Możliwość przeróbek deweloperskich w mieszkaniach Prądnik Nowy

Zapraszam mieszkańców inwestycji Prądnik Nowy od CP RE do zakładania tematów dotyczących ich osiedla. Miejsca parkingowe, problemy osiedla, nowe etapy inwestycji, wspólnota mieszkaniowa itp.
Selavi

Możliwość przeróbek deweloperskich w mieszkaniach Prądnik Nowy

Postautor: Selavi » 19 lut 2016, 10:48

Czy ktoś z was planuje przebudowę ścian, przesunięcia instalacji i podłączy? Jeśli tak to co się dowiedzieliście w biurze sprzedaży?
Pozdrawiam

mmm

Re: Możliwość przeróbek deweloperskich w mieszkaniach Prądnik Nowy

Postautor: mmm » 20 lut 2016, 22:20

Selavi pisze:Czy ktoś z was planuje przebudowę ścian, przesunięcia instalacji i podłączy? Jeśli tak to co się dowiedzieliście w biurze sprzedaży?
Pozdrawiam

Ja myslałam o drobnych zmianach typu przeniesienie grzejnika, czy miejsca kontaktu, ale wiąże się to z kosztami zwiazanymi ze zmianą projektu, akceptacją architekta itd – najbardziej opłaca się to zrobić już później, na własną ręke.

Selavi

Postautor: Selavi » 23 lut 2016, 8:01

No właśnie ja też chciałam przesunąć grzejnik, odpływy i wodę w kuchni a co najważniejsze przenieść z łazienki pralkę, tylko że to wiązałoby się z podłączem do ciągu kanalizacyjno-wentylacyjnego za ścianą mojego mieszkania. Nie wiem czy to w ogóle będzie możliwe :-(

mmm pisze:Ja myslałam o drobnych zmianach typu przeniesienie grzejnika, czy miejsca kontaktu, ale wiąże się to z kosztami zwiazanymi ze zmianą projektu, akceptacją architekta itd – najbardziej opłaca się to zrobić już później, na własną ręke.

Pisząc, że opłaca się zrobić to później na własną rękę, chodziło ci że już po odbiorze i pozwoleniu na użytkowanie? Nie wiem czy wtedy też trzeba będzie to zgłaszać, prosić o zgodę?
ech

mmm

Postautor: mmm » 02 mar 2016, 21:20

Selavi pisze:No właśnie ja też chciałam przesunąć grzejnik, odpływy i wodę w kuchni a co najważniejsze przenieść z łazienki pralkę, tylko że to wiązałoby się z podłączem do ciągu kanalizacyjno-wentylacyjnego za ścianą mojego mieszkania. Nie wiem czy to w ogóle będzie możliwe :-(

mmm pisze:Ja myslałam o drobnych zmianach typu przeniesienie grzejnika, czy miejsca kontaktu, ale wiąże się to z kosztami zwiazanymi ze zmianą projektu, akceptacją architekta itd – najbardziej opłaca się to zrobić już później, na własną ręke.

Pisząc, że opłaca się zrobić to później na własną rękę, chodziło ci że już po odbiorze i pozwoleniu na użytkowanie? Nie wiem czy wtedy też trzeba będzie to zgłaszać, prosić o zgodę?
ech

Wtedy już mieszkanie jest twoje, i o ile nie chcesz przebić się do sąsiada to możesz sobie zmieniać grzejnik/ściany(z tego co wiem).

Karolina

Postautor: Karolina » 04 mar 2016, 6:38

Jasne, że można tylko może się to wiązać z utratą gwarancji. Poza tym w grudniu po odbiorach raczej może być ciężko ze zmianą grzejników, bo będzie sezon grzewczy...

neo

Postautor: neo » 04 mar 2016, 11:01

No i jednak znacznie lepiej wejść już do mieszkania takiego, jakie się chce mieć, niż wejść do w miarę czystego i ogarniętego w stanie deweloperskim i znów je rozwalać, żeby wprowadzać swoje przeróbki... To pewnie też pozwoli oszczędzić niemało czasu, tylko ciekawe ile sobie będzie liczył za to deweloper CP RE... Chyba, że ktoś się w tym orientuje, nie są to jakieś zaporowe ceny :?:

mmm

Postautor: mmm » 04 mar 2016, 11:12

Karolina pisze:Jasne, że można tylko może się to wiązać z utratą gwarancji. Poza tym w grudniu po odbiorach raczej może być ciężko ze zmianą grzejników, bo będzie sezon grzewczy...

Rozumiem, o ile jest taka gwarancja to do 5 lat. Ja miałam bardziej taką kosmetyczną zmianę, ale stwierdziłam że będzie z tym za dużo zachodu robiąc to przez developera, bo to cały proces byłby kilku etapowy, a to jest na prawdę głupota i mała rzecz.

mmm

Postautor: mmm » 04 mar 2016, 11:18

neo pisze:No i jednak znacznie lepiej wejść już do mieszkania takiego, jakie się chce mieć, niż wejść do w miarę czystego i ogarniętego w stanie deweloperskim i znów je rozwalać, żeby wprowadzać swoje przeróbki... To pewnie też pozwoli oszczędzić niemało czasu, tylko ciekawe ile sobie będzie liczył za to deweloper CP RE... Chyba, że ktoś się w tym orientuje, nie są to jakieś zaporowe ceny :?:

To prawda, że trzeba zmieniać i rozwalać, ale moja zmiana byłaby minimalna/kosmetyczna, a cały proces jaki się z nią wiązał był zbyt rozbudowany - zatwierdzenie przez architekta, i inne rzeczy, i to po prostu się mi nie "opłacało". Więc jeśli będe chciała wrócić kiedyś do tego to zrobię to w swoim zakresie. Gdybym miała zmieniać układ ścian - przez developera, żeby rzeczywiście wejść na skończone. Co do pieniędzy, to myślałam że moja zmiana będzie drobną sumą, wyszła większa, dlatego też zrezygnowałam, bo za dużo zachodu i kasy. Spotkałam się z tym że takie zmiany developerzy często robią za free.

Wróć do „Prądnik Nowy Kraków - forum mieszkańców osiedla”