Zastanawiamy się nad zakupem mieszkania w II etapie inwestycji. Proszę o informację jak zmieniły się ceny m2 w etapie II w porównaniu do etapu I? Czy tory tuż obok nieruchomości wpływają negatywnie na komfort użytkowania / czy obniżają one według Was wartość za m2 ( to w przypadku gdybyśmy w przyszłości chcieli sprzedać mieszkanie)?
Czy budowane będą dalsze etapy inwestycji (zastanawiam się jak długo będzie tam jeszcze plac budowy)?
Jak oceniacie jakoś wykonania mieszkań (jakość okien, wyciszenie mieszkań, jakoś balkonów czy wykończenie części wspólnych)? Może ktoś mógłby podzielić się zdjęciami?
Ile wynosi czynsz za mieszkanie ok 65m2? Jak z dopłatami za ogrzewanie?
Zakup mieszkania Nowy Prądnik II - ceny za m2, koszty utrzymania, hałasujące pociągi
Re: Zakup mieszkania Nowy Prądnik II - ceny za m2, koszty utrzymania, hałasujące pociągi
Co do planu całego osiedla to z tego co wiem nowy budynek będzie powstawał tam co 2 lata, a więc plac budowy będzie jeszcze... 7 lat..., ale równie dobrze CanPack, może przyspieszyć po II etapie jeśli uda im się zakumulować kapitał na budowę kolejnych 2 bloków.

Re: Zakup mieszkania Nowy Prądnik II - ceny za m2, koszty utrzymania, hałasujące pociągi
Przed zakupem mieszkania dosyć mocno studiowałem wszelkie rodzaje mieszkań i ceny i patrząc na II etap, w których chciałem coś kupić na wynajem, to ceny są widocznie wyższe. Do tego rozmiary mieszkań i ich układ jest znacznie mniej atrakcyjny. Moje 42m kupione za 230000 wydaje się znacznie lepsze do zagospodarowania niż 49m za 300000. W I etapie każde mieszkanie na piętrze jest inne, w II 3 mieszkania obok siebie są identyczne co jeszcze bardziej zmniejsza wybór. Co do pociągów to ostatnio ich nie słyszę, o samolotach zapomniałem blisko rok temu. Myślę że wpływu na wartość to nie ma, to w końcu duże miasto, a tu jest i tak cicho, kupę kasy ludzie dają za mieszkania gdzie 5m za oknem mają Wielicką czy Konopnickiej i darmowy szum i "dotlenianie" całą dobę.
A tak to wygląda na podkładzie ortofotomapy

Kolego a mógłbyś zmierzyć i nanieść na mapę odległości między etapem 1 i tym naprzeciwko?
Ostatnio zmieniony 05 sty 2018, 16:06 przez bartusstw, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie mam tych danych w CAD-dzie, ale mniej więcej mierząc odległość między 1 a 2 etapem to 16,5m a między 1 a tym planowanym na południe od niego (w stronę Lidla) to jakieś 28 m licząc od najbardziej wysuniętego fragmentu
Witam wszystkich forumowiczów.
Mam pytanie odnośnie waszych negocjacji cenowych
Czy tylko ja trafiłem na tak mocny opór w kwestii nawet małych negocjacji? Rozumiem że cena mieszkań nie jest wygórowana ale dobra praktyka (jak i z doświadczenia wiem) że chociaż na cenie garażu można wykazać się dobrą wolą.
Jak było w waszych przypadkach na etapie II? Czy udało wam się coś wynegocjować chociaż na miejscu w garażu?
Mam pytanie odnośnie waszych negocjacji cenowych

Jak było w waszych przypadkach na etapie II? Czy udało wam się coś wynegocjować chociaż na miejscu w garażu?
Ostatnio zmieniony 15 cze 2018, 11:08 przez mor3nko, łącznie zmieniany 1 raz.
To zależy od wielu czynników więc nie ma sensu abyś się kierował doświadczeniami innych osób. Cena miejsca postojowego jest dość atrakcyjna więc nie jest to dziwne że nie chcą rozmawiać o niższej cenie. Co do mieszkań ja negocjacje rozpocząłem pod koniec września i dostałem propozycję upustu 100 zł na metrze ale tylko w przypadku zakupu miejsca postojowego. Ostatecznie jednak wybrałem inne tańsze i w tym przypadku nawet tej stówy nie dostałem. Zapewne było to spowodowane tym, że było jedno z ostatnich mieszkanie z tego pionu a i deweloper zobaczył, że mi zależy bo czekałem aż zwolni się na nie rezerwacja dokonana przez inną osobę. Upust to pewnie mogą dać na mieszkania z niższych pieter od zachodniej strony, które sąsiadują z osiedlem 5 kolorów. Reszta sprzeda się bez problemu jeszcze przed oddaniem budynku.
Myślę, że CPRE wie, że ma na tyle dobre ceny, że tak czy siak sprzeda 90% mieszkań przed ukończeniem budynku więc nie bardzo po co ma z nich schodzić. Ja nie negocjowałem w ogóle, ale fakt jest taki że kupowałem mieszkanie 6 dni po rozpoczęciu sprzedaży i widać było że mi zależy 

Wróć do „Prądnik Nowy Kraków - forum mieszkańców osiedla”