Droga i furtka do osiedla Apartamenty Bajeczna w Krakowie od dewelopera Atal

Forum przeznaczone dla mieszkańców inwestycji Apartamenty Bajeczna w Krakowie. Zapraszamy do omawiania spraw związanych z osiedlem oraz dzielenia się opiniami i spostrzeżeniami na jego temat.
kasia86

Droga i furtka do osiedla Apartamenty Bajeczna w Krakowie od dewelopera Atal

Postautor: kasia86 » 11 gru 2017, 15:55

kasia86 pisze:Nie wyobrażam sobie parkować drugiego samochodu na Dąbiu, a potem kilometrami dochodzić do naszego osiedla a na samym końcu pokonywać żwirową tymczasową drogę! Jak już pisałam w którymś z wcześniejszych postów w umowie notarialnej mam wjazd od ul. Bajecznej i uważam, że tej sprawy nie można pozostawić spółdzielni mieszkaniowej! Postanowienia dewelopera były inne...

Angrrr pisze:Droga i furtka od Bajecznej ma byc... przy drugim etapie. Nie wiem czy to fair wobec nas - nabywcow pierwszego etapu. Jednakowoz, nie mam bladego pojecia co mozemy zrobic...

Ale czy 2 etap na 100% będzie? Budowa bloków trwa 2 lata, i co przez ten czas ma być rozwiązanie tymczasowe?

Daniel11

Re: Droga i furtka do osiedla Apartamenty Bajeczna w Krakowie od dewelopera Atal

Postautor: Daniel11 » 11 gru 2017, 17:41

Jak to co? Jak nic się nie zmieni to będzie trzeba nadrabiać drogi by wyjść za ogrodzenie. A tyle ono daje co nic, bo jest szlaban zamiast bramy :lol:
Już wygodniej by było bez ogrodzenia. Przynajmniej byłoby wyjście na Bajeczną.
Zauważcie, że droga by wydostać się za ogrodzenie to faktycznie droga. Zero chodnika. Na dodatek to droga szutrowa. Więc z pewnością po deszcze będą kałuże, błoto itd. Tak więc powodzenia, zwłaszcza dla kobiet w szpilkach. A jak zacznie się budowa pozostałych bloków to będzie jeszcze zabawniej. Pewnie większość na tym forum była oglądać mieszkania w trakcie budowy. Ja zapamiętałem, że pani z Atal powiedziała "proszę wziąć jakieś buty robocze, najlepiej gumowce". Myślę, że tak będzie właśnie w trakcie budowy.
Tak więc te 15 metrów chodnika wzdłuż płotu od Ofiar Dąbia musi być. Tylko czy ktoś ma pomysł jak to wymóc na Atal-u?
PS. Co rozumiecie pod pojęciem "ciasne miejsca parkingowe"? Ile one mają metrów kw?

korczak

Re: Droga i furtka do osiedla Apartamenty Bajeczna w Krakowie od dewelopera Atal

Postautor: korczak » 12 gru 2017, 12:06

Sprawdzcie prosze swoje Akty Notarialne tam gdzie jest opisana Przyszła Inwestycja z numerami działek. U mnie działka przez która ma iść droga od Bajecznej jest ujęta w Przyszłej Inwestycji więc chyba mamy przechlapane i musi walczyć o chodnik choćby z pod budynku C do tej prowizorycznej i otwartej bramy. W sumie racja po co było to ogrodzenie skoro i tak każdy może wejść i robić na terenie co mu się podoba.
Mnie zsstanawia jeszcze jedna sprawa. Wybrukowane ślepe miejsca przed budynkiem A i pomiedzy budynkami B i C, moze to furtka dla dodtkowych darmowych miejsc postojowych? Juz sobie wyobrazam zastawione chodniki bo właśnie ktoś zeby nie chodzic kolektorami stanie sobie pod wejsciem do klatki....

darekk

Postautor: darekk » 12 gru 2017, 13:18

Obecny stan jest niestety "tymczasówką" i placem budowy. Po oddaniu I etapu pewnie wjadą koparki i zlikwidują dzisiejsze "jeziorko" :D staną kontenery dla robotników etc. czyli będzie tak średnio :? Nie ma co się oszukiwać, to oznacza 2 lata z budową na karku :cry: Budowa musi być zabezpieczona i m.in. ogrodzona i po to jest pewnie to ogrodzenie i monitoring. Dopiero po oddaniu II etapu pewnie uzyska to ostateczną formę.

Obecnie ważne jest, aby jakoś dało się tam żyć i dojść do bloków. Dlatego ważny jest jakiś chodnik do C oraz bramka, najlepiej z wjazdem od Bajecznej, bo z dojazdem też będzie tak średnio, bo na razie jest jedna droga, na której zaraz pojawią się betoniarki.

prawego

Postautor: prawego » 12 gru 2017, 13:52

Kontaktowałem się z inżynierem budowy. Furtka ma powstać przed świętami. Droga tymczasowa jest już wysypana kamieniami.

W takich sprawach najlepiej sprawdzać u źródła. Tak samo sugeruję z tematem chodników i innymi.

korczak

Postautor: korczak » 15 gru 2017, 17:33

Sąsiedzi,
najnowsza informacja potwierdzona dziś. Podobno już dziś rozpoczęto prace nad chodnikiem, zgodnie z oczekiwaniami wielu z nas. Nie wiem czy wraz z chodnikiem od budynków jak zakładam w kierunku tymczasowej bramy będzie też wykonywana bramka w kierunku ul. Bajecznej, ale to już i tak dużo. Jak ktoś ma możliwość podjechać i zobaczyć co się tam dzieje byłoby miło, ew. zastrzeżenia bezpośrednio do Atala.

korczak

Postautor: korczak » 15 gru 2017, 17:37

I tak jak pisałem w innym temacie, chodnik już powstaje - nie widziałem osobiście ale muszę zawierzyć otrzymanej informacji - dziękuje.

Daniel11

Postautor: Daniel11 » 15 gru 2017, 18:20

Powstaje. Byłem, widziałem. Może nie za szeroki ale jest. Takie standardowe 90-100 cm. Krawężniki osadzone, więc nie będzie to taka ostatnia prowizorka. Oby coś podobnego powstało do ul. Bajecznej i będzie dobrze.

Angrrr

Postautor: Angrrr » 07 sty 2018, 17:18

Byłem wczoraj na osce i jest juz zrobiona furtka od strony bajecznej oraz chodnik od budynku C do szlabanu.

Oczywiście szlaban uniesiony, a furtka otwarta wiec mozna pozwolic sobie na samowolke ;)

korczak

Postautor: korczak » 10 sty 2018, 22:15

Byłem widziałem zgadza się.
Generalnie to wszystko było otwarte gdy przyjechałem. Wszystkie drzwi do klatek, brama garażowa w budynku B i w budynku C.
Zakładam, że szanowne ekipy remontowe blokują co się da, aby łatwiej i szybciej się poruszać, ale jak o 20:00 każdy może wjechać na teren, wejść/wjechać do garażu i na klatki schodowe to wydaje mi się delikatną przesadą. Są niby kamery, ale czy ktoś tego pilnuje czy niebawem wprowadzi się tam menelstwo, które obczai iż można wejść i spać pod dachem za darmoche...

Wróć do „Bajeczna Apartamenty Kraków od Atal - forum mieszkańców osiedla”