Przystanek Prądnik Kraków (ul. Meiera) / deweloper Dom Development - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Kolorowekostki

Re: Przystanek Prądnik Kraków (ul. Meiera) / deweloper Dom Development - opinie na forum

Postautor: Kolorowekostki » 20 mar 2026, 19:04

DobrzeJuzBylo pisze:Czytajcie ze zrozumieniem. Te ochłapy jak to nazywacie wiszą już grubo ponad rok. Przez ostatnie 90 dni poszło może 10 mieszkań w oddanych budynkach. Wcześniej w Krakowie wszystko szło, jak woda. Teraz sprzedaże wszędzie są złe albo bardzo złe. Do ludzi dociera sytuacja w mieście i widmo katastru. Poza tym Kraków ma najgorsze ROI z najmu w kraju.

Ale Ty gościu marudzisz. Nigdy nic nie kupiłeś i węszysz szanse od 15 lat ?

rooney

Re: Przystanek Prądnik Kraków (ul. Meiera) / deweloper Dom Development - opinie na forum

Postautor: rooney » 20 mar 2026, 19:29

Z tego co mi się wyświetlały jakieś reklamy, to dom development musiał te mieszkania zacząć wykańczać pod klucz, żeby jakkolwiek ruszyć sprzedaż w ostatnim czasie

DobrzeJuzBylo

Postautor: DobrzeJuzBylo » 20 mar 2026, 20:10

Kolorowekostki pisze:
DobrzeJuzBylo pisze:Czytajcie ze zrozumieniem. Te ochłapy jak to nazywacie wiszą już grubo ponad rok. Przez ostatnie 90 dni poszło może 10 mieszkań w oddanych budynkach. Wcześniej w Krakowie wszystko szło, jak woda. Teraz sprzedaże wszędzie są złe albo bardzo złe. Do ludzi dociera sytuacja w mieście i widmo katastru. Poza tym Kraków ma najgorsze ROI z najmu w kraju.

Ale Ty gościu marudzisz. Nigdy nic nie kupiłeś i węszysz szanse od 15 lat ?

Napisałem gdzieś nieprawdę? A co do braku zakupu - gorzej, kupiłem w ostatnich 3 latach, jak ostani jeleń. Może komuś uruchomię gram refleksji i uniknie przepłacania. Okazje to (niestety dla mnie) jeszcze przed nami i to grube, bo stopy pojda do góry przez wojnę z Iranem.

Sellie

Postautor: Sellie » 20 mar 2026, 21:23

Poszukiwaczka4534 pisze:Dziś inwestycja Przystanek Prądnik wpadła na stronę Dom Development, ceny to ok. 15 tys. / m2. Co o tym sądzicie, ja jestem lekko zaskoczona

Myślę, że im żelazko spadło na głowę. :lol: Znam tę okolicę i tam nic nie ma, nawet chodnika porządnego... w tych cenach to jest na dobrą sprawę z 10-15 lepszych lokalizacji do wyboru, a i tak nikt nie kupuje bo 15k za metr w upadającym (ucieczka firm) i max. zadłużonym mieście to... marzenia ściętej głowy. :) Jak nie obniżą szybko cen do realnych 11-12 k za metr to się będą bujać z długami.

tonyxxl

Postautor: tonyxxl » 20 mar 2026, 21:49

Sellie pisze:
Poszukiwaczka4534 pisze:Dziś inwestycja Przystanek Prądnik wpadła na stronę Dom Development, ceny to ok. 15 tys. / m2. Co o tym sądzicie, ja jestem lekko zaskoczona

Myślę, że im żelazko spadło na głowę. :lol: Znam tę okolicę i tam nic nie ma, nawet chodnika porządnego... w tych cenach to jest na dobrą sprawę z 10-15 lepszych lokalizacji do wyboru, a i tak nikt nie kupuje bo 15k za metr w upadającym (ucieczka firm) i max. zadłużonym mieście to... marzenia ściętej głowy. :) Jak nie obniżą szybko cen do realnych 11-12 k za metr to się będą bujać z długami.

Lepsze lokalizacje to pojęcie względne. To co dla jednego jest plusem dla drugiego jest minusem. Nie ma idealnego osiedla dla kazdego.
@Sellie nie 15, ale o np ze 3 lepsze lokalizacje, w cenie ofertowej 14,5 za powiedzmy 40-45 m2 można prosić? Nie złośliwie i nie mówie, że nie ma takich. Wszystkich inwestycji nie ogarniam... Po prostu jestem ciekawy i chciałbym się zaskoczyć.
Bez dziwnych rozkładów, ukośnych ścian itp, nie parter i żeby było z balkonen. Coś podobnego do tego poniżej znajdziesz taniej i w lepszej lokalizacji?

Obrazek

luc

Postautor: luc » 20 mar 2026, 22:13

A tak mają same bloki wyglądać, które ma zamiar wybudować Dom Development w ramach tego projektu.

Obrazek
Wizualizacja: deweloper Dom Development

Ani brzydkie, ani ładne, taka typowa architektura dużych osiedli na skraju miasta, choć i bliżej centrum buduje się często podobnie. Te loggie i balkony, to chyba niezbyt duże tam będą.

Obrazek

Okna chyba wyższe od standardowych, ale nie do podłogi. A wysokiej zieleni pewnie dużo nie będzie, bo pewnie pod większością działki będą hale garażowe. Takie to w stylu Dom Developmentu, choć dużo lepiej niż różne Proinsy.

Sellie

Postautor: Sellie » 21 mar 2026, 8:26

tonyxxl pisze:
Sellie pisze:

Lepsze lokalizacje to pojęcie względne. To co dla jednego jest plusem dla drugiego jest minusem. Nie ma idealnego osiedla dla kazdego.
@Sellie nie 15, ale o np ze 3 lepsze lokalizacje, w cenie ofertowej 14,5 za powiedzmy 40-45 m2 można prosić? Nie złośliwie i nie mówie, że nie ma takich. Wszystkich inwestycji nie ogarniam... Po prostu jestem ciekawy i chciałbym się zaskoczyć.
Bez dziwnych rozkładów, ukośnych ścian itp, nie parter i żeby było z balkonen. Coś podobnego do tego poniżej znajdziesz taniej i w lepszej lokalizacji?

Obrazek

Polecam stronę rynekpierwotny i ustawienie filtra na tę cenę i na spokojnie porównasz co jest na rynku, bez szukania. :) Siedzisz w nieruchach, więc powinieneś ogarniać konkurencję? W mojej okolicy jest z 4 nowe inwestycje budowane i chyba wszystkie mają takie metraże i takie ceny za 40m2. - Osiedle Imbramowska, to drugie w okolicach Dobrego Pasterza, nie znam nazwy bo mały bloczek, bloki naprzeciwko Krokusa, na Bociana 5 już są po 12900, a pewnie jeszcze można znegocjować. Teraz jest do wyboru do koloru, jeśli ktoś chce faktycznie kupić, no i może sporo znegocjować w dół, bo jak się dewkowi nie podoba to łatwo iść do konkurencji, która jest w tarapatach i przyjmie mniejsza marże, żeby przetrwać i utrzymać płynność.

Sellie

Postautor: Sellie » 21 mar 2026, 8:27

Sellie pisze:
tonyxxl pisze:
Sellie pisze:

Obrazek

Polecam stronę rynekpierwotny i ustawienie filtra na tę cenę i na spokojnie porównasz co jest na rynku, bez szukania. :) Siedzisz w nieruchach, więc powinieneś ogarniać konkurencję? W mojej okolicy jest z 4 nowe inwestycje budowane i chyba wszystkie mają takie metraże i takie ceny za 40m2. - Osiedle Imbramowska, to drugie w okolicach Dobrego Pasterza, nie znam nazwy bo mały bloczek, bloki naprzeciwko Krokusa, na Bociana 5 już są po 12900, a pewnie jeszcze można znegocjować. Teraz jest do wyboru do koloru, jeśli ktoś chce faktycznie kupić, no i może sporo znegocjować w dół, bo jak się dewkowi nie podoba to łatwo iść do konkurencji, która jest w tarapatach i przyjmie mniejsza marże, żeby przetrwać i utrzymać płynność.

A co do ustawności, może się w końcu nauczą budować normalne mieszkania - 2 pokoje, osobna kuchnia, mieszkanie na 2 strony świata. Za PRL się dało, teraz niemożliwe.

tonyxxl

Postautor: tonyxxl » 21 mar 2026, 11:26

Sellie pisze:Polecam stronę rynekpierwotny i ustawienie filtra na tę cenę i na spokojnie porównasz co jest na rynku, bez szukania. :) Siedzisz w nieruchach, więc powinieneś ogarniać konkurencję? W mojej okolicy jest z 4 nowe inwestycje budowane i chyba wszystkie mają takie metraże i takie ceny za 40m2. - Osiedle Imbramowska, to drugie w okolicach Dobrego Pasterza, nie znam nazwy bo mały bloczek, bloki naprzeciwko Krokusa, na Bociana 5 już są po 12900, a pewnie jeszcze można znegocjować. Teraz jest do wyboru do koloru, jeśli ktoś chce faktycznie kupić, no i może sporo znegocjować w dół, bo jak się dewkowi nie podoba to łatwo iść do konkurencji, która jest w tarapatach i przyjmie mniejsza marże, żeby przetrwać i utrzymać płynność.

Bardzo nie lubie jak ktoś wychodzi w dyskusję i mówi: znajdę 15 lepszych lokalizacji a potem każe mi wchodzić na portale i sobie samemu szukać...
Podajesz Osiedle Imbramowskie jako "lepsze" , które niedawno skrytykowałaś totalnie; że głośno, że tlenki azotu i trzeba pracować na placu żeby tam kupić mieszkanie.
Podajesz że tam mieszkałaś, teraz znasz też Meiera...
Na Bociana 5 nie dość, że to środek wielkiego blokowiska to cena ta sama, albo wyższa, bo od 635tys za ledwo 40m2...

Skup się może na konkretach. Podaj 2 konkretne oferty mieszkania (nie 15cie) które są "lepsze" od tego co ja podałem i są w podobnej cenie. To będzie konkret i można rozmawiać. Bo powiedziec, że coś jest lepsze i "se poszukaj sam" to słabe jest.

Sellie

Postautor: Sellie » 21 mar 2026, 13:32

tonyxxl pisze:
Sellie pisze:Polecam stronę rynekpierwotny i ustawienie filtra na tę cenę i na spokojnie porównasz co jest na rynku, bez szukania. :) Siedzisz w nieruchach, więc powinieneś ogarniać konkurencję? W mojej okolicy jest z 4 nowe inwestycje budowane i chyba wszystkie mają takie metraże i takie ceny za 40m2. - Osiedle Imbramowska, to drugie w okolicach Dobrego Pasterza, nie znam nazwy bo mały bloczek, bloki naprzeciwko Krokusa, na Bociana 5 już są po 12900, a pewnie jeszcze można znegocjować. Teraz jest do wyboru do koloru, jeśli ktoś chce faktycznie kupić, no i może sporo znegocjować w dół, bo jak się dewkowi nie podoba to łatwo iść do konkurencji, która jest w tarapatach i przyjmie mniejsza marże, żeby przetrwać i utrzymać płynność.

Bardzo nie lubie jak ktoś wychodzi w dyskusję i mówi: znajdę 15 lepszych lokalizacji a potem każe mi wchodzić na portale i sobie samemu szukać...
Podajesz Osiedle Imbramowskie jako "lepsze" , które niedawno skrytykowałaś totalnie; że głośno, że tlenki azotu i trzeba pracować na placu żeby tam kupić mieszkanie.
Podajesz że tam mieszkałaś, teraz znasz też Meiera...
Na Bociana 5 nie dość, że to środek wielkiego blokowiska to cena ta sama, albo wyższa, bo od 635tys za ledwo 40m2...

Skup się może na konkretach. Podaj 2 konkretne oferty mieszkania (nie 15cie) które są "lepsze" od tego co ja podałem i są w podobnej cenie. To będzie konkret i można rozmawiać. Bo powiedziec, że coś jest lepsze i "se poszukaj sam" to słabe jest.

Taki z ciebie wielki agent nieruchomości, a dziwi cię, że ludzie się przeprowadzają, albo mają pojęcie jak okolica xyz wygląda? Akurat mieszkałam w prawie każdej dzielnicy KRK, więc znam wady i zalety. Jest piękna pogoda, przejdź się na nóżkach w tą lokalizację i zobaczysz co gdzie jest i jak wygląda. To nic nie kosztuję. Piszę z perspektywy pieszego, bez samochodu. Tam jest zadupie, chujnia, zarośla, brak czegokolwiek w pobliżu... no chyba, że cmentarz pełni jakąś potrzebną funkcję usługową. Strach tam po nocy chodzić, tym bardziej, ze brak chodników. Najbliższy przystanek to... Reduta jeśli dobrze widzę, czyli ok. 15 minut pieszo do przystanku.
Tak, Plac Imbramowski to tlenki azotu i hałas, ale ta lokalizacja to z kolei brak usług i daleko do przystanków. Nastawiają losowych bloków w losowych miejscach, gdzie nie ma żadnej infrastruktury, a później płacz.
Jakbym już miała wybierać to bym wzięła ten Plac Imbramowski - bo przynajmniej jakaś komunikacja jest dostępna, niż miejsce gdzie nie ma nic - szkoły, przedszkola, sklepu, kawiarni, przychodni. Będzie to lokalizacja, która zmusza do ciągłego korzystania z auta i korków. Takie są realia.
A co do Bociana - przecież spokojnie spuszczą w aktualnej sytuacji o 50-150k żeby sprzedać, więc te ceny to pic na wodę, dzisiaj na każdej nieruchomości można coś ugrać w dół. Ludzie się nie rozmnożą. Albo coś sprzedasz 20% taniej panu Kamilkowi z IT, albo Kamilek pójdzie do innego pana dewka, który mu spuści te 20 i pozbędzie balastu. Kraków ma najmniejsze ROI ze wszystkich miast w Polsce. Let that sink. Inwestowanie tutaj się nie opłaca.
Każdy kto faktycznie był zdesperowany, żeby kupić i mieć swoje załadował się po kule przy BK2%, a reszta ludzi nie chce się frajerzyć i teraz placić ceny BK2%, kiedy ani programu nie ma, ani tanich kredytów. Tylko debil by coś kupił po takich cenach. Kilku znajomych przed bk kupiło po 9-11k, więc myślę, że taki spadek powinien być raczej szybki w obecnej, co raz napiętej sytuacji światowej.
Ja ogólnie mam wyjebke, bo jeszcze kilkanaście miesięcy i mogę opuścić to zasyfione miasto, ale przyznam, że odczuwam ogromne Schadenfreude jak widzę tych przygłupich deweloperuchów & agentów nieruchomościowych jak się wiją, dwoją i troją, żeby coś teraz sprzedać i zarobić.
Te czasy się skończyły. Jeszcze tylko Kaczyńskie i inne zaczną wymierać (pokolenie wyżu powojennego) i będzie masa ruder za bezcen w Polsce. Obserwuje Śląsk i już to wyraźnie widać, Kraków to dotknie z dużym przesunięciem, ale dotknie. Dopóki zagraniczne firmy sypały hajsem za nic, to można było tak szaleć - bo był klient. Teraz 10 tys. miejsc pracy korporacyjnych w Krakowie zredukowano. Let that sink. Czy te 10k ludzi będzie szukać nieruchomości? Nie, będzie szukac pracy i migrować Z KRAKOWA. Mam znajomych w większości dużych korpo i prawie każdy mówi o zwolnieniach i dupą trzęsie na myśl o tym, że zostanie zwolniony... a kredycik nie poczeka. Część moich znajomych już 5-7 miesięcy szuka roboty i nie może znaleźć, albo za śmieszne stawki.
Do Krakowa przyszła teraz jakaś luksusowa marka aut, wiesz jakie stawki proponowali specjaliście na wyższym stanowisku, który ma kontakt z klientem/odpowiada za obłsugę konta? 6k na rękę. Także powodzenia w sprzedaży. :D
Tak jak mówię, wygra tutaj ten kto szybko spuści stawkę do tych realnych 10-11. Rentiersko już się w krk nie opłaca kupować, rynek jest przesycony. Więc zostają pary (singiel nie będzie se bral kredytu na glowe w obecnej ekonomii). Czyli jakieś 15-20% poprzedniego zapotrzebowania zostaje, jak nie mniej, bo jak mówię, bk2 % sprzątneło klientów. Czy klient wybierze twoją lokalizacje? 8-) to się okaże...

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”