Deweloper to porażka.
Miałem umowę rezerwacyjna podpisana do 30 kwietnia od lutego. Cisza nic się nie działo, 29 kwietnia telefon byłem w pracy nie odebrałem, 30 kwietnia w ostatni dzień obowiązywania umowy znów dzwonią nie mogę rozmawiać. Okazało się że wydzwaniali abym rzucił wszystko i 30 kwietnia podpisał umowę deweloperska.
Napisałem reklamacje że umowa wygasła deweloper nie podpisał w czasie umowy deweloperskiej i zgodnie z tą umową zadam zwrotu podwójnej zaliczki, gdyż:
Zgodnie z § 2 ust. 3 oraz § 5 ust. 2 ww. umowy, jej obowiązywanie zakończyło się w dniu 30 kwietnia 2025 r., a do tej daty nie została zawarta umowa deweloperska, pomimo mojej
wyraźnej i wielokrotnie wyrażonej gotowości do jej podpisania – począwszy od dnia 15 kwietnia 2025 r., co zostało Państwu niezwłocznie zakomunikowane mailowo w dniu 17 lutego 2025 r.
Z Państwa strony kontakt ograniczył się do dwóch prób telefonicznych, podjętych odpowiednio na dwa i jeden dzień przed końcem terminu obowiązywania umowy, z numeru mi nie znanego, bez podjęcia jakichkolwiek dalszych działań umożliwiających skuteczną komunikację. Takie działanie – lub raczej jego brak – nie może zostać uznane za należyte wykonanie zobowiązania wynikającego z umowy.
Wobec powyższego, stosownie do postanowień § 3 ust. 4 lit. b) oraz § 3 ust. 5 umowy rezerwacyjnej, brak realizacji obowiązków przez dewelopera skutkuje koniecznością zwrotu opłaty rezerwacyjnej w podwójnej wysokości.
Odpisali że w swej wielkiej łaskawości oddadzą mi zaliczkę.
Gdyż nie byłem gotów rzucić wszystkiego i jechać jak i kiedy oni chcą podpisać umowę deweloperską.
Odpisałem im:
1. Brak skutecznej próby kontaktu — działania pozorne
Państwa twierdzenie, jakoby w dniach 29 i 30 kwietnia 2025 r. podjęto próbę kontaktu telefonicznego, jest prawnie irrelewantne. W żadnym z dokumentów stanowiących integralną część Umowy Rezerwacyjnej nie wskazano numeru telefonu, z którego próbowano się ze mną kontaktować, ani osoby upoważnionej do prowadzenia takiego kontaktu. Próba nawiązania rozmowy telefonicznej z nieznanego mi numeru nie może zostać uznana za należyte wykonanie obowiązków wynikających z Umowy, w szczególności z uwagi na brak wcześniejszego uprzedzenia i jakiejkolwiek korespondencji pisemnej czy elektronicznej z Państwa strony w
przedmiocie zawarcia umowy deweloperskiej.
2. Żądanie zawarcia umowy z dnia na dzień – działanie sprzeczne z zasadami współżycia społecznego
Wzywanie mnie do zawarcia umowy deweloperskiej w terminie natychmiastowym, tj. tego samego dnia lub dnia następnego po nieumówionej rozmowie telefonicznej, stanowi żądanie nierealne, nieakceptowalne i sprzeczne z zasadami współżycia społecznego (art. 5 Kodeksu cywilnego). Próba wywarcia presji czasowej i arbitralnego narzucania mi terminów czynności prawnej, bez uprzednich uzgodnień, jest jawnym nadużyciem pozycji dewelopera i nie znajduje jakiegokolwiek umocowania w przepisach prawa ani w postanowieniach zawartej Umowy
Rezerwacyjnej.
3. Brak faktycznej i prawnej możliwości realizacji inwestycji — wprowadzenie w błąd
Z Państwa pisma wynika, że Spółka rzekomo posiada pełną gotowość do zawarcia umowy deweloperskiej i kontynuacji inwestycji. Tymczasem informacje uzyskane bezpośrednio z Zarządu Dróg Miasta Krakowa przeczą tym twierdzeniom. Aktualnie deweloper nie posiada wymaganych zezwoleń na dojazd do terenu inwestycji Essa Kliny, a decyzja w sprawie wznowienia budowy została zawieszona do czasu zakończenia rozmów z mieszkańcami.
Czasowa zgoda z dnia 9 maja 2025 r., obowiązująca przez trzy tygodnie, ogranicza się wyłącznie do wykonania prac zabezpieczających wykop (montaż ścianki berlińskiej, wylanie betonu) i nie obejmuje transportu ciężarowego ani kontynuacji budowy. Co więcej, kontrola Powiatowego Inspektoratu Nadzoru Budowlanego jednoznacznie potwierdziła istnienie poważnych zagrożeń budowlanych w związku z osuwaniem się skarp wykopu i pogarszającymi się warunkami gruntowo-wodnymi. W tym stanie faktycznym i prawnym Państwa twierdzenie, jakoby Spółka posiadała wszelkie niezbędne zgody i była gotowa do realizacji inwestycji, stanowi wprowadzenie mnie w błąd.
4. Niezrealizowanie celu umowy – brak wykonania zobowiązania
Zgodnie z § 2 ust. 1 Umowy Rezerwacyjnej, została ona zawarta w celu umożliwienia nabycia lokalu mieszkalnego przez Rezerwującego w wyniku zawarcia z Deweloperem umowy deweloperskiej, w rozumieniu ustawy z dnia 20 maja 2021 r. o ochronie praw nabywcy lokalu mieszkalnego lub domu jednorodzinnego oraz Deweloperskim Funduszu Gwarancyjnym. Cel ten nie został osiągnięty wyłącznie z winy Spółki, która nie podjęła realnych i skutecznych działań zmierzających do zawarcia umowy deweloperskiej w okresie obowiązywania umowy rezerwacyjnej, pomimo mojej wyraźnej i wielokrotnie komunikowanej gotowości.
Wobec powyższego, po raz ostatni wzywam Państwa do zwrotu kwoty 6.000,00 zł brutto, tytułem podwójnej opłaty rezerwacyjnej, zgodnie z § 3 ust. 4 lit. b) i § 3 ust. 5 Umowy Rezerwacyjnej, w terminie 7 dni od daty otrzymania niniejszego pisma, na rachunek bankowy
wskazany we wcześniejszym wezwaniu.
Niestety z tą firmą trzeba uważać.
ESSA Kliny Kraków - Westa Investments / informacje i opinie na forum
Re: ESSA Kliny Kraków - Westa Investments / informacje i opinie na forum
ja po 2 minutach kontaktu telefonicznego (z ciekawosci dzwoniłem, nie chciałbym mieszkać na tym zadupiu) dałem sobie spokój, w biurze sprzedaży nie mają nic do gadania bo 'szefciu' czy inny kierowniczek działa według własnego widzi mi się i nie wiadomo co będzie mu się widziało za tydzień
Deweloper budujący osiedle Essa to partacz! oni są odpowiedzialni za wybudowanie mieszkań na Harmonii a tam ludzie dopiero mają cyrki! pękające ściany, źle zrobiona kanalizacja, woda w garażach podziemnych, eletryka tak zrobiona, że grozi pożarem w każdej chwili! w takim stanie deweloper osiedla Essa odda Wam mieszkanie, od razu trzeba będzie przejść do remontu generalnego by nie stracić zdrowia i życia.
Proszę przed zakupem przejść się po osiedlu Harmonia! Ludzie na pewno powiedzą Wam prawdę z kim macie!
Proszę przed zakupem przejść się po osiedlu Harmonia! Ludzie na pewno powiedzą Wam prawdę z kim macie!
tonyxxl pisze:patikoti3 pisze:Kupując mieszkanie na osiedlu essa to inwestycja w WIĘZIENIE a nie mieszkanie.
Przecież Kliny Metrem będą jeździć, obiecane juz mają:)
Tak i metro i tramwaj i drogę do SKA i drogę do Zakopianki, wszystko będzie.... na papierze bo w realu to na nic nie mają pozwolenia. A deweloper okłamuje przyszłych chętnych na zakup mieszkania w naszej pięknej okolicy ulicami dojazdowymi na wizualizacji. Proszę się napatrzeć bo będziecie płakać próbując wyjechać z osiedla.
patikoti3 pisze:tonyxxl pisze:patikoti3 pisze:Kupując mieszkanie na osiedlu essa to inwestycja w WIĘZIENIE a nie mieszkanie.
Przecież Kliny Metrem będą jeździć, obiecane juz mają:)
Tak i metro i tramwaj i drogę do SKA i drogę do Zakopianki, wszystko będzie.... na papierze bo w realu to na nic nie mają pozwolenia. A deweloper okłamuje przyszłych chętnych na zakup mieszkania w naszej pięknej okolicy ulicami dojazdowymi na wizualizacji. Proszę się napatrzeć bo będziecie płakać próbując wyjechać z osiedla.
Ale wiesz, że ja to pisałem z ironią?
Żadnego metra tam nie będzie, to jest jasne dla każdego kto ma minimum pojęcia o kosztach i sensie takiej inwestycji.
Dlaczego ma nie być metra ruczaj naturalny kierunek dla budowy metra w Krakowie, dobrze że zmieniają z Bronowic jako priorytet. Bronowice już mają pociągi co 10min jadące 6 min do centrum. Kliny też mają kolej jadącą pewnie z 16min do centrum. Nie mniej metro powstanie bo to końcowa stacja będzie dla linii przez ruczaj, który ma beznadziejną komunikację teraz i też musi być podpięty pod jakiś transport szynowy jak Mistrzejowice, Prądnik czerwony, biały, Bieżanowa czy Bronowice. Reszta ma SKA, ruczaj nie ma niczego więc, normalne że metro powstanie. Metro to śmieszne koszty 250 mln euro rocznie. Grosze totalne
-
patikoti3 pisze:Deweloper budujący osiedle Essa to partacz! oni są odpowiedzialni za wybudowanie mieszkań na Harmonii a tam ludzie dopiero mają cyrki! pękające ściany, źle zrobiona kanalizacja, woda w garażach podziemnych, eletryka tak zrobiona, że grozi pożarem w każdej chwili! w takim stanie deweloper osiedla Essa odda Wam mieszkanie, od razu trzeba będzie przejść do remontu generalnego by nie stracić zdrowia i życia.
Niestety deweloper leci na modnych dzisiaj haslach typu essa, betoniara, vibe (podnie jak inwestycja City Vibe) do tego wykupuje duzo reklam w necie propertynews.pl/mieszkania/ogromne-osiedle-wyrosnie-w-krakowie-powstanie-z-mysla-o-mieszkancach,187604.html i Z-etki kupuja jak swieze buleczki

-
AdamKownacik pisze:patikoti3 pisze:Deweloper budujący osiedle Essa to partacz! oni są odpowiedzialni za wybudowanie mieszkań na Harmonii a tam ludzie dopiero mają cyrki! pękające ściany, źle zrobiona kanalizacja, woda w garażach podziemnych, eletryka tak zrobiona, że grozi pożarem w każdej chwili! w takim stanie deweloper osiedla Essa odda Wam mieszkanie, od razu trzeba będzie przejść do remontu generalnego by nie stracić zdrowia i życia.
Niestety deweloper leci na modnych dzisiaj haslach typu essa, betoniara, vibe (podnie jak inwestycja City Vibe) do tego wykupuje duzo reklam w necie propertynews.pl/mieszkania/ogromne-osiedle-wyrosnie-w-krakowie-powstanie-z-mysla-o-mieszkancach,187604.html i Z-etki kupuja jak swieze buleczki
Wczesniej musialo byc cos z zielenia typu Parki a w poblizu osiedla nie bylo zadnego drzewa a osiedle bylo na miejscu parku a klijenci sie na to dawali zlapac

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”