Rzeźby na osiedlach, ulicach i skwerach w Krakowie / jakie rzeźby można zobaczyć w Krakowie i gdzie

Warte odwiedzenia, zobaczenia miejsca w Małopolsce, Krakowie, Nowym Sączu, Tarnowie, Grybowie, Libiążu, Brzesku, Bochni itp.
Master

Re: Rzeźby na osiedlach, ulicach i skwerach w Krakowie / jakie rzeźby można zobaczyć w Krakowie i gdzie

Postautor: Master » 11 kwie 2026, 16:25

I jeszcze jedna rzeźba z tego budynku, ale tym razem mam wrażenie, że nieco lepiej wyeksponowana.

Obrazek

To chyba ten sam rzeźbiarz albo rzeźbiarka, którego rzeźby balansują na linach np. na Kładce Bernatka.

iti

Re: Rzeźby na osiedlach, ulicach i skwerach w Krakowie / jakie rzeźby można zobaczyć w Krakowie i gdzie

Postautor: iti » 20 kwie 2026, 10:40

Dorzucam do tego taki staroć znaleziony w archiwach, to rzeźba w Galegii Plaza w Krakwie, czyli obiekcie, który został kilka lat temu wyburzony.

Obrazek

Coś takiego wisiało tam pod sufitem, mam nadzieję, że nie poszło na złom, bo szkoda by było. A samo to, jak wyglądała Galeria Plaza w Krakowie wewnątrz, to też było całkiem ciekawe, dzisiaj już się tak nie buduje.

ZIeloneKlapki

Postautor: ZIeloneKlapki » 17 maja 2026, 22:55

Master pisze:I jeszcze jedna rzeźba z tego budynku, ale tym razem mam wrażenie, że nieco lepiej wyeksponowana.

Obrazek

To chyba ten sam rzeźbiarz albo rzeźbiarka, którego rzeźby balansują na linach np. na Kładce Bernatka.

Hej gdzie znajduje się ta rzeźba

korniszon

Postautor: korniszon » 04 cze 2026, 17:20

A ja zazdroszczę pawia, który jest parku kieszonkowym „Ogród nad Sudołem” na Prądniku Czerwonym.

Obrazek

Do tego autorem rzeźby jest Bronisław Chromy, który miał swoją pracownię w Parku Decjusza w Krakowie.

Obrazek

Chyba nawet ten paw pierwotnie stał obok jego pracowni tam (zresztą nadal można tan obejrzeć sporo jego prac).

korniszon

Postautor: korniszon » 04 cze 2026, 17:22

Rzeźba pawia jest moim zdaniem świetna, choć mogłaby być nieco lepiej wyeksponowana na tym skwerze.

Obrazek

Bardzo fajny akcent w tym miejscu moim zdaniem.

tonyxxl

Postautor: tonyxxl » 04 cze 2026, 21:48

Sztuka miejska w przestrzeni miejskiej moim zdaniem wogóle powinna być nie przesadnie ambitna. Szczególnie ta kupowana i utrzymywana z kasy miejskiej.
Byka z Wall Street każdy zna i kojarzy, Syrenka Warszawska, Smok Wawelski, Neptun w Gdańsku. To sa trafione projekty i coś symbolizują podkreślając charakter miejsca.
Najlepiej jak taka instalacja ma dodatkowo walory użytkowe dla społeczności, typu fontanna, zadaszenie pod którym można się schowac przed słońcem czy deszczem lub po prostu posiedzieć a dodatkowo w swoim kształcie odnosi sie do historii lub geografii danego rejonu.
A te "ambitne" dziwolągi, zwane wysoką sztuką, to zawsze ryzyko i przeważnie klapa która straszy lub irytuje.
Jedynie zarobek dla zleceniobiorcy.

Wróć do „Ciekawe miejsca w Małopolsce i Krakowie, które warto odwiedzić”