Osiedle Imbramowskie Kraków (ul. Szafirowa) / deweloper TDJ Estate - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
tonyxxl

Re: Osiedle Imbramowskie Kraków (ul. Szafirowa) / deweloper TDJ Estate - opinie na forum

Postautor: tonyxxl » 17 lut 2026, 15:29

karamba pisze:Otóż wiedz że z okien będzie tam można kupować jabłka. Czy ty tam w ogóle byłeś? :lol: Tam jest nie "kilkaset metrów" a kilka metrów do miejsca , którym wszystkie auta wjeżdżają - w tym ja 8-)

Jabłek z okna nie kupisz to na pewno, kilkaset metrów to moze faktycznie trochę za dużo określiłem.
Minimalnie 25 maksymalnie ze 100. I to do obrzeża placu a nie jego centrum a tam nie ma żadnego handlu tylko zaplecza kiosków.
Z okna jabłka nie kupisz niestety, nawet jak masz na parterze mieszkanie, trzeba wyjść :cry:
A samochody tam jeżdżą wolno i nie za wiele, bo tam ciasno.
Gdzieś muszą przebiegać lokalne uliczki komunikacyjne, to nie sanatorium na deptaku.
Dalej lepsze to niż przed sobą następne wysokie bloki.

Obrazek

Obrazek

Mar G

Re: Osiedle Imbramowskie Kraków (ul. Szafirowa) / deweloper TDJ Estate - opinie na forum

Postautor: Mar G » 17 lut 2026, 15:52

karamba pisze:
tonyxxl pisze:
karamba pisze:Od wczesnych godzin porannych dziesiątki dostawczaków, trzaski drzwiami, klaksony, pip pip pip - przy cofaniu. Wystarczy ?

nie wystarczy, dalej uważam, że bredzisz i szukasz problemu tam gdzie go nie ma

Ale bardzo chętnie odszczekam to, jak staniesz na terenie inwestycji o 4 rano i nagrasz te dziesiątki dostawczaków, trzaskanie drzwiami, klaksony, pip,pip,pip...ale też wiem, że nic takiego nie zrobisz, bo nic takiego tam nie usłyszysz
karamba pisze:Nie porównuj Kleparzy do Imbramowskiego

czemu? to takie same place tylko w mniejszej skali, a tam jeszcze są dodatkowo tramwaje, turyści pijani, prostytutki itd i jakos tam jest wg ciebie bez problemu a na imbramowskim to myślisz , e te dostawczaki chyba wkoło jeżdża i trąbia, cofają i trzeaskają drzwiami pół dnia i to jest jaskiś niesamowity problem dla bloków oddalonych o kilkaset metrów:)

Mam gdzieś twoje zdanie- wiem swoje. I właściwie chciałem wątek zakopać ale jak przeczytałem że
"...problem dla bloków oddalonych o kilkaset metrów" to omal nie padłem ze śmiechu. Otóż wiedz że z okien będzie tam można kupować jabłka. Czy ty tam w ogóle byłeś? :lol: Tam jest nie "kilkaset metrów" a kilka metrów do miejsca , którym wszystkie auta wjeżdżają - w tym ja 8-)

szkoda czasu. zawodnik po prostu próbuje wcisnąć ten chłam komuś wygląda , kto kupuje mieszkanie na bazie folderu.
zapaszek czy widok z balkonu na budkę Pana Zenka z kiszoną kapustą nie ma znaczenia.

karamba

Postautor: karamba » 17 lut 2026, 16:26

szkoda czasu. zawodnik po prostu próbuje wcisnąć ten chłam komuś wygląda , kto kupuje mieszkanie na bazie folderu.
zapaszek czy widok z balkonu na budkę Pana Zenka z kiszoną kapustą nie ma znaczenia.

Obstawiam, że handlowiec. Na wjeździe na plac korki to codzienność a on napisał że kilka aut.... No właśnie od zaplecza to tam jest dopiero jest masakra - już widzę ten obraz jak właściciele mieszkań wypoczywają na balkonach z książką i z widokiem na korek do wjazdu starymi repciami TDI bez DPF

tonyxxl

Postautor: tonyxxl » 17 lut 2026, 19:04

Mar G pisze:szkoda czasu.

Tu się wreszcie zgadzamy.

Sellie

Postautor: Sellie » 01 mar 2026, 1:15

tonyxxl pisze:
Sellie pisze: +15 lat i to będzie osiedle lokalnej patologii. W sumie kontynuacja z tych bloków socjalnych co tam są.

Ale tak myślisz na jakiej podstawie? tak, bo tak???? Czemu Ozon akurat ma się stać patologią??
A patologia największa jest od dawna w centrum. W okolicach rynku czy kazimierza w weekendy stadardem jest pijaństwo, rozbijane czy pozostawiane butelki, zapach uryny w kazdym zakątku, małolaty naćpane i agresywne itp itd
Na te nowe osiedla poza centrum w zdecydowanej większości nie sprowadza się patologia a rodziny pracujące na hipotekę żeby tam mieszkać. W centrum prawie wszystko masz wykupione pod krótki najem i tam jest właśnie patologia, bo kto się przejmuje czymkolwiek jak wynajmuje na weekend ???

Sellie pisze:A ta lokalizacja Osiedle Imbramowskie i tak jest niefortunna - z jednej strony pociąg, z drugiej strony plac targowy. Będzie hałas samochodowy od 5 rano. Muszę się tam kiedyś przejść :D aż jestem ciekawa jak to w realu wygląda.

NO własnie, przejdź się najpierw może, bo widac, że małe masz pojęcie o okolicy
Ruch samochodowy od 5 rano to jest w całym Krakowie, więc nie wiem co ci tak przeszkadza kilka dostawczaków podjezdżających z towarem na plac...
Ty myślisz że tam jeżdżą traktorami bez tłumika? :)
A pociągi? co jakiś czas odgłosy pociągów to usłysza jedynie ci z pierwszego budynku, od strony torów i to jak otworzą okno. Nie jest to żaden wielki problem, poza tym tam jest kawałek od torów a większośc roku jest "ściana z drzew" które jeszcze wygłuszają dzwięki.
Oczywiście zawsze można coś znaleźć, ale nie przesadzałbym że te rzeczy co wymieniasz to akurat jakieś niefortunne. A plac targowy pod nosem to jest duuuuuży plus dla większości. Wiem, bo znam 2 nabywców lokali tam i własnie to miedzy innymi ich zachęciło do zakupu.

Obrazek

Mieszkam w tej okolicy 5 lat, więc wiem jakie są niedogodności :D
Ozon stanie się patologią ponieważ te mieszkania są zbudowane za blisko siebie, tam praktycznie cały czas zaglądasz sąsiadom do mieszkania jak ci się trafiły okna od stron wewnętrznych, a w tym ścisku jeszcze jebneli place zabaw i miejsca wypoczynku na środek - latem tam będzie echo ładnie napierdalać. W tym pierwszym budynku jeśli dobrze kojarzę jest przedszkole, czyli dzieciaki będą się całe dnie bawić na tych placach zabaw :)) zapomnij o pracy zdalnej w takiej lokalizacji. Ogólnie strasznie przytłaczające wrażenie jak się tam przeszłam, jestem sobie wdzięczna, że tam mieszkania nie kupiłam, bo tak trochę rozmyślałam. Jak tam byłam na "przyczajce" to spotkałam na przystanku tramwajowym chłopca pobitego w wieku ok. 10 lat, no takich widoków nie widuje się codziennie. Z tego co kojarzę tam obok są bloki socjalne. Na przystanku był burdel, porozrzucane puszki. Nie dość, że patologia tam mieszka, to jeszcze dojdzie nowa, z nowego osiedla. Obym się oczywiście myliła, nikomu źle nie życzę, ale w takiej patodeweloperece u ludzi szybko rozwijają się różne choroby psychiczne, alkoholizm i przemoc, bo człowiek nie ma ciszy i prywatności.

> NO własnie, przejdź się najpierw może, bo widac, że małe masz pojęcie o okolicy

No właśnie mam duże, to, że nie wchodzę w tę konkretną uliczkę, przy której ten blok budują (jak jeszcze był tam bar mleczny to często tam jadałam) to nie znaczy, że nie znam okolicy.
Nie pierdol, że tylko z pierwszego budynku usłyszą odgłosy pociągów - pracuję w wieżowcach obok i bardzo dobrze słychać pociągi, lepiej okna nie otwierać, bo hałas jest znaczny. Oczywiście nie często, może 1 na godzinę, dwie.

> poza tym tam jest kawałek od torów a większośc roku jest "ściana z drzew" które jeszcze wygłuszają dzwięki.

Przecież to jest bliżej przy torach, niż budynek w którym pracuję. Ale z ciekawości się przejdę wkrótce i dopiszę moje wrażenia xD

A twoje wyparcie na temat tego, że będzie cicho, pomimo placu targowego i sprzedawców zajeżdżających z dostawami od 4-5 - no można się uśmiać. :lol: Chyba każdy kto był w normalny dzień na tym placu targowym wie jaki tam jest ruch i hałas tzn. duży.

Moim zdaniem to jest dobra lokalizacja dla kogoś kto pracuje na tym targowisku, albo wstaje bardzo wcześnie do pracy i większość dnia go nie ma w mieszkaniu. Chociaż ceny i tak z kosmosu. Tak słaba lokalizacja nie powinna chodzić po więcej niż 8k za metr. Pociągu nikt nie usunie. Placu Targowego też nie - będzie tam zawsze. Są to spore niedogodności utrudniające normalne funkcjonowanie.

pozdro

Postautor: pozdro » 01 mar 2026, 9:46

Przeciez tego chyb nikt nie kupuje? Nie do zycia ta lokalizacja lrzy imbramowskim, centralnie okna na najbardziej ruchliwa i hałaśliwa opolska. Jak tak mozna mieszkać, spaliny, tlenki azotu i inne gowno cały czas przekroczone w mieszkaniu. Halas 80dB od tirów cała noc. Wyscig motocykli i tuningowanych aut. To powinni wyburzać bloki w takich miejscach, a nie budować. To ja przy zbiorczej mieszkam i mam dość chce się pod las wyprowadzić. Gorka narodowa właśnie spoko bo cisza i sookoj tam jest i nawet ciut zieleni. Pociagu to watpie ze tam uslyszysch pomiedzy halasem tych motocykli i diesli. Bardziej bym sie nowotowu pluc bał, czy innych nowotworow od zanieczyszczeń z opolskiej.

Sellie

Postautor: Sellie » 10 mar 2026, 22:02

Byłam to obczaić dzisiaj i moje wrażenia są takie:

- będzie w ciul głośno bo nie dość, że auta parkujące na targowisku, to auta dostawcze, ale mało tego, od strony targowiska x budek ma zainstalowane klimatyzacje na zewnątrz, które buczą cały czas, możliwe, że w nocy też jeśli są tam jakieś chłodnie w środku - przesrane bo okna nie będzie można otworzyć na noc
- tlenki azotu to już pominę, jak kolega wyżej napisał, rak instant, bo ZERO drzew, które by trochę izolowały ten cały syf z samochodów
- sama budowa wygląda bardzo tanio, oglądałam kilka innych inwestycji w okolicy i szczerze mówiąc ta wygląda na jedną z gorszych/najtańszych. Na fasadzie zwykłe jasne tynki - po roku to będzie szare. Ramy okienne też wybrali jasnoszare... wg mnie bardzo tanio to wygląda. Dopasowane stylistycznie do tych straganów i centrum handlowego obok, jakby to szło za 10-11k za metr to może do przełknięcia, ja bym więcej za tego typu jakość nie dała,

Z plusów to obudowali szkłem balkony, czyli sami rozumieją, że będzie tam głośno i brudno, więc od razu się tym zajęli - to akurat dobre rozwiązanie.
Pociągi słychać, ale nie jeżdżą często - 1 na godzinę, może na 2 z tego co obserwuję.

Moim zdaniem zmarnowany potencjał, mogli to głębiej postawić, zrobic jakiś mikro park, jakąś izolację "zieloną".
Wszystkie te bloki są mega blisko siebie, ale w tym otoczeniu to już pal sześć.

Nie wiem w sumie dla kogo to dobra lokalizacja, chyba tylko na wynajem dla korposzczurów pracujacych w jednych czy drugich budynkach biurowych. Albo na targowisku. Chociaż tam przy rondzie Polsadu też postawili jakiś czas temu blok i też dużo mieszkań wieczorem pustych, chociaz poczatkowo sie wydawalo, ze wszystko wyprzedane na pniu.

Planowanie przestrzenne w tym mieście nie istnieje. Niestety.

OCherk

Postautor: OCherk » 01 kwie 2026, 22:49

Chcę zapytać o opinię.

Jak myślicie, na ile trudno w takim domu zamontować klimatyzację i rekuperator?
Na balkonach widać odpływ na bok, ale obawiam się, że nie pozwolą odprowadzać tam skroplin.

Na ile złym pomysłem jest kupno mieszkania od strony północnej w tym budynku?

Sellie

Postautor: Sellie » 02 kwie 2026, 22:15

OCherk pisze:Chcę zapytać o opinię.

Jak myślicie, na ile trudno w takim domu zamontować klimatyzację i rekuperator?
Na balkonach widać odpływ na bok, ale obawiam się, że nie pozwolą odprowadzać tam skroplin.

Na ile złym pomysłem jest kupno mieszkania od strony północnej w tym budynku?

A mozna w ogole klimatyzacje instalowac, jesli tam balkony sa zabudowane calkiem? Bylam od strony targowiska - sa logie, z zabudowa szklana. Musialbys chyba miec caly czas odsuniete to szklo - czy sie da? No pewnie sie da, ale bedzie glosno. Nie wiem, ktora str. to ta polnocna w tym budynku, jak kupisz na druga strone, nie ta od targowiska, to powinno byc ogolnie ok, bo jak na razie od drugiej strony nie ma wysokich budynkow - co bedzie pozniej? Nie wiem. Tam chyba jakies firmy cos robia z tym placem dalej, wiec moze przymierzaja sie do kolejnego budu? Nie badalam sprawy. Wyglada bardziej na jakies „firmowe” porzadkowanie terenu, niz deweloperke.

Nowy

Postautor: Nowy » 03 kwie 2026, 13:03

OCherk pisze:Jak myślicie, na ile trudno w takim domu zamontować klimatyzację i rekuperator?

Co do rekuperacji, to nie wiem, nie spotkałem się z tym w mieszkaniach w blokach, ale może rekuperacja w mieszkaniu w bloku jest możliwa do zainstalowania. Choć może Wawel Service robił kiedyś coś takiego na klinach.

Ale jeśli chodzi montaż klimatyzacji w nowym bloku, to zwykle administracja podchodzi do tego niechętnie, ale nie jest to niemożliwe. Pewnie każą postawić agregat na płycie balkonu, a nie montować na ścianie, do tego pewnie marudzenie o przewiercenie elewacji, ale pewnie się zgodzą dając jakieś ewentualne warunki. Zresztą można o to już teraz zapytać zarządcę albo dewelopera.

Kwesta skroplin z klimatyzacji, one powstają w mieszkaniu, więc najlepiej byłoby je puścić ze splitu do jakiegoś odpływu, jeśli mieszkanie jest niewykończone, to można trochę poryć w ścianie i powinno się dać zrobić. Skroplin z balkonu pewnie nie można tak sobie puścić, można zbierać do baniaka i wylewać co jakiś czas.

OCherk pisze:Na ile złym pomysłem jest kupno mieszkania od strony północnej w tym budynku?

Ja bym mieszkania z wystawą północną nie kupił, zwłaszcza jeśli byłaby to jedyna wystawa w mieszkaniu. Takie mieszkania jednak będą dosyć ciemne, a słońce w nich będzie tylko przez krótki czas w roku. Ale to pewnie w dużej mierze kwestia indywidualnych preferencji. Pewnie takie mieszkanie im wyżej i z większość ilością wolnej przestrzeni za oknem, tym lepiej. Tam chyba ja na razie tak jest, ale też kiedyś na tych terenach z magazynami, gdzie jest Ziko między innymi, to ma się budować też osiedle mieszkaniowe, czyli bloki. Choć to chyba będzie kawałek od Szafirowej.

Daj znać, co zdecydujesz.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”