Podobno okna drewniane mają lepszą izolację, czy coś, co wpływa właśnie na utrzymywanie temperatury. Ogólnie chyba pod każdym względem są lepsze od plastikowych (oczywiście mówimy o nowoczesnych oknach) i właśnie to jest zdecydowanym atutem tych mieszkań, bo w 95% innych inwestycji w Krakowie są plastikowe z okleiną drewno-udającą. Poza tym wydaje mi się, że zgodnie z prawem ktoś to musiał wcześniej wszystko wyliczyć i musiało się zgodzić z obowiązującymi normami, więc skupiłabym się tylko na plusach-takie okna naprawdę ładnie wyglądają i doświetlają pomieszczenia.
Co do zapachu, to w razie czego takie sytuacje można zgłaszać do sanepidu na ul. Makuszyńskiego do Oddziału Higieny Żywności, Żywienia, Przedmiotów Użytku i Kosmetyków. Nie wiem jak wygląda procedura, ale mam nadzieję, że jest skuteczna.
Osiedle Nowa Siewna Kraków - Super-Krak - opinie i forum mieszkańców (Prądnik Biały)
-
-
Re: Osiedle Nowa Siewna Kraków - Super-Krak - opinie i forum mieszkańców (Prądnik Biały)
Czy atrium ma większy dystans do pierogarni to nie wiem, wczoraj wieczorem byłam pod pierogarnią i niektóre balkony wychodzą praktycznie na wprost pierogarni gdzie faktycznie było czuć "pierogami" podchodząc bliżej budynku nowej siewnej było czuć już mniej, ale myślę, że to wszystko kwestia pogody i wiatru. Na pewno zamierzamy to w miarę możliwości sprawdzić i może uda się dotrzeć do mieszkańców atrium od strony północnej, aby się wypowiedzieli w temacie uciążliwości.trab pisze:niezwykły_nick pisze:Rozważamy zakup mieszkania od strony zachodniej budynku i zastanawiamy się nad tym smrodem z pierogarni. Jak na razie nic nie czuliśmy, ale trochę mnie to martwi. Planujemy pojechać tam jeszcze kilka razy żeby na tyle ile to możliwe to sprawdzić. Czy ktoś z was wie (czuje) jak wygląda sytuacja i mógłby coś więcej o tym napisać?
Byłem raz, nic nie wyczułem, ale było dość wcześnie. Może być trudno sprawdzić, jak bardzo uciążliwe jest to sąsiedztwo. Ew. mieszkańcy Atrium obok mogliby dysponować taką wiedzą, ale też oni mają ciut większy dystans do tej pierogarni.
A z innej beczki - również zastanawiałem się nad mieszkaniem od zachodniej strony. Ale mnie przede wszystkim odstraszała właśnie sama ekspozycja. W mieszkaniach w metrażu 40m2-50m2 praktycznie cała ściana zachodnia jest przeszklona - są tam drzwi/okna na całą wysokość mieszkania przez całą jego szerokość- zarówno w sypialni, jak i w salonie. Jak myślicie, może to stanowić problem z nadmiernym wychładzaniem w zimie, a nagrzewaniem się w lecie (przede wszystkim popołudniami)?
Nas okna nie odstraszają, wręcz przeciwnie. Jednak zdaje sobie sprawę z tego że latem będzie tam szklarnia, mieszkałam już w podobnym mieszkaniu (ekspozycja zachodnia) z mniejszymi oknami i w upalne, słoneczne dni był tam piekarnik. Co do chłodu to trudno powiedzieć, mam duże okna w pracy i to czy jest zimno zależy głównie od ekspozycji (pomimo lepszych okien po stronie północnej budynku i tak zawsze jest dużo chłodniej niż od strony południowej - z kolei latem od strony północnej znośnie, a od strony południowej nie da rady bez klimy). I też mieszkałam niedawno w nowym budownictwie z salonem z takimi wielkimi oknami i nie odczuwałam, żeby było specjalnie chłodniej (także zimą) - ekspozycja południowa. Za to dużo chłodniej było w pokojach po przeciwnej stronie mieszkania - od północy, pomimo, że miały normalne małe okna. To tak z doświadczenia, bo specjalistą w temacie nie jestem i pewnie może tak być jak piszesz.
-
Re: Osiedle Nowa Siewna Kraków - Super-Krak - opinie i forum mieszkańców (Prądnik Biały)
Polecam przejść się po południem by obejrzeć mieszkanie. "Zapachy" z pierogarni czuć praktycznie na całym placu budowy. W mieszkaniach na niższych piętrach jak się wyjdzie na balkon - masakra. Na wyższych jest dużo lepiej, ale i tak się zastanawiamy.
-
niezwykły_nick pisze:Polecam przejść się po południem by obejrzeć mieszkanie. "Zapachy" z pierogarni czuć praktycznie na całym placu budowy. W mieszkaniach na niższych piętrach jak się wyjdzie na balkon - masakra. Na wyższych jest dużo lepiej, ale i tak się zastanawiamy.
Szczerze mówiąc ja jak oglądałem mieszkanie to nie czułem "zapachów" ale oglądałem je przy deszczowej pogodzie. Też się zastanawiałem nad zakupem tam mieszkania ale chyba muszę sprawdzić jeszcze parę razy jak jest z tą pierogarnią. Czy ktoś z Was jeszcze oglądał tam mieszkanie i może coś więcej napisać na ten temat ?
-
szukam_mieszkania pisze:niezwykły_nick pisze:Polecam przejść się po południem by obejrzeć mieszkanie. "Zapachy" z pierogarni czuć praktycznie na całym placu budowy. W mieszkaniach na niższych piętrach jak się wyjdzie na balkon - masakra. Na wyższych jest dużo lepiej, ale i tak się zastanawiamy.
Szczerze mówiąc ja jak oglądałem mieszkanie to nie czułem "zapachów" ale oglądałem je przy deszczowej pogodzie. Też się zastanawiałem nad zakupem tam mieszkania ale chyba muszę sprawdzić jeszcze parę razy jak jest z tą pierogarnią. Czy ktoś z Was jeszcze oglądał tam mieszkanie i może coś więcej napisać na ten temat ?
Jak my bylismy to wiało z zachodu, wiec moze zwiewalo wszystko wlasnie na blok. Ale juz jak szlismy do klatki, ktora jest z drugiej strony to tez bylo czuc smazone pierogi. Pewnie wszystko zalezy od pogody i wiatru.
Cześć,
Czy od grudnia pojawiły się może jakieś nowe informacje dotyczące restauracji / pierogarni i zapachu?
Poważnie rozważam zakup mieszkania w I. etapie i przyznaję, że praktycznie największym znakiem zapytania jest dla mnie to, czy będę musiała mieć cały czas zamknięte okna i czy w mieszkaniu nie będzie przez większość czasu pachniało (?) pierogami... Z kilku wizyt przy lokalu wiem, że intensywność zależy od pory dnia - rano nie czuć nic, popołudniu zapach wyczuwalny jest z daleka.
Wiecie coś może również na temat ewentualnych planów związanych z blaszakiem, który stoi przy restauracji? Ma być zagospodarowany albo wyburzany?
Dzięki za każde informacje
Czy od grudnia pojawiły się może jakieś nowe informacje dotyczące restauracji / pierogarni i zapachu?
Poważnie rozważam zakup mieszkania w I. etapie i przyznaję, że praktycznie największym znakiem zapytania jest dla mnie to, czy będę musiała mieć cały czas zamknięte okna i czy w mieszkaniu nie będzie przez większość czasu pachniało (?) pierogami... Z kilku wizyt przy lokalu wiem, że intensywność zależy od pory dnia - rano nie czuć nic, popołudniu zapach wyczuwalny jest z daleka.
Wiecie coś może również na temat ewentualnych planów związanych z blaszakiem, który stoi przy restauracji? Ma być zagospodarowany albo wyburzany?
Dzięki za każde informacje

Witam, czy ma ktoś może informacje dotyczące ekranów akustycznych przy torach biegnących obok inwestycji czy są jakieś planowane czy nie??
Ekrany akustyczne / uciążliwość linii kolejowej - Nowa Siewna Kraków (Super-Krak)
A mają powstać takie ekrany akustyczne od strony linii kolejowej? Pociągów chyba tam jeździ sporo, bo to w kocu linia na Warszawę, ale też w większości jest to chyba ruch pasażerski, więc raczej cichsze pociągi. Myślicie, że ta linia będzie tam bardzo uciążliwa 

Przymierzałem się do zakupu mieszkania w tej inwestycji. Byłem kilka razy na miejscu o różnych porach dnia. Moim zdaniem największą wadą tej inwestycji jest lokalizacja i otoczenie. Od strony północnej i południowej znajdują się tory kolejowe, od wschodu bardzo ruchliwa aleja 29 listopada, a od zachodu pierogarnia. Nie dość, że głośno to jeszcze śmierdzi. Do najbliższego przystanku MPK ok. 1 km. Jedyne co mi się podoba w tej inwestycji to projekty mieszkań, ale co to za przyjemność mieszkać w nieustającym hałasie i smrodzie ?
Tory, z których nie masz większej korzyści bo do planowanych przystanków SKM jest dość dalek. Z tego co pamiętam to ceny były mega nie atrakcyjne. W sensie podobne ceny jak Osiedle Casa Feliz (na uboczu, blisko centrum i blisko przystanku SKM (planowanego), czy N5D. Też tam sprawdzałem i mógłbym się zainteresować w cenie 6000zł/m2, a nie jak mi proponowali w okolicach 7000zł/m2.
Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”