Budowa linii tramwajowej do Mistrzejowic przez Meissnera i Dobrego Pasterza forum

Informacje o nowych biurowcach, budynkach użyteczności publicznych, hotelach, parkach oraz obiektach przemysłowych w Krakowie infrastrukturze i jej remontach oraz planach rozwoju.
bohom

Re: Budowa linii tramwajowej do Mistrzejowic przez Meissnera i Dobrego Pasterza forum

Postautor: bohom » 28 wrz 2025, 20:21

Rozjazd na Mogilskiej co prawda jest tylko w stronę Meissnera, w stronę Lema go jednak nie zrobiono.

Obrazek

Na zdjęciu szyny już gotowe do osadzenia w prefabrykatach, chyba nawet zostało to już zrobione.

Obrazek

Choć nawet przy skrzyżowaniu Mogilskiej i Meissnera jest mnóstwo pracy jeszcze, żeby jego funkcjonowanie przywrócić do normy.

bohom

Re: Budowa linii tramwajowej do Mistrzejowic przez Meissnera i Dobrego Pasterza forum

Postautor: bohom » 28 wrz 2025, 20:32

Ale to wszystko to jest pikuś patrząc na to, jak idzie budowa odcinka tunelowego, gdzie z tego, co ostatnio widziałem, to jeszcze zbrojenia robią i beton się leje.

Obrazek

A przecież te tunele i podziemne przystanki, to trzeba wyończyć, położyć tory, płytki, toalety zrobić, system zarządzania ruchem, system przeciwpożarowy i wiele, wiele innych rzeczy, które są do zrobienia.

bohom

Postautor: bohom » 06 paź 2025, 15:59

A na części trasy już jest tzw. zielone torowisko, co prawda nie z trawą, ale z rozchodnikiem.

Obrazek

I jak widać, nie rośnie on bezpośrednio w ziemi, ale są rozkładane jakieś folie na nawierzchni, na to wysypywana jest ziemia, a na niej chyba kładzione są właśnie te maty z rozchodnikiem. Widziałem, że jest to już posadzone pomiędzy torami tramwajowymi.

Obrazek

Tu widać, ile ta inwestycja w okolicy mieni, ile poszerzy się ulica przez dodanie do niej tramwaju - spora zmiana to będzie w tym rejonie.

bohom

Postautor: bohom » 06 paź 2025, 16:12

I jeszcze to całe bagno, które zafundowano mieszkańcom przy budowie tej inwestycji. Było już pokazane, jak to wygląda w czasie ładnej pogody, kiedy ten rejon tonie w kurzu. A jak poleje, to tonie w błocie.

Obrazek

Na zdjęciu widać błotne kałuże w koleinach, tam dziura na dziurze jest, stoi w tym wszystkim woda - błoto. Wszystkie ulice wokół wyglądają, jakby były zalane błotem. Nie wiem jaki miejski urzędnik się na to zgodził, żeby tego kawałka tymczasowo nie asfaltować, ale powinien za to odpowiedzieć, podobnie jak wykonawca.

Obrazek

A tu przejazd przez ulicę Franciszka Bohomolca, szkoda, że tu nie zrobili wariantu tunelowego, co coś mi się zdaje, że może się ta ulica mocno korkować, jak będą na niej wprowadzone światła dla tramwaju.

luc

Postautor: luc » 17 paź 2025, 10:39

A skoro już o budowie linii tramwajowych, to byłem ostatnio w Mistrzejowicach - dobre smaczki tam są.

Obrazek

Te drzewa, to chyba nie rosły na takich górkach? Czy tam było wcześniej faktycznie aż takie podwyższenie terenu? Fajnie by było, jakby takim sprawom przyglądał się miejski ogrodnik, który jakiś czas temu został powołany w Krakowie.

luc

Postautor: luc » 17 paź 2025, 10:42

W ogóle, to chyba jedne z nielicznych drzew, które przeżyły w bezpośrednim sąsiedztwie budowy linii tramwajowej do Mistrzejowic.

Obrazek

Wiem, że to jakieś samosiejki, ale jak na nie patrzę, to nie mam wrażenia, że ta zieleń została jakoś życzliwie potraktowana.

bohom

Postautor: bohom » 22 paź 2025, 20:17

Ta budowa to jakiś koszmar dla mieszkańców okolicy.

Obrazek

Od miesięcy błoto jak poleje deszcz, kurz jak jest sucho.

Obrazek

Samochody puszczono jakimś klepiskiem, zamiast zrobić nakładkę asfaltową, skoro ten przejazd tyle czasu miał być tak zorganizowany.

bohom

Postautor: bohom » 22 paź 2025, 20:20

Chodnikach syf z budowy, jakby tego nikt nie sprzątał i nikt się tym nie przejmował.

Obrazek

Przy większym deszczu niedawno w nocy, to ul. Bohomolca w stronę Dobrego Pasterza spływało błoto.

Obrazek

No naprawdę, czy tak powinny wyglądać chodniki przy budowie? Nikt tego tam nie pilnuje?

bohom

Postautor: bohom » 22 paź 2025, 20:23

Na ul. Krzesławickiej, chodnik to tylko na kawałku zrobiony, dalej błoto i wszystko rozwalone.

Obrazek

Zresztą na tym zrobionym kawałku też błoto jest i brud.

Obrazek

Kopary przerzucają ziemię i wydaje się, że niewiele z tego wynika.

bohom

Postautor: bohom » 22 paź 2025, 20:26

Ta ciężarówka, która zaraz wyjedzie w wykopu, to myślicie, że koła ma czyste?

Obrazek

Ale kto by się tym przejmował, ma się wrażenie, że mieszkańców ma się tam, gdzie słońce nie dochodzi.

Obrazek

Ja wiem, że budowa, że to musi się wiązać z uciążliwościami, ale ile można to znosić, dlaczego tego nikt nie sprząta?

Wróć do „Nowe biurowce, hotele, obiekty publiczne, przemysłowe i infrastruktura”