużo lepsza. Ja autem dojeżdżam w 4 minuty do galerii krakowskiej i nawet w szczycie nie zajmuje mi to więcej czasu, sorry ale nie stoję w żadnych korkach. No chyba że ktoś do skrętu w prawo ustawia się na pasie prawym już 2 km przed skrętem, to już inna sprawa. Rowerem sorry ale moje dzieci 5-8 lat dojeżdżają do Kopernika w 10 minut i nie jest to dla nich wyczyn więc bliskość jest. A spacer owszem wzdłuż Mogilskiej nie należy do najprzyjemniejszych, ale szybko można pokonać ten dystans nawet na nogach. Z Mogilskiej do Areny mam ponad 1 km ludzie często pokonują ten dystans nieświadomie a do Kopernika to tylko drugi raz tyle więc dla nas to nie problem, a podawanie kopca jako przykład to już czepianie się bo rondo mogilskie to nadal ta sama dzielnica kolego i jest blisko. Zawsze w sanatorium można inwestować ;-)

hellhax

Postautor: hellhax » 15 lut 2025, 13:38

Jak jest tak turbo zajebiscie to po prostu kupuj i daj żyć ludziom.

Jak widać większość ma jednak poważne wątpliwości, a tylko ty na siłę chcesz wszystkich przekonać jak wspaniale tam mieszkać. I jesteś przy tym po prostu męczący. To nie jest dyskusja tylko wygłazzanie jakichś nachalnych sprzedażowych manifestow i jeszcze w tych śmiesznych cudzyslowach. A twierdzenie że "to prawie przy parku" to już zupełny absurd.

Awatar użytkownika
anubis⠀

Postautor: anubis⠀ » 15 lut 2025, 15:05

Skanska jak widać lubi budować przy arteriach i przy stacjach benzynowych, idealne otoczenie. Polecam zobaczyć ich inwestycję przy Konopnickiej. Entuzjazmu wśród mieszkańców nie widać, te "." szyby na loggiach wyglądają osobliwie, a cenowo było równie odjechane od rzeczywistości ja ta oferta - tyle że w czasach prosperity - które już mijają, stąd naganiacze tacy jak chociażby ten, który objawił się w tym wątku.

No nic, czekamy na kolejne pieśni pochwalne, których tutaj będzie przybywało jeszcze przez parę lat :)
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

semi

Postautor: semi » 15 lut 2025, 16:39

anubis⠀ pisze:Skanska jak widać lubi budować przy arteriach i przy stacjach benzynowych, idealne otoczenie. Polecam zobaczyć ich inwestycję przy Konopnickiej. Entuzjazmu wśród mieszkańców nie widać, te "." szyby na loggiach wyglądają osobliwie, a cenowo było równie odjechane od rzeczywistości ja ta oferta - tyle że w czasach prosperity - które już mijają, stąd naganiacze tacy jak chociażby ten, który objawił się w tym wątku.

No nic, czekamy na kolejne pieśni pochwalne, których tutaj będzie przybywało jeszcze przez parę lat :)

„ już dawno miałem skończyć tą dyskusję ale widać też jak ludzie są upier…wi i na siłę próbują krytykować licząc chyba na niższe ceny. Ktoś tu napisał to kupuj, a ja powiem, skoro nie jesteście zainteresowani to co tutaj dalej robicie? Zupełnie nie rozumiem ciągłego tylko narzekania i krytykowania. A jeśli dla kogoś 500 metrów do jednego z największych parków w Krakowie to daleko, to mu serdecznie współczuję. Trzeba było kupować w inwestycji przy ogrodzie botanicznym gdzie ceny były 30-35 tys za metr! Niedługo inwestycja i przy samym Zakrzówku może powstanie, więc no tak, lepiej budować w samym parku lub niszczyć istniejącą zieloną bo chcecie wyjść z mieszkania bezpośrednio na trawkę ;-) życzę tym co kupią aby miło im się tam mieszkało, a tym co tylko krytykują dalszego narzekania. I wcale nie uważam tylko że ta inwestycja jest mega super, ma swoje minusy wiadomo, sam bym mieszkania nie brał przy samej ulicy, no chyba że gdzieś wyżej i duże by zniwelować hałas, ale też nie zgodzę sie z tym że projekt jest beznadziejny i że lokalizacyjne jest całkiem zle bo jest też i wiele plusów. Zagospodarowanie tej części to dobre posunięcie bo podobnie jak szkieletowe straszył że przez dobre ponad 30 lat, tak i budynki dawnych młynów podupadały. Więc tak, okolica na pewno na przestrzeni lat zrobiła się dla wszystkich bardziej dostępna. Urodziłem się tu więc wiem jak to wyglądało wszystko jeszcze 15 lat temu ”

KrkInvest

Postautor: KrkInvest » 15 lut 2025, 18:51

Sam bym tam kupil mieszkania > 100 m2 tylko te salony / tarasy na polnoc mi jakos nie zniechecily. Wielki minus dla mnie.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”