Duże mieszkanie dla rodziny w Krakowie 4-5p 80m2+ / gdzie kupić większe mieszkanie w Krakowie

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
MarcinG

Re: Duże mieszkanie dla rodziny w Krakowie 4-5p 80m2+ / gdzie kupić większe mieszkanie w Krakowie

Postautor: MarcinG » 24 lip 2025, 7:13

Wlasnie, co dzieje sie z Nowa Drozdzownia od Tetnowskiego na Bieżanowie? To zasadniczo nie jest zla inwestycja w teorii. Miejsce ladne, pociag blisko, do tramwaju tez jakos bardzo daleko nie ma. Ja odrzucilem przez subiektywne odczucia co do osiedla, natomiast wydaje sie byc sensowne i w swoim czasie dobrze wycenione. Tymczasem cos tam chyba nie pykło? Wiadomo co sie zadzialo?

A co do wątku, to troche mieszkan 4 pokojowych jest jeszcze dostepnych w Dom Development na Matecznym (i beda kolejne w ostatnim etapie). Cos tam w Osiedlu Fi nowym oraz zapewne w EkoPark, ktory buduje sie obok Wilgi.

dylemat

Re: Duże mieszkanie dla rodziny w Krakowie 4-5p 80m2+ / gdzie kupić większe mieszkanie w Krakowie

Postautor: dylemat » 24 lip 2025, 9:29

Warto rozejrzeć się po mniejszych inwestycjach np. Bryksy sprzedawał mieszkania 4-5 pokojowe na metrażach 80-90 metrów przy ul. Franciszka Bohomolca (mniej więcej nad Galeria Serenada) - ceny na początku sprzedaży były bardzo konkurencyjne (ok. miliona za lokal), można było wyhaczyć tam mieszkanie 3-stronne bez północy, z widokiem na miasto. Komunikacyjnie i usługowo miejscówka dobra.

Oczywiście w inwestycji Awangarda Mogilska jest sporo większych mieszkań, tylko tam ceny też Awangardowe, a okolica - każdy może sam zobaczyć.

Patrząc na to, że na Dąbskiej porządkują działki, to i tam się może coś pojawić w niedalekiej przyszłości, choć te osiedla dosyć gęste się zrobiły.

No i szukając u nas jednymi z głównych kryteriów było: wszystko na jednym poziomie, winda, miejsce postojowe, a optymalnie 2 i w garażu.

KlientS

Postautor: KlientS » 17 sie 2025, 22:40

Mam wrażenie, że gdyby deweloperzy w swojej chciwości nie postawili głównie na mieszkania małe 2-pokojowe, które cieszyły się popularnością wśród "inwestorów", to teraz większe lokale sprzedawałyby się im lepiej, bo ciągle są ludzie, którzy chcą kupić sensowne mieszkanie dla siebie i rodziny, żeby w nim później mieszkać. A mimo tego, że jest na to klient, bardzo ciężko znaleźć takie sensowne mieszkanie, nie przesadnie duże, ustawne i nie kosztujące 3 milionów.

tonyxxl

Postautor: tonyxxl » 18 sie 2025, 14:31

KlientS pisze:Mam wrażenie, że gdyby deweloperzy w swojej chciwości nie postawili głównie na mieszkania małe 2-pokojowe, które cieszyły się popularnością wśród "inwestorów", to teraz większe lokale sprzedawałyby się im lepiej, bo ciągle są ludzie, którzy chcą kupić sensowne mieszkanie dla siebie i rodziny, żeby w nim później mieszkać. A mimo tego, że jest na to klient, bardzo ciężko znaleźć takie sensowne mieszkanie, nie przesadnie duże, ustawne i nie kosztujące 3 milionów.

Można dokonać połączenia 2 lokali po ok 50m2 i masz mieszkanie 100m2 jak koniecznie potrzebujesz. Kwestia dogadania się. W większości budynków jest to możliwe.

KlientS

Postautor: KlientS » 18 sie 2025, 22:30

tonyxxl pisze:Można dokonać połączenia 2 lokali po ok 50m2 i masz mieszkanie 100m2 jak koniecznie potrzebujesz. Kwestia dogadania się. W większości budynków jest to możliwe.

Niby tak, ale po pierwsze, to musisz mieć dwa mieszkania obok siebie wolne, z sensowną wystawą itp. A po drugie, na takim szyciu, to ciężko jest nie stracić jakichś metrów kwadratowych, albo trzeba robić pokój przechodni, albo tracić część na przedpokój. Takie rozwiązanie też ma swoje wady.

tonyxxl

Postautor: tonyxxl » 19 sie 2025, 11:40

KlientS pisze:Niby tak, ale po pierwsze, to musisz mieć dwa mieszkania obok siebie wolne, z sensowną wystawą itp. A po drugie, na takim szyciu, to ciężko jest nie stracić jakichś metrów kwadratowych, albo trzeba robić pokój przechodni, albo tracić część na przedpokój. Takie rozwiązanie też ma swoje wady.

No tak. Całe życie to sztuka kompromisów i wszystko ma wady i zalety.
W niektórych budynkach można całkiem usunąć ściankę między osobnymi mieszkaniami. Masz wtedy np duży salon w środku a jak dzieci dorosną i bedzie mieszkało mniej osób i 5 pokoi nie będzie potrzebne, to można ściankę przyrócić i mieć mieszkanie na wynajem obok i zarabiać.
Mozna też pójśc całkiem inaczej i zamiast 2 obok siebie to można połaczyć 2 mieszkania w pionie.

spokojny

Postautor: spokojny » 23 sie 2025, 23:07

dylemat pisze:Warto rozejrzeć się po mniejszych inwestycjach np. Bryksy sprzedawał mieszkania 4-5 pokojowe na metrażach 80-90 metrów przy ul. Franciszka Bohomolca (mniej więcej nad Galeria Serenada) - ceny na początku sprzedaży były bardzo konkurencyjne (ok. miliona za lokal), można było wyhaczyć tam mieszkanie 3-stronne bez północy, z widokiem na miasto. Komunikacyjnie i usługowo miejscówka dobra.

No właśnie przegapiłem sprzedaż tej inwestycji a codziennie korzystam z pobliskiego placu zabaw.

Miałem zakładać osobny watek ale korzystniej dla porządku na forum będzie pociągnąć ten.

Jestem przerażony podażą "rodzinnych" mieszkań w Krakowie

Planuje zmianę mieszkania na 4 pokojowe ( mieszkam w 3 pokojowym na osiedlu dom-budu przy parku Reduta) i nie ma na co :(
Może cos przeoczyłem albo Wy macie jakaś koncepcje nad którą nie pomyślałem ?

Zależy mi na mieszkaniu/segmencie w granicach 75-85m/100-120m2
Salon z aneksem optymalnie 27-35m2, 2 pokoje powyżej 10m2 i sypialnia powyżej 12m2, balkon lub taras oraz garaż
Zależy mi na dobrym dojedzie do placówek edukacyjnych dzieci - okolice os. złotego wieku oraz pracy okolice lotniska Rakowice
Zależy mi na infrastrukturze osiedlowej pod katem dzieci - biedronka/lidl/plac zabaw/miejsca do jazdy rowerem itp
Niewątpliwą zaletą były boxy garażowe zamiast miejsc postojowych, a super atutem możliwość instalacji przyłącza 11kW

W kategorii segmentów dodatkowo - otoczenie przez inne segmenty. Chodzi mi o umiejscowienie w osiedlu podobnych domów a nie pojedyncza (lub skąpa) zabudowa tak by mogla wytworzyć się lokalna społeczność : dzieci mogły bawić się na drodze osiedlowej, razem grac w piłkę itd
W koncepcji segmentu chodzi mi nie o oddalenie do miasta i wiejskie życie a prozaiczne kwestie typu metraż, garaż z miejscem na elektronarzędzia i możliwością majsterkowania czy możliwość instalacji wallboxu w garażu/na podjezdzie

Te warunki nie spełnia nic co jest dostępnego w tym monecie na otodom, albo czegoś nie dostrzegam - stad ten wpis.

Akacjowa wita - spoko rozkłady, ale bliskość ruchliwej drogi, trudny wyjazd z osiedla

Viva piast (chyba do w ogłoszeniach nie występuje nazwa ale po wizualizacjach tak by wynikało)- dość małe salony ale całkiem sensowne rozkłady
Piast towers i to 3 inwestycja - kompletnie dziwne wagonowate rozkłady z mikro salonami

Bociana 5 - salony z aneksem na poziomie 21m2 bez sensownej opcji rozbudowy

Jest kilka segmentów np w Dziekanowicach ale są jak izolowane wyspy choć i tak lepsza opcja niż np cegielnia 2 bo dojazd nawet lepszy i jakas namiastka domu.

wojdyla1980

Postautor: wojdyla1980 » 24 sie 2025, 19:40

To o czym piszesz to po prostu opis pompowania bańki mieszkaniowej

Przez ostanie pięć lat na rynku królowały zakupy inwestycyjne, głównie małe mieszkania, bez żadnej infrastruktury, teoretycznie bardziej płynne. I rynek się dostosował, deweloperzy postawili głównie na ten segment, a flipperzy każde sensowne większe mieszkanie na rynku wtórnym podzielili na klatki dla zwierząt

Teraz bańka pęka, i musi minąć kilka lat aż rynek z powrotem się dostosuje, na pierwotnym będzie to wolniej, na wtórnym być może szybciej, co bardziej rozgarnięty flipper (chociaż nie spodziewam się wiele) przywróci mieszkanie do stanu pierwotnego i sprzeda z minimalną stratą

Generalnie teraz bym czekał z zakupem, chyba że ktoś szuka na juz małego mieszkanka to teraz będzie wiele okazji

Ale nawet przy małym mieszkaniu warto poczekać kilka lat, ceny będą tylko maleć, mamy olbrzymią nadpodaż w miastach, i każdy rok w wyniku demografii będzie ją zwiększal

Drogo już było

dylemat

Postautor: dylemat » 24 sie 2025, 22:34

Widać, że niektórzy nie czają, że czasem po prostu trzeba znaleźć dla siebie i rodziny większe mieszkanie, bo poprzednie jest już niefunkcjonalne. To nie jest zabawa w inwestycje, spadnie czy wzrośnie, kupuje się dla siebie i ma się w nim wygodnie mieszkać. Nikt nie wie, co będzie za kilka lat, a często mieszkanie po prostu jest potrzebne większe, bo np. rodzina przestaje się w poprzednim mieścić.

Inna sprawa, że teksty, że za chwilę wszystko się zawali i ceny pójdą w dół, to ja słyszałem też kilkanaście lat temu, jak w dobrej lokalizacji w Krakowie dało się kupić sensowne mieszkanie pomiędzy 4 a 5 tys. zł.

wojdyla1980

Postautor: wojdyla1980 » 24 sie 2025, 23:06

Po pierwsze, zaznaczyłem że co innego jeśli ktoś potrzebuje na już, a co innego jeśli ktoś rozgląda się za mieszkaniem na spokojnie. Jeśli wybrzydzasz, i nie jest istotna tylko liczba pokoi, to znaczy że nie masz aż takiego ciśnienia …

Po drugie, teksty że ktoś słyszał że będzie spadac, kilkanaście lat temu, a jednak urosło, są idiotyczne

Po trzecie, kupuj kiedy chcesz, generalnie zwróciłem uwagę tylko na to, dlaczego pomimo rekordowej liczby nowo wybudowanych mieszkań ostatnimi laty, nie ma takich których szukasz

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”