Nowa zabudowa na Prądniku Białym (ul. Piaszczysta, Glogera, Noblistów Polskich) - opinie o okolicy na forum
Nowa zabudowa na Prądniku Białym (ul. Piaszczysta, Glogera, Noblistów Polskich) - opinie o okolicy na forum
Co myślicie o tych wszystkich osiedlach wyrastających w Krakowie na Prądniku Białym, ale w tej części znajdującej się za torami, w okolicach Pachońskiego, czyli ulice Glogera, Piaszczysta, Trasa Wolbromska i te okolice. Stawia się tam ostatnio bardzo dużo, a generalnie jest to ogromny teren do zainwestowania, właściwie do granicy z Zielonkami.
Re: Nowa zabudowa na Prądniku Białym (ul. Piaszczysta, Glogera, Noblistów Polskich) - opinie o okolicy na forum
W tych okolicach jest też trochę zabudowy jednorodzinnej, ale mam wrażenie, że jest ona spychana coraz bardziej przez bloki. Wyrastające tam w ramach kilku projektów.

Jak widać, te ulice często nie mają chodników, usług nie ma tam zbyt wielu, nie licząc Centrum Handlowego Atut, które powstało przt Glogera.

Jak widać, te ulice często nie mają chodników, usług nie ma tam zbyt wielu, nie licząc Centrum Handlowego Atut, które powstało przt Glogera.
Re: Nowa zabudowa na Prądniku Białym (ul. Piaszczysta, Glogera, Noblistów Polskich) - opinie o okolicy na forum
Tu widać, że chodnik jest tylko z jednej strony, droga w niezbyt dobrym stanie. Jednocześnie w tle widać bloki, które są już za Opolską i to nie jest aż tak daleko.

Przy dobrych chęciach, to da się dojść na tramwaj z tej okolicy i jechać wygodnie w stronę centrum Krakowa.
Jakie macie opinie o tej okolicy, tam może się dobrze mieszkać? Ja mam takie wrażenie, że trochę tam zabrakło zaplanowania kawałka miasta, funkcjonalnego, a teren po prostu poszedł pod bloki.

Przy dobrych chęciach, to da się dojść na tramwaj z tej okolicy i jechać wygodnie w stronę centrum Krakowa.
Jakie macie opinie o tej okolicy, tam może się dobrze mieszkać? Ja mam takie wrażenie, że trochę tam zabrakło zaplanowania kawałka miasta, funkcjonalnego, a teren po prostu poszedł pod bloki.
dylemat pisze:Tu widać, że chodnik jest tylko z jednej strony, droga w niezbyt dobrym stanie. Jednocześnie w tle widać bloki, które są już za Opolską i to nie jest aż tak daleko.
Te bloki co widać sa przed Opolską przy Białoprądnickiej/Pachońskiego. Tramwaj jest przy Pachońskiego czyli jeszcze sporo przed Opolską, więc blisko.
Ten chodnik pewnie beda musieli jakoś poszerzyć z czasem bo wiem że są juz spore płacze o niego.
Glogera to zaraz sie zabuduje w 100% za 2-3 lata, praktycznie końcówka wolnych działek została. Za Lidlem juz trwają budowy, przed nim też, po drugiej stronie ulicy już zabudowane wszystko.
Noblistów czyli tzw Trasę Wolbromską za to czeka mocna zabudowa w najbliższych latach i całkowita przemiana tego terenu.
Jak dla mnie dobrze się tutaj mieszka. Do dworca 10 minut tramwajem. Samochodem też koło tego. Okolica przejezdna. Nie ma wielkich korków. W pobliżu Dolina Prądnika na dłuższe spacery np z psem. Można ucieć od hałasu miasta a jednocześnie jest ono bardzo blisko.
Ja mieszkam w sąsiedztwie kościoła od 13 lat. Gdy się tu sprowadzaliśmy to Glogera to były pola i krzaki. Rybałtowska to były wielkie pola. Ale byliśmy zachwyceni, bo niby ledwie Kraków ale pod nosem przychodnia, Biedronka, Lidl, mnóstwo świetnych osiedlowych sklepów, jak nie pasuje to rowerem nie jest daleko na plac Imbramowski, potem wybudowali Galerię Bronowice, którą uwielbiam. Tylko koszmarem były korki ciągnące się rano od Zielonek przez całą Glogera przez Białoprądnicką, Pachońskiego i Wyki do Opolskiej. A po południu w drugą stronę. To był istny horro wydostać się w pewnych godzinach z tej fali samochodów. A potem zaczął wyrastać blok za blokiem na każdym skrawku trawnika.
Muszę przyznać, że tramwaj bardzo pomaga dojechać do centrym i Wolbromska odkorkowała ulice. Niestety, minusem jest ogromna ilość nowych mieszkańców - przychodnia i podstawówka są tragicznie przepełnione, od przyszłego roku dyrektorka wprowadza chodzenie na dwie zmiany czego nigdy w tej szkole nie było, odkąd została wybudowana w latach 70-tych.
Ja osobiście z jednej strony jestem bardzo zadowolona z tej okolicy gdzie trochę przypadkowo wylądowaliśmy ale przeraża mnie ta gigantyczna ilość bloków, która powstała przez te ostatnie lata i ile ich jeszcze powstanie, bo daleko od końca.....
Muszę przyznać, że tramwaj bardzo pomaga dojechać do centrym i Wolbromska odkorkowała ulice. Niestety, minusem jest ogromna ilość nowych mieszkańców - przychodnia i podstawówka są tragicznie przepełnione, od przyszłego roku dyrektorka wprowadza chodzenie na dwie zmiany czego nigdy w tej szkole nie było, odkąd została wybudowana w latach 70-tych.
Ja osobiście z jednej strony jestem bardzo zadowolona z tej okolicy gdzie trochę przypadkowo wylądowaliśmy ale przeraża mnie ta gigantyczna ilość bloków, która powstała przez te ostatnie lata i ile ich jeszcze powstanie, bo daleko od końca.....
nanu pisze:Ja osobiście z jednej strony jestem bardzo zadowolona z tej okolicy gdzie trochę przypadkowo wylądowaliśmy ale przeraża mnie ta gigantyczna ilość bloków, która powstała przez te ostatnie lata i ile ich jeszcze powstanie, bo daleko od końca.....
Wrzuć jakieś foty z okolicy, chętnie zobaczę, jak to wygląda z perspektywy osoby mieszkającej na co dzień w tej okolicy i ceniącej ją sobie.
nanu pisze:Niestety, minusem jest ogromna ilość nowych mieszkańców - przychodnia i podstawówka są tragicznie przepełnione, od przyszłego roku dyrektorka wprowadza chodzenie na dwie zmiany czego nigdy w tej szkole nie było, odkąd została wybudowana w latach 70-tych.
A nie wiesz, czy w związku z tym planowana jest budowa nowej szkoły na Prądniku Białym w tym rejonie, która jakoś problem by rozwiązała? Wydaje się, że mieszkańców, to tam długo jeszcze będzie przybywać w szybkim tempie.
dylemat pisze:nanu pisze:Niestety, minusem jest ogromna ilość nowych mieszkańców - przychodnia i podstawówka są tragicznie przepełnione, od przyszłego roku dyrektorka wprowadza chodzenie na dwie zmiany czego nigdy w tej szkole nie było, odkąd została wybudowana w latach 70-tych.
A nie wiesz, czy w związku z tym planowana jest budowa nowej szkoły na Prądniku Białym w tym rejonie, która jakoś problem by rozwiązała? Wydaje się, że mieszkańców, to tam długo jeszcze będzie przybywać w szybkim tempie.
Nic nie słyszałam o nowej szkole, nie wiem gdzie i kto miał ją wybudować.
dylemat pisze:nanu pisze:Ja osobiście z jednej strony jestem bardzo zadowolona z tej okolicy gdzie trochę przypadkowo wylądowaliśmy ale przeraża mnie ta gigantyczna ilość bloków, która powstała przez te ostatnie lata i ile ich jeszcze powstanie, bo daleko od końca.....
Wrzuć jakieś foty z okolicy, chętnie zobaczę, jak to wygląda z perspektywy osoby mieszkającej na co dzień w tej okolicy i ceniącej ją sobie.
Ja konkretnie foty chcesz zobaczyć? Wejdź na google maps i pojeździj po ulicach.
-
patomieszkaniec
na terenie slowcity ekoparku jest działka pod zabudowę edukacyjną, ale ekopark nie zamierza jej dotykać, dopóki miasto ich nie przyciśnie
Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”