Widziałem ostatnio podczas spaceru, że sporo tego nowego połączenia drogowego na Płaszowie zostało już wykonane. Ulica ma przebiegać od ul. Myśliwskiej, wzdłuż osiedla City Vibe w stronę Wisły, przez osiedle Lasówka budowane przez Stylhut i ma łączyć się z koszykarską gdzieś w okolicach Małopolskiego Ośrodka Ruchu Drogowego, czy jak to się teraz nazywa.
W porządku połączenie, jeśli ktoś będzie chciał jechać w stronę Czyżyn, Mistrzejowic czy Prądnika Czerwonego i Prądnika Białego. Choć chyba jakiejś rewolucji komunikacyjnej ielkiej to tam nie zrobi, jak sądzicie?
I zgodnie z tytułem, postaram się dodać zdjęcia, jak znajdę chwilę.
Połączenie ulic Myśliwskiej i Koszykarskiej w Krakowie / nowa droga na Płaszowie - budowa / zdjęcia
Re: Połączenie ulic Myśliwskiej i Koszykarskiej w Krakowie / nowa droga na Płaszowie - budowa / zdjęcia
Bardzo to jest śmieszne, buduje się nową drogę, sensowne połączenie w mieście, ale po to, żeby zablokować ją parkingami. To miast jest jakimś memem - urzędnicy budują drogę i blokują ją parkingami, zamiast zaplanować parkingi wcześniej i zrobić na nie zatoki przy budowie drogi. Ale może to byłoby za drogo dla deweloperów?
dziennikpolski24.pl/absurdalna-organizacja-ruchu-w-krakowskim-plaszowie-grozny-slalom-na-jezdni-burzliwe-spotkanie-z-mieszkancami/ar/c1p2-27934135
Podobną organizację ruchu zrobiono chyba na ul. Reduta - nowa, przydatna ulica i od razu przyblokowana przez taką organizację ruchu.
dziennikpolski24.pl/absurdalna-organizacja-ruchu-w-krakowskim-plaszowie-grozny-slalom-na-jezdni-burzliwe-spotkanie-z-mieszkancami/ar/c1p2-27934135
Podobną organizację ruchu zrobiono chyba na ul. Reduta - nowa, przydatna ulica i od razu przyblokowana przez taką organizację ruchu.
Re: Połączenie ulic Myśliwskiej i Koszykarskiej w Krakowie / nowa droga na Płaszowie - budowa / zdjęcia
Byłem niedawno w okolicy, droga całkiem w porządku, ale żeby się nią nie jeździło za wygodnie, to wyznaczono na niej miejsca postojowe, które zajmują jeden pas ruchu blokując swobodny przejazd.

Sytuacji parkingowej w okolicy to i tak nie zmieni, ale kierowcom skutecznie utrudni życie, zwłaszcza przy większym ruchu, bo teraz nie jest tam zbyt duży. Ale wydaje mi się, że to może być wręcz niebezpieczne i prowadzić do kolizji, jak ktoś założy, że "zdąży".

Sytuacji parkingowej w okolicy to i tak nie zmieni, ale kierowcom skutecznie utrudni życie, zwłaszcza przy większym ruchu, bo teraz nie jest tam zbyt duży. Ale wydaje mi się, że to może być wręcz niebezpieczne i prowadzić do kolizji, jak ktoś założy, że "zdąży".
Dobre jest to, że wraz z tą drogą i pojawieniem się tam dużej liczby nowych mieszkań, w okolicę zawitała też komunikacja publiczna.

Nie wiem jak często ten autobus tam jeździ, ale na pewno to jedna z możliwości wydostania się z tej okolicy komunikacją publiczną.

Nie wiem jak często ten autobus tam jeździ, ale na pewno to jedna z możliwości wydostania się z tej okolicy komunikacją publiczną.
Wiadoma sprawa, że to nie chodzi o miejsca postojowe, tyko o zwężenie drogi i wymuszenie na kierowcach wolniejszej jazdy. Ale swoją drogą, to już miasto mogło wymóc przy budowie tej drogi też chodnik z drugiej strony i miejsca postojowe, a może i pomiędzy chodnikiem i jezdnią jeszcze jakiś pas zieleni wąski. A tu najtaniej i najprościej...
Znacie jeszcze jakieś inne przykłady takich zwężeń na relatywnie nowych drogach, wprowadzonych głównie po to, żeby utrudnić życie kierowcom? No chyba, że tam było aż tak niebezpiecznie, w godzinach szczytu, że trzeba było coś takiego zrobić? Zakładam, że wariaci, to nocami sobie tam slalom robią, jak nie ma ruchu, ale może się mylę?
Wróć do „Nowe biurowce, hotele, obiekty publiczne, przemysłowe i infrastruktura”