Ciekawa budowa przy ulicy Kopernika 6 w Krakowie, a w zasadzie w samym jego centrum, bo niemal na samym początku tej ulicy - powstaje tam
pięciogwiazdkowy hotel Ferreus Kraków, czyli będzie to raczej luksusowa inwestycja. Pod budynkiem mają się znaleźć dwa poziomy parkingów podziemnych, których budowa w sąsiedztwie plant budzi spore kontrowersje, jednak hotelarze zawsze twierdzą, że bez tego, trudno prowadzić taki biznes, choć to możliwe, co widać także czasem w Krakowie.

Jeśli chodzi o architekturę, to (może na szczęście), nie spowoduje to większych zmian w tej okolicy, ponieważ zachowany zostanie tu front kamienicy, która zadaje się, od kilku lat stała pusta, a jego odświeżenie na pewno jest tu przydatne

Ja nie wiem czy ta elewacja jest jakaś piękna, ale też niewiele nowych robi się jakoś wyjątkowo ładnych obecnie.

Zastanawia mnie ta okrągła szklarnia, czy to świetlik, czy może jakiś oszklony taras widokowy

Co ciekawe, skoro hotel ma mieć 5 gwiazdek, to chyba powinien się w nim znaleźć także basen - ciekawe jak to zostanie rozwiązane, ale chyba jest jak najbardziej możliwe, skoro chyba udało się zrobić basen nawet w hotelu znajdującym się w kamienicy przy Kanoniczej tuż pod Wawelem.

Uwagę zwraca zdecydowanie sposób budowy hotelu Ferreus w Krakowie, bowiem zapewne przez nakaz konserwatora zabytków, została zachowana cała przednia ściana budynku i do niej zostanie dobudowana nowoczesna reszta, ukryta w tyle

Robi to wszystko dosyć komiczne wrażenie, ciekawe jak to będzie się prezentowało dalej, w miarę postępów budowy, w każdym razie generalny wykonawca RE-Bau ma tu trochę zabawy, tym bardziej, że za tą ścianą jest już wykopana wielka dziura, na dwa poziomy parkingu podziemnego.

Ciekawa jest także lektura tablicy informacyjnej budowy tego nowego hotelu, bowiem jest nim bocheński Stalprodukt, czyli giełdowa spółka zajmująca się tworzeniem konstrukcji stalowych. Mam nadzieję, że hotelarstwo pójdzie im równie dobrze, jak produkcja elementów ze stali