tonyxxl pisze:Strażacy już odebrali:
Fajne, że poszło, ciekawe czy nadzór budowlany i UDT dały zielone światło też.
tonyxxl pisze:Strażacy już odebrali:
bohom pisze:zwróciło moją uwagę, że tramwaj już dawno przejechał, zniknął z widoku, a czerwone światło po jego przejeździe paliło się jeszcze z minutę.
hiperleksja pisze:bohom pisze:zwróciło moją uwagę, że tramwaj już dawno przejechał, zniknął z widoku, a czerwone światło po jego przejeździe paliło się jeszcze z minutę.
Dla pieszych i rowerzystów to codzienność - samochód już dawno przejechał a my dalej czekamy na zielone światło. Więc jak by nie było kierowcy mają unikalną okazję posmakować jak czują się inni uczestnicy ruchu gdy ich przepustowość jest wstrzymana przez światła dla samochodów. Ja mam o tyle lepszą sytuację, że podczas pobytów na zgniłym cywilizowanym zachodzie posmakowałem wolności, że czerwone światło dla pieszych i rowerzystów jest umowne i przejście/przejazd przez ulicę na czerwonym nie są penalizowane. Ergo, tu jak widzę że nic nie jedzie to przechodzę/przejeżdzam na czerwonym.
bohom pisze:Ale podobnie bezsensownie jest robienie korków bez przyczyny, to nie chodzi o to, że te samochody miały czerwone światło, bo piesi przechodzili, po prosto to było bez wyraźnego powodu przed przejazdem przez puste tory. A jak już po prostu chcesz dowalić kierowcom bez wyraźnej przyczyny, to pomyśl chociaż o ludziach mieszkających w sąsiednich blokach, niepotrzebnie narażonych na zbędny hałas i spaliny.
Działając na zasadzie, jak ja mam źle, to inni też niech mają źle albo gorzej, nie zbudujemy porządnego miasta i państwa. I też podoba mi się system, w którym czerwone światło jest raczej sugestią niż nakazem, a kierowcy respektują zasadę, że nagle na ulicy w mieście może pojawić się pieszy i fajnie byłoby go nie przejechać. Ale patrząc na powyższe, to nie wiem czy jako społeczeństwo jesteśmy na to gotowi, nad czym boleję.
Linia do Mistrzejowic nie zostanie uruchomiona w najbliższy poniedziałek, 21 września.
Podczas testów, które odbywały się od wczoraj, wykryto usterkę oprogramowania wpływającą na bezpieczeństwo przejazdu tramwajów przez tunel. Do czasu zakończenia kalibracji systemów przez firmę Gulermak nie ma możliwości uruchomienia kursów nową trasą. Datę otwarcia linii podamy Państwu niezwłocznie po otrzymaniu od wykonawcy informacji o usunięciu usterek uniemożliwiających bezpieczne korzystanie z tunelu.

Wróć do „Nowe biurowce, hotele, obiekty publiczne, przemysłowe i infrastruktura”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości