Aleja Dębowa Kraków / deweloper Wisdomic - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Joanna_cz

Re: Aleja Dębowa Kraków / deweloper Wisdomic - opinie na forum

Postautor: Joanna_cz » 08 lut 2025, 22:52

Grzegorz89 pisze:@Joanna_cz

Właściwie to mam parę pytań :)
Byłem tam zobaczyć i jedzie się tam trochę na około, czy jest przewidziana jakaś krótsza droga od innej strony?
Czy jest tam cicho czy słychać np. drogę szybkiego ruchu S7?
Jak tam wygląda kwestia brzydkich zapachów, które są w okolicy Rybitw?
Czy jesteście zadowoleni z jakości wykonania?

No to po kolei. Z tego co wiem, jest realna szansa na połączenie naszej ulicy z Tyrczanką, która dochodzi do Rącznej. Deweloper stara się, z tego co zrozumiałam, kupić działkę pozwalającą na to połączenie. Liczymy na to bardzo, bo faktycznie skróciłoby to drogę wyjazdową.
Co do ciszy w mieście ;), kwestia odbioru jest indywidualna. Dla mnie jest cicho. Mąż słyszy lekki szum, dla mnie to jest niezauważalne (słyszę jak ktoś mi o tym powie). Co do zapachów, od września jestem tam codziennie po dzieci w szkole, ani razu nie czułam nic. A wiem, co mogłabym czuć, bo mieszkam teraz na Płaszowie, z resztą często przejeżdżam obok placu Rybitwy, a tam po prostu zdarza się, że śmierdzi.
Jesteśmy zadowoleni z jakości wykonania, było trochę kosmetycznych bym powiedziała, poprawek po odbiorze (z inżynierem), ale co należy podkreślić to bardzo dobrą komunikację z deweloperem i chęć/ gotowość do pomocy i rozwiązywania kwestii sprawnie. Jakoś w dzisiejszych czasach nieczęsto, mam wrażenie, spotyka się takie podejście, więc wydaje mi się, że jest to warte uwagi. Także, póki co jesteśmy bardzo zadowoleni i bardzo polecamy! Pozdrawiam!

Grzegorz89

Postautor: Grzegorz89 » 13 lut 2025, 9:31

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź :)
Też mieszkam teraz na Płaszowie :) i rozglądamy się za jakimś spokojniejszym miejscem dla dzieci. To widzę że chyba jest taka tendencja że jak ktoś pomieszkał w blokach to potem zaczyna szukać czegoś na obrzeżach. Fakt że w tym blokowisku Płaszowskim komfortowo się mieszka ze względu na lokalizację, bo jest blisko do centrum, Bagrów, jest tu mały park. Z drugiej strony co chwilę wciskane są tu kolejne bloki, więc nie wiem czy słusznie ale obawiam się, że komfort tej okolicy może spadać. Stąd powoli szukamy nowego miejsca. Na razie w rejonie Rybitw najciekawszą inwestycja wydaje się nam właśnie Aleja Dębowa, chociaż jest tam dookoła jeszcze ogrom pustych terenów, więc może będą kolejne takie zabudowy.

Joanna_cz

Postautor: Joanna_cz » 13 lut 2025, 22:26

No to jeszcze chwilkę jesteśmy sąsiadami na Płaszowie ;) Robi się tu gęsto, ja odetchnęłam z ulgą, że się przeprowadzamy. Będziemy mieć wały do spacerów, a niedaleko jest Lasek Mogilski. Koło szkoły boisko, koło domu kultury, boisko i plac zabaw. Dla dzieci myślę, że miejsce wspaniałe. Z resztą sam fakt małej, kameralnej szkoły w zestawieniu z ogromną placówką przy Myśliwskiej jest, myślę na plus dla dzieciaków pod wieloma względami. Czujemy, że mamy dzieci super zaopiekowane. Do szkoły prosta, nowa droga, chodniki po obu stronach ;) do niedawna nie było tego przy mojej Myśliwskiej… także pod kątem dzieciaków, to warto rozważyć. Jak przyjeżdżam na budowę, czuję, że bardzo dobrze wybraliśmy. Pozdrawiam i powodzenia w szukaniu i wyborze :)

Mimbla

Postautor: Mimbla » 07 mar 2025, 11:40

Grzegorz89 pisze:Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź :)
Też mieszkam teraz na Płaszowie :) i rozglądamy się za jakimś spokojniejszym miejscem dla dzieci. To widzę że chyba jest taka tendencja że jak ktoś pomieszkał w blokach to potem zaczyna szukać czegoś na obrzeżach. Fakt że w tym blokowisku Płaszowskim komfortowo się mieszka ze względu na lokalizację, bo jest blisko do centrum, Bagrów, jest tu mały park. Z drugiej strony co chwilę wciskane są tu kolejne bloki, więc nie wiem czy słusznie ale obawiam się, że komfort tej okolicy może spadać. Stąd powoli szukamy nowego miejsca. Na razie w rejonie Rybitw najciekawszą inwestycja wydaje się nam właśnie Aleja Dębowa, chociaż jest tam dookoła jeszcze ogrom pustych terenów, więc może będą kolejne takie zabudowy.

Ja nie wiem czy mieszkanie w permanentnym szumie ekspresówki można nazwać "spokojniejszym" miejscem. Podjechałam tam wczoraj i te wszystkie opinie o ciszy mam wrażenie to zaklinanie rzeczywistości. Ekspresówka jest słyszalna, nie da się tego ignorować. Po zamknięciu obwodnicy ruch się tylko wzmorzy.
Wczoraj akurat na Płaszowie śmierdziało i przy ten inwestycji było to czuć, może nie była to woń jakoś intensywna, ale zdecydowanie było czuć. Ja osobiście współczuję dzieciom mieszkania tam, bo jeśli ich życie ma się skupiać między domem, szkołą, domem kultury i jakimś boiskiem to one będąc na zewnątrz nigdy nie doświadczą braku tego ciągłego szumu.
Co do zapewnień dewelopera, że wykupi działki, żeby zbudować drogę? Serio ktoś jeszcze wierzy w zapewniania deweloperów? Trochę to naiwne.

pjarmula

Postautor: pjarmula » 12 mar 2025, 8:14

Cześć,

Czy ktoś mieszkający w etapie I lub II może podzielić się ns priv średnimi rocznymi kosztami ogrzewania? Do tej pory w mieszkaniu mam MPEC, wszyscy straszą mnie ogrzewaniem gazem, a nie ukrywam, że lokalizacja i metraż tych mieszkań są całkiem atrakcyjne. Czy na paterze jest jasno?
Czy ktoś przymierza się do etapu III i odbywał negocjacje w z developerem co do jakiegoś rabatu bądź zmiany wysokości transz? :)

Pozdrowienia!

Grzegorz89

Postautor: Grzegorz89 » 05 maja 2025, 22:03

Cześć,
podbijam pytanie o koszty ogrzewania, też jestem bardzo ciekawy :) Zima się skończyła więc może ktoś z mieszkańców ma już jakieś wnioski, podliczone koszty.
Drugie pytanie co z tym połączeniem z ulicą Tyrczanką? Jest to realne?
Byłem w biurze, pierwsze wrażenie bardzo dobre, faktycznie Pani, która zajmuje się sprzedażą bardzo miła i kompetentna. Co do hałasu to ciężko mi na razie ocenić, bo jak tam byłem to dużo działo na budowie, więc głównie to było słychać. Sporo jest już tam wybudowane z tego 3 etapu.
Ogólnie dużo się dzieje ostatnio w rejonie Rybitw, ruszyła np. kolejna inwestycja, która nazywa się Enklawa Bukowa :lol:

Fenn

Postautor: Fenn » 07 maja 2025, 11:15

Hej, też jestem zainteresowana tą inwestycją i też bym chętnie poznała koszty ogrzewania. Co do hałasu, byliśmy tam raz pod wieczór i było słychać lekki szum, ale dla mnie jako osoby mieszkającej całe życie w mieście to nadal powiedziałabym, że było całkiem zacisznie. Nie było też żadnych przykych zapachów.

A ktoś wie czy jest lub będzie tam internet światłowodowy? I czy do tej ulicy Tyrczanka jest chociaż przejście piesze? Na google maps wygląda jakby dało się tam przejść.

EDIT: co do połączenia z Tyrczanką to mi powiedzieli tyle, że tam wgłąb idąc jest koniec osiedla i tyle, a wjazd jest jeden. Więc chyba nic tam nie planują.

Grzegorz89

Postautor: Grzegorz89 » 11 maja 2025, 21:30

Widzę że chyba ciężko o jakieś informacje, raczej kto już kupił i mieszka to pewnie nie wchodzi na takie fora :(
Mi ogólnie bardzo podoba się koncepcja takiej zabudowy terenu, gdzie deweloper buduje całe osiedle jednakowych domów/bliźniaków. Dla tego cały czas obserwuje i szukam czegoś takiego. Na szczęście szaleństwo na rynku nieruchomości się skończyło i można szukać na spokojnie :)
Tyle że na razie nie widzę w pobliżu niczego podobnego i konkurencyjnego, więc na razie to tę inwestycję biorę pod uwagę najbardziej.
Jako minus widzę to, że jest trochę daleko — trzeba robić spore koło, żeby dojechać do tego osiedla. Dlatego droga przez ulicę Tyrczanka mogłaby nieco ułatwić dojazd.
No nic, trzeba obserwować sytuację ;) a jak ktoś ma jakieś informacje dotyczące tej inwestycji, to proszę – nie wahajcie się tu pisać :)

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”