Budowa linii tramwajowej do Mistrzejowic przez Meissnera i Dobrego Pasterza forum

Informacje o nowych biurowcach, budynkach użyteczności publicznych, hotelach, parkach oraz obiektach przemysłowych w Krakowie infrastrukturze i jej remontach oraz planach rozwoju.
bohom

Re: Budowa linii tramwajowej do Mistrzejowic przez Meissnera i Dobrego Pasterza forum

Postautor: bohom » 17 wrz 2026, 21:17

tonyxxl pisze:Strażacy już odebrali:

Fajne, że poszło, ciekawe czy nadzór budowlany i UDT dały zielone światło też.

hiperleksja

Re: Budowa linii tramwajowej do Mistrzejowic przez Meissnera i Dobrego Pasterza forum

Postautor: hiperleksja » 17 wrz 2026, 21:27

bohom pisze:zwróciło moją uwagę, że tramwaj już dawno przejechał, zniknął z widoku, a czerwone światło po jego przejeździe paliło się jeszcze z minutę.

Dla pieszych i rowerzystów to codzienność - samochód już dawno przejechał a my dalej czekamy na zielone światło. Więc jak by nie było kierowcy mają unikalną okazję posmakować jak czują się inni uczestnicy ruchu gdy ich przepustowość jest wstrzymana przez światła dla samochodów. Ja mam o tyle lepszą sytuację, że podczas pobytów na zgniłym cywilizowanym zachodzie posmakowałem wolności, że czerwone światło dla pieszych i rowerzystów jest umowne i przejście/przejazd przez ulicę na czerwonym nie są penalizowane. Ergo, tu jak widzę że nic nie jedzie to przechodzę/przejeżdzam na czerwonym.

bohom

Postautor: bohom » 18 wrz 2026, 11:20

hiperleksja pisze:
bohom pisze:zwróciło moją uwagę, że tramwaj już dawno przejechał, zniknął z widoku, a czerwone światło po jego przejeździe paliło się jeszcze z minutę.

Dla pieszych i rowerzystów to codzienność - samochód już dawno przejechał a my dalej czekamy na zielone światło. Więc jak by nie było kierowcy mają unikalną okazję posmakować jak czują się inni uczestnicy ruchu gdy ich przepustowość jest wstrzymana przez światła dla samochodów. Ja mam o tyle lepszą sytuację, że podczas pobytów na zgniłym cywilizowanym zachodzie posmakowałem wolności, że czerwone światło dla pieszych i rowerzystów jest umowne i przejście/przejazd przez ulicę na czerwonym nie są penalizowane. Ergo, tu jak widzę że nic nie jedzie to przechodzę/przejeżdzam na czerwonym.

Niby człowiek na zachodzie się namieszkał, ale widać te gorsze cechy polskości zupełnie z niego nie wyszły i zasada, że jeśli ja mam źle, to inni muszą mieć przynajmniej równie źle albo i gorzej najlepiej, nie została tu ani trochę poddana refleksji, nie mówiąc o jej zakwestionowaniu ;)

Wyobraź sobie, że też jeżdżę sporo rowerem, jeszcze więcej zbiorkomem i chodzę piechotą, a samochód to dla mnie ostateczność w Krakowie. I też łapię nerwa, jak widzę, bezsensownie palące się czerwone światło dla pieszych i rowerzystów w miejscach, gdzie samochody też nie mogą jechać w tym czasie. Albo światła dla pieszych włączające się domyślnie co drugi cykl na skrzyżowaniach itd.

Ale podobnie bezsensownie jest robienie korków bez przyczyny, to nie chodzi o to, że te samochody miały czerwone światło, bo piesi przechodzili, po prosto to było bez wyraźnego powodu przed przejazdem przez puste tory. A jak już po prostu chcesz dowalić kierowcom bez wyraźnej przyczyny, to pomyśl chociaż o ludziach mieszkających w sąsiednich blokach, niepotrzebnie narażonych na zbędny hałas i spaliny.

Działając na zasadzie, jak ja mam źle, to inni też niech mają źle albo gorzej, nie zbudujemy porządnego miasta i państwa. I też podoba mi się system, w którym czerwone światło jest raczej sugestią niż nakazem, a kierowcy respektują zasadę, że nagle na ulicy w mieście może pojawić się pieszy i fajnie byłoby go nie przejechać. Ale patrząc na powyższe, to nie wiem czy jako społeczeństwo jesteśmy na to gotowi, nad czym boleję.

hiperleksja

Postautor: hiperleksja » 18 wrz 2026, 12:43

bohom pisze:Ale podobnie bezsensownie jest robienie korków bez przyczyny, to nie chodzi o to, że te samochody miały czerwone światło, bo piesi przechodzili, po prosto to było bez wyraźnego powodu przed przejazdem przez puste tory. A jak już po prostu chcesz dowalić kierowcom bez wyraźnej przyczyny, to pomyśl chociaż o ludziach mieszkających w sąsiednich blokach, niepotrzebnie narażonych na zbędny hałas i spaliny.

Działając na zasadzie, jak ja mam źle, to inni też niech mają źle albo gorzej, nie zbudujemy porządnego miasta i państwa. I też podoba mi się system, w którym czerwone światło jest raczej sugestią niż nakazem, a kierowcy respektują zasadę, że nagle na ulicy w mieście może pojawić się pieszy i fajnie byłoby go nie przejechać. Ale patrząc na powyższe, to nie wiem czy jako społeczeństwo jesteśmy na to gotowi, nad czym boleję.

Bohom, proszę czytaj ze zrozumieniem. Miałbyś rację, gdybym napisał że to popieram i będę darł szaty żeby to zostało na wieki wieków. Ja przedstawiłem swoją obserwację, komentując unikalną sytuację, która nie wiem na ile jest tymczasowa albo nie, a która daje kierowcom szansę na chwilę refleksji. Natomiast byłbym wniebowzięty, gdyby choć kilku kierowców stojąc w tym miejscu doznało objawienia, że liczenie na to, że posiadanie samochodu w mieście jest gwarantem najszybszego i najbardziej wygodnego dotarcia do celu bez względu na koszty po stronie innych jest błędne, odstawi samochód na bok albo jeszcze lepiej go sprzeda.

kozi

Postautor: kozi » 18 wrz 2026, 15:34

Linia do Mistrzejowic nie zostanie uruchomiona w najbliższy poniedziałek, 21 września.

Podczas testów, które odbywały się od wczoraj, wykryto usterkę oprogramowania wpływającą na bezpieczeństwo przejazdu tramwajów przez tunel. Do czasu zakończenia kalibracji systemów przez firmę Gulermak nie ma możliwości uruchomienia kursów nową trasą. Datę otwarcia linii podamy Państwu niezwłocznie po otrzymaniu od wykonawcy informacji o usunięciu usterek uniemożliwiających bezpieczne korzystanie z tunelu.

https://zdmk.krakow.pl/nasze-dzialania/ ... us_LZIYAzg

bohom

Postautor: bohom » 22 wrz 2026, 13:19

Przyznam, że nie jestem specjalnie zaskoczony tym, że ten tramwaj do Mistrzejowic jednak nie pojechał wczoraj z pasażerami.

Obrazek

Niby twierdzą, że to problemy z oprogramowaniem, ale gdzieś ostatnio coś rozkopywali, bo się okazało podobno, że zapomnieli zainstalować pętli indukcyjnej wyzwalającej światła na skrzyżowaniu.

Obrazek

Odbyło się więc trochę testowych przejazdów, nawet w niedzielę, ale chyba jak na razie dużo z tego nie wynika.

bohom

Postautor: bohom » 22 wrz 2026, 13:23

Jak widać wyżej, malowali też oznaczenia na drogach dla rowerów i chodnikach.

Obrazek

Ale co z tego, skoro ten fragment kostki w ul. Krzesławickiej na chodniku nadal jest niepołożony.

Obrazek

Choć te zdjęcia oczywiście mają dobrych kilka dni i większość tam zrobili, ale tego kawałka kostki brukowej, gdzie stoi walec, nadal brakuje.

bohom

Postautor: bohom » 22 wrz 2026, 13:27

Podobnie, jak na tych wyspach na środku, są przez nie przejścia dla pieszych i na tych kawałkach nadal nie ma kostki, ani innej docelowej nawierzchni.

Obrazek

Nie ma jeszcze dwóch chodników od terenu wspólnoty mieszkaniowej do Krzesławickiej i do przystanku na Bohomolca.

Obrazek

A tu zdjęcie, jak jeszcze robili na Bohomolca przygotowania do położenia asfaltu.

bohom

Postautor: bohom » 22 wrz 2026, 13:30

Tu kładą nowy asfalt na ul. Bohomolca.

Obrazek

Wtedy też jeszcze nie było dróg rowerowych wyasfaltowanych, ale to już jest zrobione.

Obrazek

Do zrobienia jest jeszcze wjazd w ulicę Kniaźnina, gdzie od wielu miesięcy, a może to już lata, nie ma części chodnika i jest skuta część asfaltu w związku z budową.

bohom

Postautor: bohom » 22 wrz 2026, 13:32

Tu chyba za asfalt na ul. Krzesławickiej się zabierali, ten prostokąt na jej końcu, to jest nawrotka. Ciekawe, kiedy ktoś wpadnie na pomysł, żeby przerobić ją na parking?

Obrazek

Długo też funkcjonowały takie niedoróbki, jak tu.

Obrazek

Ale może ktoś to już ogarnął i jest dokończone.

Wróć do „Nowe biurowce, hotele, obiekty publiczne, przemysłowe i infrastruktura”