Sprzedaż mieszkania w Krakowie - samodzielnie czy przez biuro?

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
random_1

Re: Sprzedaż mieszkania w Krakowie - samodzielnie czy przez biuro?

Postautor: random_1 » 30 lis 2025, 19:14

tonyxxl pisze:
random_1 pisze:jedyne w czym pośrednik odciąża właściciela mieszkania to odbieranie telefonów i prezentacja mieszkania, każdy niech sam się zastanowi czy ta praca jest warta kilku % transakcji ...

pewnie, to nic trudnego, tak jak piszesz; wystarczy telefony odbierac i pokazać kupującemu mieszkanie.
Co tu może pójść nie tak?
Halyna potrzymaj mi piwo, sprzedam nawet dwa dzisiaj.
Niech tak ci będzie, że to nic trudnego i kazdy może to robić.

tak, to jest tak proste

i jeśli ktoś z góry nie zakłada że sobie z tym nie poradzi, że go to nie przerośnie, to nie warto odpalać komuś kilku % za odebranie kilku telefonów i otwarcie drzwi

tonyxxl

Postautor: tonyxxl » 11 gru 2025, 15:20

Aktualny przypadek z życia obrazujący realna sytuację na rynku nieruchomości w Krakowie, kóry może sporo rozjaśnić czy warto brać pośrednika:
https://www.youtube.com/watch?v=3Dgqlh0CMwk

Paker

Postautor: Paker » 13 gru 2025, 9:56

tonyxxl pisze:JAko że posty wojtyly pod jego kolejnym nickiem nie są kasowane a moje tak, widać naruszam jakies zasady to napisze krótko:
1% za sprzedaż mieszkania to uczciwa prowizja i jak ktoś nigdy nie sprzedawał sam, to niech sobie doliczy tę prowizje do ceny którą chce uzyskac i zleci to fachowcom.

Rozmawiałem z kilkoma biurami, ogólnie prowizje, jakie zostały mi zaproponowane to od 2% brutto do 3.69% brutto, oraz jedna oferta 0%, tzn. jedynie kupujący płaci, w kilku płacą obie strony, a w jednej z kolei tylko sprzedający. Jak widać są różne modele. Zwróciłem też uwagę na same drafty umów, po wrzuceniu ich do AI dostałem analizy, i w każdym przypadku coś było nie tak, a to okresy trwania za długie (12 miesięcy), a to należna prowizja za sprzedaż po skończeniu umowy przez również bardzo ługi czas (12 miesięcy), a to jakiś szczegółowy cennik działań marketingowych, za które trzeba będzie zapłacić tak czy tak kiedy nie sprzeda się mieszkania i rozwiąże się wcześniej umowę, również były zapisy, że agent może sam podpisać umowę rezerwacyjną, więc jak klient nie kupi, to jakby nie wywiążę się z u mowy i jeszcze kilka innych, niektóre nazwane nawet abuzywnymi. Tak że z tymi biurami to jest różnie, okazuje się, że jeszcze prawnika trzeba będzie do analizy umowy z nimi. Pytanie też na ile odpuszczą oni swoje niekorzystne dla klienta zapisy. 1% to faktycznie sensowny i uczciwy zarobek, ale 3-4% to dla mnie aberracja, w czasach kiedy mieszkania kosztują pod bańkę albo i więcej.

random_1

Postautor: random_1 » 13 gru 2025, 10:32

Paker pisze:Tak że z tymi biurami to jest różnie, okazuje się, że jeszcze prawnika trzeba będzie do analizy umowy z nimi. Pytanie też na ile odpuszczą oni swoje niekorzystne dla klienta zapisy.

Ale w zamian ktoś odbierze kilka telefonów za Ciebie, tylko pytanie czy tych telefonów będzie więcej niż przy samym załatwianiu pośrednika, prawnika itd ...

Paker

Postautor: Paker » 13 gru 2025, 16:02

tonyxxl pisze:Aktualny przypadek z życia obrazujący realna sytuację na rynku nieruchomości w Krakowie, kóry może sporo rozjaśnić czy warto brać pośrednika:
https://www.youtube.com/watch?v=3Dgqlh0CMwk

Ciekawe, które biuro zgodziło się na 1% prowizji.

W tym materiale akurat sprzedający mieli trochę sytuację podbramkową i nie mogli czekać, stąd zgoda na zejście z ceną o 10%.

tonyxxl

Postautor: tonyxxl » 13 gru 2025, 18:12

Paker pisze:Ciekawe, które biuro zgodziło się na 1% prowizji.

Jak chodliwe mieszkanie i prosty temat to czemu nie?
Dodatkowo następne 2-3% odbiorą sobie od kupującego.

ipanema

Postautor: ipanema » 17 gru 2025, 22:40

samodzielnie, jak się martwisz to zatrudnij radcę prawnego. kupującym zależy na mieszkaniu, więc sami też dbają o formalności.

tonyxxl

Postautor: tonyxxl » 18 gru 2025, 13:34

ipanema pisze:samodzielnie, jak się martwisz to zatrudnij radcę prawnego. kupującym zależy na mieszkaniu, więc sami też dbają o formalności.

Biuro pośrednictwa odpowiada prawnie za poprawnośc trasakcji, po co 2x płacić?
Pomijam, że taki radca nic nie zrobi więcej jak notariusz który jest obowiązkowy.
Nie mówiąc już, że żaden radca prawny nie ma pojęcia jak sprzedawać mieszkanie, bo kompletnie nie od tego jest.

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”