NeVeS pisze:Stopy nie są obecnie na poziomie normalnym, dla gospodarek wysoko rozwiniętych, w XXI wieku poziom normalny jest w okolicach 2%.
średnia z ostatnich 20 lat dla Polski to 3.33%, mamy teraz 4%, czyli blisko idealnej średniej ...
NeVeS pisze:Stopy nie są obecnie na poziomie normalnym, dla gospodarek wysoko rozwiniętych, w XXI wieku poziom normalny jest w okolicach 2%.
random pisze:random_1 pisze:Interesuje to jeszcze kogoś poza Tobą?![]()
Tematem można się emocjonować w dwóch przypadkach, w pierwszym kiedy stopy są zerowe tak jak 2020 roku i kredyt jest na prawdę tani, w drugim kiedy są bardzo wysokie tak jak 2022 roku, kiedy dobijały do 7% i ludziom mocno rosły raty kredytów
W momencie kiedy są na poziomie kilku %, czyli normalnym, to nikogo to ni ziębi ni grzeje
Myślę, że interesuje bardzo wiele osób, szczególnie tych, którzy mają oprocentowanie zmienne. Nie wiem skąd wniosek, że temat "grzeje" tylko przy określonym poziomie stóp, pewnie się nie znam, ale ja bym powiedział, że to co "grzeje" to raczej zmiana oprocentowania a nie konkretny poziom, niezależnie z jakiego progu startujemy.
random_1 pisze:random pisze:random_1 pisze:Interesuje to jeszcze kogoś poza Tobą?![]()
Tematem można się emocjonować w dwóch przypadkach, w pierwszym kiedy stopy są zerowe tak jak 2020 roku i kredyt jest na prawdę tani, w drugim kiedy są bardzo wysokie tak jak 2022 roku, kiedy dobijały do 7% i ludziom mocno rosły raty kredytów
W momencie kiedy są na poziomie kilku %, czyli normalnym, to nikogo to ni ziębi ni grzeje
Myślę, że interesuje bardzo wiele osób, szczególnie tych, którzy mają oprocentowanie zmienne. Nie wiem skąd wniosek, że temat "grzeje" tylko przy określonym poziomie stóp, pewnie się nie znam, ale ja bym powiedział, że to co "grzeje" to raczej zmiana oprocentowania a nie konkretny poziom, niezależnie z jakiego progu startujemy.
to nie jest forum o kredytach, szczególnie o zaciągniętych już kredytach ...
random pisze:random_1 pisze:random pisze:Myślę, że interesuje bardzo wiele osób, szczególnie tych, którzy mają oprocentowanie zmienne. Nie wiem skąd wniosek, że temat "grzeje" tylko przy określonym poziomie stóp, pewnie się nie znam, ale ja bym powiedział, że to co "grzeje" to raczej zmiana oprocentowania a nie konkretny poziom, niezależnie z jakiego progu startujemy.
to nie jest forum o kredytach, szczególnie o zaciągniętych już kredytach ...
Rozumiem, że zmieniasz argument z "to nikogo to ni ziębi ni grzeje" na "to nie jest forum o kredytach", ja tam myślę, że nieodzowną częścią kupna mieszkania dla wielu osób jest wzięcie kredytu więc nie jest to temat totalnie offtopowy dla tego forum
random_1 pisze:kilkaset złotych w jedną czy w drugą stronę na racie kredytu nie wiele zmienia w kontekście zakupu mieszkania ...
random_1 pisze:natomiast ma to jakieś znaczenie kiedy stopy są zerowe, wtedy zdolność kredytowa rośnie w zauważalny sposób, lub kiedy stopy procentowe są w okolicach 7% i zdolność kredytowa w zauważalny sposób spada, czyli wracamy do mojego poprzedniego posta
random_1 pisze:a jeśli kogoś interesuje czy mu rata wzrośnie czy spadnie, to są do tego dużo właściwsze miejsca, gdzie można śledzić wibor, rożne promocje banków, oferty refninansowań itd
random pisze:random_1 pisze:kilkaset złotych w jedną czy w drugą stronę na racie kredytu nie wiele zmienia w kontekście zakupu mieszkania ...
Zmienia bardzo dużo jeśli ktoś kupuje "pod korek", bo decyduje o tym, czy w ogóle na konkretne mieszkanie (czy jakiekolwiek) będzie go stać czy nie, to raz. Dwa, te kilkaset złotych, o których mówisz, a w przypadku większych kredytów i zmian stóp procentowych od początku tego roku raczej powyżej tysiąca to oszczędność rzędu kiludziesięciu-kilkaset tysięcy złotych i raczej w ten sposób należy na to patrzeć jeśli chcemy zobaczyć co to faktycznie zmieniarandom_1 pisze:natomiast ma to jakieś znaczenie kiedy stopy są zerowe, wtedy zdolność kredytowa rośnie w zauważalny sposób, lub kiedy stopy procentowe są w okolicach 7% i zdolność kredytowa w zauważalny sposób spada, czyli wracamy do mojego poprzedniego posta
Tak, wróćmy do twojego poprzedniego posta i znowu mogę powiedzieć to co już napisałem, nie ma za bardzo znaczenia z jakiego progu startujemy czy 0% czy 7%, to co "grzeje" to zmiana tego oprocentowania, będzie ona plus minus grzała tak samo przy zmianie w rok z 2% do 5% czy z 0% do 3%random_1 pisze:a jeśli kogoś interesuje czy mu rata wzrośnie czy spadnie, to są do tego dużo właściwsze miejsca, gdzie można śledzić wibor, rożne promocje banków, oferty refninansowań itd
To niech ten "ktoś" w tych dużo lepszych miejscach to śledzi, natomiast nie rozumiem dlaczego ktoś nie może prowadzić tej dyskusji również na tym forum
Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 29 gości