Budowa linii tramwajowej do Mistrzejowic przez Meissnera i Dobrego Pasterza forum

Informacje o nowych biurowcach, budynkach użyteczności publicznych, hotelach, parkach oraz obiektach przemysłowych w Krakowie infrastrukturze i jej remontach oraz planach rozwoju.
bohom

Re: Budowa linii tramwajowej do Mistrzejowic przez Meissnera i Dobrego Pasterza forum

Postautor: bohom » 07 kwie 2026, 19:57

A tu taki dosyć typowy, słoneczny poranek mieszkańców okolicy budowy tej linii tramwajowej do Mistrzejowic:

Obrazek

To wcale nie jest poranna mgiełka, tylko pył z cięcia krawężników / kostek brukowych?

Obrazek

Naprawdę nie ma technologii, która ograniczałaby generowanie pyłu?

bohom

Re: Budowa linii tramwajowej do Mistrzejowic przez Meissnera i Dobrego Pasterza forum

Postautor: bohom » 07 kwie 2026, 20:04

Teraz, jak mocniej wiało, to nad całą okolicą unosiły się tabuny kurzu, jak się szło, to wręcz chrzęściło w zębach.

Obrazek

I to trwa w tej części miasta od kilku lat. Oj mieszkańcy mieli tu co władzom miasta zarzucać. Ciekawe, jak się do tego ma jakiś nadzór inwestorski ze strony miasta, bo ma się wrażenie, że mieszkańcy tu nikogo nie obchodzą.

bohom

Postautor: bohom » 13 kwie 2026, 19:28

To jeszcze nasadzenia nowych drzew wzdłuż budowanej linii tramwajowej do Mistrzejowic.

Obrazek

Trzeba przyznać, że całkiem dużo tych drzew tam się sadzi.

Obrazek

Tylko zdecydowanie mogłyby to być nieco większe i grubsze okazy, bo te drzewa nie są jakieś okazałe, zwłaszcza jeśli zestawić je z tym, co było cięte przy okazji budowy tych nowych torów tramwajowych w Krakowie.

bohom

Postautor: bohom » 13 kwie 2026, 19:32

Jest też pewnym paradoksem to, że największa skala wycinek była chyba na Prądniku Czerwonym, wzdłuż Meissnera, Lublańskiej, Młyńskiej, Ronda Barei i w tych okolicach.

Obrazek

Natomiast mam wrażenie, że najwięcej nasadzeń drzew, to jest przy tej okazji w Mistrzejowicach, np. w okolicach pętli tramwajowej Mistrzejowice, w okolicach ul. Bohomolca i ul. Jancarza.

Obrazek

Ciekawi mnie, ile finalnie będzie nasadzeń w miejscach, gdzie te wycinki były największe.

bohom

Postautor: bohom » 13 kwie 2026, 19:44

Ciekawi mnie też, ile z tych drzew nie wypuści liści na wiosnę.

Obrazek

A jeszcze nie wszystkie są posadzone, bo np. mają być wzdłuż ul. Krzesławickiej, a jeszcze ich nie ma, więc pewnie na koniec kwietnia albo później będą sadzone, więc nie wiem, jak to się przyjmie.

Wróć do „Nowe biurowce, hotele, obiekty publiczne, przemysłowe i infrastruktura”