Użytkowanie wieczyste i jego koszty w inwestycji Wielicka Garden Kraków od Atal

Forum dla przyszłych mieszkańców inwestycji osiedla Wielicka Garden w Krakowie, które buduje deweloper Atal. Wybór mieszkania, ceny, opinie, budowa bloku i sprawy mieszkańców - zapraszamy do dyskusji.
lolek18

Re: Użytkowanie wieczyste i jego koszty w inwestycji Wielicka Garden Kraków od Atal

Postautor: lolek18 » 15 lut 2018, 9:52

A kiedy mieszkamy I Etapu mogą spodziewać się konieczności uiszczenia opłaty z tytułu użytkowania wieczystego?

Co do stawek 1 i 3 % pewnie po zakończeniu Etapu II deweloper będzie wnioskować o zmianę na 1%. Jednak wartość działki z pewnością zostanie zwiększona więc wyjdziemy może ma to samo.

Ania1987

Re: Użytkowanie wieczyste i jego koszty w inwestycji Wielicka Garden Kraków od Atal

Postautor: Ania1987 » 18 lut 2018, 12:42

Witam, w kwestii uzytkowania wieczystego wklejam ponizej to co dostalam od Atala po podpisaniu umowy rezerwacyjnej:

Powierzchnia Terenu Zielonego - działki 216 - wynosi 21 297 m2

powierzchnia działki 215 tj działki II etapu wynosi 20 447 m2

łączna powierzchnia działek 190/1, 213, 214, 215, 216 wynosi 56 636 m2.

Zgodnie z projektem budowanym suma powierzchni użytkowych mieszkalnych wraz z powierzchnią komórek lokatorskich wyniesie ok 10 444 m2.

Zatem opłata roczna z tytułu użytkowania wieczystego mając na uwadze wysokość wartości gruntu na poziomie 15 mln zł, powierzchnię lokalu mieszkalnego ok 65 m2 oraz liczbę mieszkań dla obu etapów równą 293 wyniesie łącznie ok 900 zł. Pragnę zaznaczyć, iż podane wartości są przybliżone z uwagi na fakt, iż wartości które posłużyły opracowaniu symulacji nie wynikają z inwentaryzacji powykonawczej z uwagi na stopień zaawansowania robót budowlanych.

Jednocześnie pragnę nadmienić, iż w chwili obecnej projektowana jest ustawa, która będzie z urzędu przekształcać użytkowanie wieczyste we własność.
Zgodnie z aktualnym, najnowszym brzmieniem ustawy, przekształcenie współużytkowania na własność obejmie te nieruchomości, które zabudowane są lub będą w przyszłości budynkiem wykorzystywanym na cele mieszkaniowe, momentem, w którym to nastąpi, będzie ustanowienie pierwszej własności
pierwszego lokalu mieszkalnego. Bez znaczenia będzie stawka opłaty czy cel użytkowania wieczystego.

Czy ktoś międzyczasie kontaktował się w tej sprawie również z deweloperem? Wałkuję ten temat, bo nie ukrywam, że wiekszość moich znajomych uiszcza opłatę roczną w wysokości nieprzekraczającej 100-200 zł, więc tutaj różnica jest znacząca chociaż w sumie uzasadniona biorąc pod uwagę wielkość działki a ilość mieszkań, aczkolwiek martwi mnie rozbieżność informacji jakie dostawaliśmy od dewelopera.

Ponadto, oplatę jako mieszkańcy etapu II uiścimy po raz pierwszy dopiero w roku 2020, gdyż w tym roku i kolejnym (nie wiem czy dotyczy to już wtedy etapu I również) uiszcza deweloper. Oraz mieszkańcy tego starszego bloku będą na pewno partycypować w kosztach użytkowania wieczytego obszaru zielonego.

Mam jeszcze ostatnie pytanko w takim razie: czy obliczał już ktoś wysokość podatku od nieruchomości albo czy pytaliście dewelopera jak ma to wyglądać w związku, że jesteśmy również właścicielami obszarów zielonych?

lolek18

Postautor: lolek18 » 18 lut 2018, 17:14

Raczej wątpię, by mieszkańcy starszego bloku w jakikolwiek sposób wspoldzielili koszty użytkowania wieczystego za teren zielony... I to według mnie jest troszkę niesprawiedliwe, no ale cóż.

Czy ktokolwiek z Etapu I może się wypowiedzieć w temacie użytkowania i podatków? O ile takie informacje już uzyskaliscie?

Przemek_G

Postautor: Przemek_G » 19 lut 2018, 10:32

Tez szczerze watpie. Działka na ktorej znajduje sie stary blok to działka nr 187/4 i nie jest wliczona do kalkulacji powierzchni dzialki Etapu 1, 2 i TZ wklejonej powyzej przez Anne, ponadto na dzialce z Etapu 1 (190/1) sa ustanowione sluzebnosci tak aby mieszkancy starego bloku mogli z tego bloku korzystac co jest oczywiste. Natomiast nie ma ustanowionych sluzebnosci do korzystania z TZ przez mieszkańców tego bloku wiec teoretycznie mieszkancy starego bloku nie beda mogli korzystac z TZ. Z racji tego ze teren ten w zaden sposob nie bedzie zamkniety jest to zupelnie martwe ustalenie. Nie mam nic przeciwko aby mieszkancy starego bloku korzystali z TZ natomiast temat ten trzeba bedzie uregulowac prawnie o ile to mozliwe po zawiazaniu sie wspolnoty tak aby koszty jego utrzymania ponosili wszyscy mieszkancy solidarnie.

ps. dostalem dzis taka sama odpowiedz z Atala, co Ania1987.

dibimsg

Postautor: dibimsg » 19 lut 2018, 12:50

Witam,
na moje oko wyliczenie od Atala jest dziwne i błędne. To po prostu 15 MIL*1%/10444*65m2 (=okolo 900pln)
Przede wszystkim 10444 m2 to chyba powierzchnia użytkowa tylko II etapu bo inaczej wychodzi, że średnio mieszkanie ma 35m2 co jest bez sensu.
Po drugie uzależnia opłatę za Teren Zielony od powierzchni mieszkania, a w Terenie Zielonym każdy ma taki sam udział więc pewnie opłata będzie po równo.
Mi wychodzi około 200 PLN za Teren Zielony na mieszknie + 250 PLN za 50m2 powierzchii uzytkowej II etapu. Zakładajac proporcjonalny podzial tych 15 milionów między poszczególne działki to Teren Zielony wart 5,6 mil (1%=56404, czyli na mieszkanie ok 200 PLN rocznej opłaty), a działka II etapu= 5,4 mil (1%=54153, to na mieszkane 50m2 daje okolo 250 PLN). W sumie wychodzi 450 PLN za 50m2 mieszkania z komórką (= tyle co mi mówił ATAL przy podpisywaniu umowy), a za 100m2 (najwieksze mieszkanie+komórka) około 700 PLN rocznie. Chyba, że coś źle licze albo te 15 Mil. to nie wartośc wszystkich działek...

Przemek_G

Postautor: Przemek_G » 20 lut 2018, 16:54

Dostałem również potwierdzenie z Atala odnosnie TZ.

'Faktycznie nie ma ustanowionej służebności dla mieszkańców bloku nr 57 i w przyszłości taka służebność nie będzie ustanawiana. Blok ten będzie oddzielony od etapu I i II szlabanami.'

lolek18

Postautor: lolek18 » 20 lut 2018, 17:03

Przemek_G pisze:Dostałem również potwierdzenie z Atala odnosnie TZ.

'Faktycznie nie ma ustanowionej służebności dla mieszkańców bloku nr 57 i w przyszłości taka służebność nie będzie ustanawiana. Blok ten będzie oddzielony od etapu I i II szlabanami.'

czyli mieszkańcy starego bloku będą korzystać z TZ bez ponoszenia jakichkolwiek kosztów. Może warto będzie jednak rozważyć bramę i furtkę? Wiem, że brzmi to egoistycznie, ale wszystkie koszty bedziemy ponosić my, mieszkańcy etapu I i II.

Przemek_G

Postautor: Przemek_G » 20 lut 2018, 21:38

albo jako wspolnota w porozumieniu z deweloperem i jesli mieszkancy bloku 57 wyrażą zainteresowanie ustanowic odpłatną służebność tak aby mieszkańcy bloku 57 mogli legalnie korzystać z TZ i partycypować w kosztach utrzymania - jeśli da się taką konstrukcje prawną w ogóle ustanowić. Utrzymanie tak dużego terenu zielonego w którym będą alejki, latarnie, ławki to zapewne dodatkowe kilka, kilkanaście a może i kilkadziesiąt tys. rocznie nie licząć UW. Generalnie idea parku mi sie bardzo podoba i to jest świetny pomysł ale niewatpliwie będzie z tego afera. Teoretycznie mieszkańcy bloku 57 nie mają prawa korzystać z TZ przynależnych do naszego osiedla. Natomiast na pewno szlaban ich przed tym nie powstrzyma :) Nie jestem fanem odgradzania sie wiec wolałbym jednak aby dało się jakoś solidarnie to rozwiązać.

Ania1987

Postautor: Ania1987 » 25 lut 2018, 21:03

Witam ponownie,

w zwiazku z tym, ze kwestia uzytkowania wieczystego nadal pozostaje pod znakiem zapytania i chyba tak naprawde wszystko raczej sie wyklaruje jak przyjdzie nam do placenia w tym 2020, to mam jeszcze pytanie odnosnie podatku od nieruchomosci. Podczas konsultacji z prawnikiem rzucił hasło, że zazwyczaj wysokosc podatku od nieruchomosci jest zblizona do kwoty za uzytkowanie wieczyste... mam nadzieje, ze sie grubo pomylil. O ile mozna spokojnie wyliczyć podatek od mieszkania i garazu to orientujecie się jak to się ma do samego gruntu?

Dzięki i pozdrawiam,
Anka

Przemek_G

Postautor: Przemek_G » 26 lut 2018, 10:27

Wysokość podatku od nieruchomości nie zależy od wartości nieruchomości a tylko od powierzchni - stawki za metr są stałe.

za budynki mieszkalne to 0,77 pln/ m2
za grunty to 0,48 pln/m2

bip.krakow.pl/?dok_id=92389&metka=1

Przeważnie ludzie płacą (a raczej płacili bo coraz częściej słysze o podwyżkach za UW) kilkadziesiąt złotych za UW i kilkadziesiąt zł podatku rocznie - stąd pewnie opinia prawnika o podobnych opłatach.

Teren Zielony dla naszej inwestycji ma 2,13ha czyli 21,300 m2.
21,300/293 (ilosc mieszkań w 1 i 2 etapie, których własciciele wykupili udział w TZ) = 72,7 m2 TZ na mieszkanie. Przy założeniu, że Deweloper sprzedaje właścicielom mieszkań wszystkie udziały w TZ (bo to tez nie jest oczywiste).

72,7 m2 * 0,48 = ok. 35 zł podatku od nieruchomości za TZ rocznie.

Pozdrawiam
Przemek

Wróć do „Wielicka Garden Kraków od dewelopera Atal - forum mieszkańców osiedla”