Osiedle Kołłątajówka Kraków od Spravia - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
KKołłątajówka

Re: Osiedle Kołłątajówka Kraków od Spravia - opinie na forum

Postautor: KKołłątajówka » 15 maja 2026, 14:54

Hej jakieś wieści z budowy? Zgodnie z prospektem Spravia powinna wejść już w ostatni, 8 etap budowy. Wiadomo, że mieli sporą obsuwę w tamtym roku. Na stronie nie widzę żadnych fot z kwietnia.

Nowy

Postautor: Nowy » 15 maja 2026, 17:22

KKołłątajówka pisze:Hej jakieś wieści z budowy?

Byłem jakiś czas temu i wyglądało to tak, jak na zdjęciach poniżej.

Obrazek

Od tej strony było sporo więcej do zrobienia, ale te zdjęcia, to już takie nie najnowsze, więc pewnie coś się zmieniło tam.

Obrazek

Tak to wygląda na takie dosyć standardowe bloki.

Nowy

Postautor: Nowy » 15 maja 2026, 17:24

To co mnie zaskoczyło, to że ta zabudowa tam, to jest całkiem gęsta.

Obrazek

Jakoś zupełnie nie miałem takiego wrażenia patrząc na wizualizacje pokazywane przez dewelopera, ale może za słabo się przyglądałem.

Obrazek

Ale mam wrażenie, że cała ta okolica trochę tak wygląda, więc w zasadzie normalnie tam.

Nowy

Postautor: Nowy » 15 maja 2026, 17:27

Caba już swój blok zbudował, wkrótce w okolicy rusza też budowa inwestycji realizowanej przez dewelopera Frax Bud, więc przybywa.

Obrazek

To, co jest w porządku, to bliskość linii tramwajowej, więc do centrum można się dostać całkiem przyzwoicie.

Obrazek

I jeszcze tablica informacyjna dot. tej inwestycji, jakby ktoś był ciekaw.

KKołłątajówka

Postautor: KKołłątajówka » 15 maja 2026, 18:52

O super. Dzięki za foty. Faktycznie bryły proste. Ale ten kolorek miedziany chyba całkiem przyjemny. Wyróżnia się na tle okolicznych biało-szarych budynków. Ciekawe jak to będzie wyglądać jak zamontują już balkony.

Wygląda na to, że nadrobili. Jeśli mówisz że to starsze zdjęcia strzelam, że domykają obecnie elewacje.

KKołłątajówka

Postautor: KKołłątajówka » 15 maja 2026, 19:08

Ale widać, że ładnie im poszły mieszkania na przykład w porównaniu z Doliną Prądnika. Wiadomo lokalizacyjnie super - tramwaj 2 minuty, Lewiatan 3 minuty, Biedronka 4 minuty, serwis samochodowy, myjnia, stacja paliw, Al. 29 listopada i wyjazd z Krakowa nie za daleko, a jednocześnie nie na tyle blisko, żeby było głośno.

Myślę, że spoko będzie się mieszkało w tym mniejszym, niższym. Jak byłam na początku roku, to w porównaniu z innymi to wyglądał jak karzeł, mimo że to tylko jedno piętro niżej. Ale też gabarytowo nie jest taki kolosalny. Chociaż faktycznie jest tak wciśnięty pomiędzy blokami od Activu, a tym drugim większym od Spravii.

Obiecują dużo zieleni (XD), której w tej okolicy jest luksusem. Jakieś drzewa, wysokie krzewy. Nie jestem dużą optymistką chociażby ze względu na fakt, że pod spodem jest garaż. Ludzie są dość wrażliwi tutaj na tę kwestię, więc może sobie nie strzelą w kolano.

Plus jest taki że w okolicy już nie ma miejsca na nowego bloki... chyba, że zburzą te domki obok działki na której budowana jest Kołłątajówka, ale się na to nie zapowiada. I nie wiem czy tam jest miejsce.

Jak się przechodzi obok Banacha to czuć wielki lany beton, zwłaszcza obok Banacha II. A tam jeszcze milion etapów Super Kraka i YIT xd Ale jak już to wybudują, będzie całkiem ładniutko. Uważam że propozycja Super Kraka strzał w dziesiątkę. Mega mi się podobają te bloki i przejścia w formie łuków.

KKołłątajówka

Postautor: KKołłątajówka » 29 maja 2026, 15:35

29 maja 2026 zostało potwierdzone 90% zaawansowania budowy Kołłątajówki, czyli formalnie rozpoczęto ostatni, VIII etap.

Zgodnie z harmonogramem oznacza to, że wykonane powinny być już m.in. posadzki betonowe w mieszkaniach i częściach wspólnych, tynki wewnętrzne, część instalacji elektrycznych i sanitarnych, część stolarki drzwiowej mieszkaniowej, pozostała część elewacji oraz montaż wind.

Niestety deweloper we wszystkich inwestycjach, usunął zakładkę "zdjęcia z budowy". Szkoda, bo odejmuje mu to transparentności (update: dzień po tym wpisie dodali zakładkę "dziennik z budowy" xd)

Dowiedziałam się, że w standardzie deweloperskim w tej inwestycji mają być oddane rolety na parterach i uwaga... złączka do podlewania. Czy to obecnie standard?

To, czego nie ma, to wideodomofon – coś, co obecnie staje się całkiem popularne. Przykładowo, w inwestycji obok (Słomczyńskiego Widoki by Caba) są montowane domyślnie. Myślicie, że mieszkańcy mogą dokonać zmian i wymienić domofony na wideodomofony?
Ostatnio zmieniony 30 maja 2026, 15:25 przez KKołłątajówka, łącznie zmieniany 1 raz.

Nowy

Postautor: Nowy » 29 maja 2026, 16:29

KKołłątajówka pisze:Myślicie, że mieszkańcy mogą dokonać zmian i wymienić domofony na wideodomofony?

Pod klatkami musi być jeszcze panel domofonu z kamerą. Może być tak, że deweloper nie będzie chciał utrzymać rękojmi na instalację domofonową.

Arkadio

Postautor: Arkadio » 02 cze 2026, 17:12

Nowy pisze:
KKołłątajówka pisze:Myślicie, że mieszkańcy mogą dokonać zmian i wymienić domofony na wideodomofony?

Pod klatkami musi być jeszcze panel domofonu z kamerą. Może być tak, że deweloper nie będzie chciał utrzymać rękojmi na instalację domofonową.

Nas sprzedawca informował o instalowanych domofonach z kamerą, podczas procesu zakupu, w ramach standardu.

mart07

Postautor: mart07 » 02 cze 2026, 19:51

Na karcie instalacyjnej też mam taką informację, że będzie wideounifon. Chyba, że to może się zmienić …

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”