Duże mieszkanie dla rodziny w Krakowie 4-5p 80m2+ / gdzie kupić większe mieszkanie w Krakowie

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
mieszkacz

Re: Duże mieszkanie dla rodziny w Krakowie 4-5p 80m2+ / gdzie kupić większe mieszkanie w Krakowie

Postautor: mieszkacz » 01 cze 2026, 14:22

Podzielę się kawałkiem własnego doświadczenia. W 2023 kupowałem mieszkanie 5-pokojowe + dwie w pełni funkcjonalne łazienki, trochę ponad 80 m2 na ostatnim piętrze bloku (z genialnym widokiem na miasto), przy przystanku tramwajowym, na Prądniku Czerwonym. Wystawa na 3 strony, większość okien na południe. Mieszkanie kosztowało wtedy trochę ponad 13 tys. zł/m2, do tego podwójne miejsce postojowe w garażu - cena ok. 70 tys. zł plus komórka lokatorska - cena to było jakieś 6-8 tys. zł (choć tu dokładnie nie pamiętam). Lokalizacja z usługami, blisko kilka parków, szkoły, przedszkola, wszystko jest. Miałem poczucie, że kupuję na górce (cenowej), dzisiaj takiego poczucia nie mam, wręcz jestem przekonany, że porównywalnego w tych pieniądzach bym nie znalazł. Mieszkanie nie jest super wielkie, ale jest rozsądne, w obie strony (utrzymanie każdego metra też kosztuje), natomiast pozostanie w mieście z jego wszystkimi wygodami, to rzecz nie do przecenienia.

nanu

Re: Duże mieszkanie dla rodziny w Krakowie 4-5p 80m2+ / gdzie kupić większe mieszkanie w Krakowie

Postautor: nanu » 08 cze 2026, 12:49

mieszkacz pisze:Podzielę się kawałkiem własnego doświadczenia. W 2023 kupowałem mieszkanie 5-pokojowe + dwie w pełni funkcjonalne łazienki, trochę ponad 80 m2 na ostatnim piętrze bloku (z genialnym widokiem na miasto), przy przystanku tramwajowym, na Prądniku Czerwonym. Wystawa na 3 strony, większość okien na południe. Mieszkanie kosztowało wtedy trochę ponad 13 tys. zł/m2, do tego podwójne miejsce postojowe w garażu - cena ok. 70 tys. zł plus komórka lokatorska - cena to było jakieś 6-8 tys. zł (choć tu dokładnie nie pamiętam). Lokalizacja z usługami, blisko kilka parków, szkoły, przedszkola, wszystko jest. Miałem poczucie, że kupuję na górce (cenowej), dzisiaj takiego poczucia nie mam, wręcz jestem przekonany, że porównywalnego w tych pieniądzach bym nie znalazł. Mieszkanie nie jest super wielkie, ale jest rozsądne, w obie strony (utrzymanie każdego metra też kosztuje), natomiast pozostanie w mieście z jego wszystkimi wygodami, to rzecz nie do przecenienia.

No i co z tego? Ja w listopadzie 2021 kupiłam Mieszkanie 95mkw, cztery sypialnie, dwie łazienki, salon z aneksem na łącznie 30 m2 i to za trochę ponad 8k/m2. Komórka lokatorska 5K, miejsce parkingowe pod wiatą za 25K (jeśli dobrze pamiętam). Tak więc ja zrobiłam lepszy interes, trzeba było kupować wcześniej.

Joanna32

Postautor: Joanna32 » 10 cze 2026, 11:23

Polecam,piękne mieszkanie Ul.Gustawa Morcinka -102 m

https://www.homfi.com/nieruchomosci/127 ... eslawickie

mieszkacz

Postautor: mieszkacz » 10 cze 2026, 13:14

Joanna32 pisze:Polecam,piękne mieszkanie Ul.Gustawa Morcinka -102 m

Pani Joanno, po pierwsze właśnie nie chciałem się dać dymać pośrednikom, którzy kupią u dewelopera i chcą zaraz po tym sprzedać drożej. Po drugie tu mowa o mieszkaniach w Krakowie, wiem, że Zesławice formalnie w nim są, ale proszę sobie pojeździć komunikacją miejską stamtąd albo pójść pieszo na zakupy (nie liczę Żabki), to może Pani zmądrzeje. Do tego sam układ, jak na ponad 100 m2, to jednak chciałoby się mieć jedną sypialnię / gabinet więcej. Pewnie nieprzypadkowo w ogłoszeniu nie ma pokazanego planu mieszkania :D

mieszkacz

Postautor: mieszkacz » 10 cze 2026, 13:17

nanu pisze:No i co z tego? Ja w listopadzie 2021 kupiłam Mieszkanie 95mkw, cztery sypialnie, dwie łazienki, salon z aneksem na łącznie 30 m2 i to za trochę ponad 8k/m2. Komórka lokatorska 5K, miejsce parkingowe pod wiatą za 25K (jeśli dobrze pamiętam). Tak więc ja zrobiłam lepszy interes, trzeba było kupować wcześniej.

Po to, żeby pokazać ludziom, jak wyglądał rynek niedawno, pani odebrała to jako chwalenie i też chciała się pochwalić. Dzisiaj też za niewiele więcej da się kupić jakiś segment na przedmieściach lub w sąsiednich gminach. Nie wiem czy zrobiła pani lepszy interes, nie wiem ile ma pani do tramwaju, sklepu, parku itp. W każdym razie mam nadzieję, że się dobrze mieszka. Z pozdrowieniami.

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”