Osiedle Wizjonerów / Mieszkaj w Mieście Kraków forum opinie (mieszkania Bronowice)

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
pozdro

Re: Osiedle Mieszkaj w Mieście Kraków forum opinie (mieszkania Bronowice)

Postautor: pozdro » 18 mar 2018, 12:32

Powiem tak z blokami jest tak, że najpierw wprowadzają się bogaci, potem biedniejsi, potem patologia, potem burzą. Tak mi mówił pewien architekt. Ogólnie to jest prawda z pewnymi wyjątkami. Tyczy się to w 100% przedmieści, wyjątkami są prestiżowe lokalizacje blisko centrum/biurowców/uczelni. Wysokość zabudowy jest w zasadzie bez znaczenia, znowu na tej Nowej 5 dzielnicy nie jest tak wysoko 7 pięter w większość czyli pewnie raptem 2 więcej niżna Mieszkaj w Mieście. Nowa 5 dzielnica ma akurat gwarancje bycia zamieszkiwaną przez studentów AGH, PK, Collegium Medicum, pracowników Hi5ive, Unity Tower, krakowskich startupów. Po pierwsze dlatego że 75% mieszkań sprzedaje się ta inwestycyjnie pod wynajem. Wiadomo, można założyć że będa tam mieszkać imigranci z Ukrainy czy innych terenów, ale praktyka pokazuje, że akurat tu będzie za drogo dla przeciętnego imigranta, chyba, że pracuje conajmniej w IT (ale wtedy już jest spoko ziomek). Mieszkaj w mieście akurat jest typowo pod lokalsów na wynajem mniej atrakcyjne. Znaczy student AGH jak będzie miał opcje Dalekie Bronowice, bliska Wrocławska to wybierze Wrocławską. Czyli tam odrazu będą się wprowadzać osoby biedniejsze które chcą oszczędzić 200zł/mc na wynajmnie na piwo i imprezy. Tak to działa. Normalsi z czasem się wyprowadzą bo stwierdzą, że odsprzedadzą i kupią sobie większe mieszkanie bo planują dziecko itd. Wiadomo, że im wyżej tym teoretycznie gorzej i optymalnie jak jest 5-6 pięter. Dlatego ja osobiście polecam te 2 budynki które dopiero zaczęli budować i będą miały własnie 6 pięter. Zresztą to, że w okolicy nie mieszka ŻADNA gimbaza to jest dopiero komfort. Mieszkam w okolicy i jest tutaj dokładnie zero osób w wieku od 7-18 lat. Albo są studenci, albo pracownicy korpo, albo emeryci w starych blokach. Nie znajdziesz sebixów i innych gimnazjalistów w wieku 15 lat. Jak wiadomo młodzież to najtrudniejszy materiał alkohol, narkotyki, wandalizm, popadanie we wszystkie *izmy Same problemy. Studenci i korposzczury gwarantują że taka gimbaza się tutaj nigdy nie pojawi.

Weź jeszcze pod uwagę taką rzecz że wizki i strona Mieszkajwmiescie.pl jest lepiej zrobiona i przerysowuje rzeczywistość w praktyce to zwykła bloczki na przedmieściach. Wizki i stronka nowa5dzielnica.pl jest slabo zrobiona (dość amatorsko) i w zasadzie niedoszacowuje strandardu. Typu zieleń na osiedlu ogólnie mają to gdzieś, a w zasadzie na całym osiedlu będą tylko 2 drogi,a reszta to zieleń urządzona.

Dumel

Postautor: Dumel » 18 mar 2018, 12:43

Dobra alternatywa dla tej waszej dyskusji jest czyżewskiego 1 lecz tam już praktycznie zostały same duże i drogie mieszkania.. ;)

pozdro

Postautor: pozdro » 18 mar 2018, 14:03

Czyżewskiego 1 jest gorsze bo 1 jest przy ruchliwej ulicy, 2 jest w niższym standardzie i bez zieleni, 3 cenowo podobnie, wysokość to też chyba 6 pięter. Z jednej strony pociąg z drugiej hałas samochodów. Na 5 dzielnicy fajny jest ten bloczek. 1B który Eiffage buduje. Ma 6 pięter blok na przeciwko też 6 pięter stary blok LC Corp osłaniający od hałasu ulicy też 6 pięter. są tam też parkingi więc odległości do innych budynków większe 2x. Jednocześnie blisko wyjścia z osiedla i na piechotę do kleparza (z Czyżewskiego jest już minimum 10 min dalej). Tu na prosto sobie uderzasz skrótem przez Kmieca i w 10min jesteś na Placu Inwalidów. Dla mnie elegancka opcja i pod inwestycje i do mieszkania. :D

Jeszcze z nieco droższych opcji świetną oferte ma ATAL na Przybyszewskiego tylko pytanie czy sprzedają bliżej 8800zł/m2 czy 7500zł/m2 Bo po 7500 to super atrakcyjna oferta w porównaniu do Mieszkaj w Mieście i 5 Dzielnicy. Jak po 8800zł to już słabiej.

Weźcie pod uwagę, że wizualizacje N5D są mega słabe jakby zrobili to dużo lepiej czyli: rowerki, młodzi ludzie pod krawatami, joggujący studenci na hulajnogach, ujęcia zza krzewów zieleni urządzonej i tych ozdobnych traw jak na MWM to by spokojnie mogli po 8500zł/m2 sprzedawać :) ale jak na dobrego grafika szkoda kasy to się potem musi z ceny schodzić :)

Teraz się natknąłem na jeszcze ciekawszą opcje kameralnego budynku w okolicy :) poznanskaresidence.com

kwk

Postautor: kwk » 18 mar 2018, 14:52

Ciekawa opinia, ale pomija kilka kwestii:
- wynajem krótkoterminowy
- dojazd SKM z MWM a korki na Wrocławskiej
- młodzież mieszka z rodzicami a nie sama jak studenci
- MWM dopiero powstaje, a całe N5D już widać

Dumel

Postautor: Dumel » 18 mar 2018, 15:22

Nie masz racji.. śledzę Krakowski rynek kilka lat i dodam coś od siebie:
jeżeli chodzi o inwestycję to:
- z Czyżewskiego bliżej na podchorążych na UP i na oddział UJ.. Na AGH też bliżej.. Tak samo z łobzow możesz się szybciej dostać w okolice centrum na politechnikę dworzec ..itp Tak że jedno jak i drugie ma swoje wady i zalety jeśli chodzi o kolejkę aglomeracyjną
- A jeżeli chodzi o transport samochodowy to tu na bardzo duży plus przemawia to ze bez problemu możesz ominąć korki na wrocławskiej jadąc w strone Głowackiego.. A jak oddadzą wszystkie inwestycje na wrocławskiej to uwierz ze to będzie miało bardzo duże znaczenie szczególnie w godzinach porannych jak i po południu w godzinach szczytu gdyż już jest nie wesoło.. kto już tam jeżdzi ten wie o czym mówie :)
- Co do zieleni to rzeczywiście masz racje szału nie ma ale masz pewność że Ci żaden blok przed oknami nie wyrośnie bo jest teren jednostki wojskowej,a tam też sporo zieleni czego nie można powiedzieć o V dzielnicy dzielnicy gdzie wkoło coś sie buduje
-jeżeli chodzi wysokość i kameralność to jednak 5 pięter a nie 7.. i pewność że nie będzie blokowiska z dresami na ławeczkach za kilkanaście lat :)
- Jeżeli chodzi o standard to nie oszukujmy się jak ktoś na to zwraca szczególna uwagę to nie kupuje ani na czyżewskiego lub na V dzielnicy tylko na przyklad w Ny residens na wroclawskiej gdzie bije standardem na głowę inne inwestycje... a cena okolo 9tys za m2 ;)

z tym wysokim standardem to tak różnie bywa bo kilka lat temu kupowałem na poznańskiej niby w wysokim standardzie... a do tej pory mam spory problem z przeciekającym sufitem.. a o wścibskich stróżach nie wspominając :cry:

tak że co kto lubi.. :D och widac że dziś niedziela bez handlu :lol:
Pozdrawiam

pozdro

Postautor: pozdro » 18 mar 2018, 16:21

krzysiekw pisze:Ciekawa opinia, ale pomija kilka kwestii:
- wynajem krótkoterminowy
- dojazd SKM z MWM a korki na Wrocławskiej
- młodzież mieszka z rodzicami a nie sama jak studenci
- :o MWM dopiero powstaje, a całe N5D już widać

No, ale dojazd SKM masz taki sam na Wrocławskiej tylko, że bliżej znaczy nie jedziesz 10 min na Bronowice tylko 5 min na Łobzów. Kto z mieszkańców się przejmuje jakimiś korkami na Wrocławskiej? Znaczy nie bardzo rozumiem, że niby jak ma być szybciej na Mieszkaj w Mieście, że akurat tam nie będzie korków. Dodatkowo jest dłuższy dystans więc jeszcze więcej korków. No właśnie młodzież jest najgorsza. Studenci to wiesz już poważni ludzie, może 1 rocznik jeszcze trochę szaleje, ale te imprezy studentów to są wyimaginowane. To działa tak, że w październiku w 1 weekend rozkręcą imprezę sąsiedzi wezwą policje dostaną pouczenie i imprezują od tego momentu na mieście. :lol: Studenci AGH to akurat zakuwają, żeby z uczelni nie wylecieć, na PK jest raczej to samo. :) Rodziców możesz mieć, a potem nagle taka patologia wyrasta jak na filmiku:
https://www.youtube.com/watch?v=Gj4DJjHxTCY
:lol:

pozdro

Postautor: pozdro » 18 mar 2018, 16:36

Dumel pisze:Nie masz racji.. śledzę Krakowski rynek kilka lat i dodam coś od siebie:
jeżeli chodzi o inwestycję to:
- z Czyżewskiego bliżej na podchorążych na UP i na oddział UJ.. Na AGH też bliżej.. Tak samo z łobzow możesz się szybciej dostać w okolice centrum na politechnikę dworzec ..itp Tak że jedno jak i drugie ma swoje wady i zalety jeśli chodzi o kolejkę aglomeracyjną
- A jeżeli chodzi o transport samochodowy to tu na bardzo duży plus przemawia to ze bez problemu możesz ominąć korki na wrocławskiej jadąc w strone Głowackiego.. A jak oddadzą wszystkie inwestycje na wrocławskiej to uwierz ze to będzie miało bardzo duże znaczenie szczególnie w godzinach porannych jak i po południu w godzinach szczytu gdyż już jest nie wesoło.. kto już tam jeżdzi ten wie o czym mówie :)
- Co do zieleni to rzeczywiście masz racje szału nie ma ale masz pewność że Ci żaden blok przed oknami nie wyrośnie bo jest teren jednostki wojskowej,a tam też sporo zieleni czego nie można powiedzieć o V dzielnicy dzielnicy gdzie wkoło coś sie buduje
-jeżeli chodzi wysokość i kameralność to jednak 5 pięter a nie 7.. i pewność że nie będzie blokowiska z dresami na ławeczkach za kilkanaście lat :)
- Jeżeli chodzi o standard to nie oszukujmy się jak ktoś na to zwraca szczególna uwagę to nie kupuje ani na czyżewskiego lub na V dzielnicy tylko na przyklad w Ny residens na wroclawskiej gdzie bije standardem na głowę inne inwestycje... a cena okolo 9tys za m2 ;)

z tym wysokim standardem to tak różnie bywa bo kilka lat temu kupowałem na poznańskiej niby w wysokim standardzie... a do tej pory mam spory problem z przeciekającym sufitem.. a o wścibskich stróżach nie wspominając :cry:

tak że co kto lubi.. :D och widac że dziś niedziela bez handlu :lol:
Pozdrawiam

Obalamy mity:
Czyżewskiego bliżej do AGH w jaki sposób? Jak najkrótsza droga to przez Urzędniczą i Kmieca? Na czyżewskiego musisz dołożyć 700m.
No do SKM jest bliżej bo masz faktycznie 200m vs 500m, ale za to jeden przystanek więcej 130. No i normalny student z Wrocławskiej nie używa SKM czy Komunikacji miejskiej tylko chodzi na piechotę lub jakiś Xiaomi Scooter używa do szybkiego przemieszczania. Czekać 10 min a pociąg czy autobus jak będziesz w 10 min na hulajnodze elektrycznej.
No ja korki omijam Racławicką :lol: Sorry ale w korkach tutaj to może stoją ludzie z Zielonek. Jak tu mieszkasz to widzisz gdzie są korki i sobie wyjeżdżasz jak ci pasuje.
No nie bardzo rozumiem co ci ma wyrosnąć na N5D? Przecież tam układ osiedla jest znany od lat ma być 2 budynków od Racławickiej wysokości do 10 kondygnacji nawiązanie do sąsiedniego urzędu marszałkowskiego reszta schodzi do 6 pięter. Tam w głębi jest faktycznie dość gęsto, dlatego ja tam akceptuje tylko wybrane mieszkania otwarte na świat. Przykład Budynek 1B.
No na Krowodrzy blokowiska z dresami nie będzie bo mieszkania zbyt cenne żeby ich nie wynająć :) Więc akurat o to nie ma obawy. Wszystko tutaj pójdzie pod wynajem. Ja liczę na jeszcze więcej PUM biurowego w okolicach Politechniki czy Cmentarza Rakowieckiego, może coś na Krowodrzy Górce (np. w miejscu Giganta, obok Kauflanda), może coś na Żabińcu więc powinno być komu wynajmować.
Z tym standardem to nie kieruj się wizualizacja. Mi się wydaje, że akurat Standard N5D to będzie całkiem przyzwoity. Napewno będzie monitoring portiernie z ochroniarzami elementy drewniane na elewacjach. Więc tutaj może się okazać że jest całkiem ok. Choć to jest raczej płynna sprawa bo startowali z wyższymi cenami, zeszli z 1000zł na m2 więc mogą ciąć na wykończeniu. Akurat NY Residence mnie rozczarował. W sensie Strasznie brzydkie to, tą elewacje mieli pojechać kamieniem, a położyli takie byle co szare jednokolorowe bez wyrazu, że aktualnie to bardzo paskudnie wygląda. Jakbym był nabywcą to bym składał reklamacje. Trochę to przypomina przypadek wieżowców koło Tesco Na Kapelance. Miały być eleganckie białe rozświetlone a wyszły ponure szare kloce.
Aczkolwiek zgadzam się, że mogli pójść w wyższy standard na 5 dzielnicy jak np. zrobiono 19dzielnice w Warszawskiej Woli.

Choć tak szczerze to cenowo i Czyżewskiego i Nowa 5 Dzielnica jest ok. Mieszkaj w Mieście też się może obronić tylko jednak jest bardziej peryferyjną lokalizacją w podobnej cenie.

pozdro

Postautor: pozdro » 18 mar 2018, 17:02

Wiecie te mieszkania na Nowej 5 Dzielnicy sa jeszcze super pod inwestycje. Bo to działa tak, że nie ty je wynajmujesz tylko one same się wynajmują. Na klatkach schodowych ci ludzie wieszają ogłoszenia wynajme mieszkanie w tym bloku i cała litania: spokojna absolwentka kierunku ., pracująca, bez psa, bez nałogów, itd. Albo korporacje wynajmę mieszkania dla pracowników delegowanych korporacji . itd. :mrgreen: Jedyne co się nie wynajmuje to miejsca postojowe tu jest odwrotnie pełno kartek wynajmę miejsce postojowe za 200zł :lol:

Dumel

Postautor: Dumel » 18 mar 2018, 17:35

Tak czytam tą naszą dyskusje i wydaje mi się że obie inwestycje są dobre i mają argumenty za i przeciw.. i raczej na pewno mieszkania w tych inwestycjach same się obronią na rynku.. gdyż spieranie się o 200m w tą czy w drugą stronę lub o jeden przystanek jest już trochę drobiazgowe.. :lol: :lol: co mają powiedzieć inwestorzy którzy kupili na Górce narodowej lub gdzieś przy wielickiej.. i płacili w granicach 6-6.5tys za m2 ? Gdzie deweloper chwali się czymś czego jeszcze nie ma.. (szybki tramwaj):) :) Pozdrawiam

rmcc

Postautor: rmcc » 18 mar 2018, 18:02

Dla mnie Mieszkaj w Mieście w ogóle nie wchodziło w grę bo wbrew nazwie jest poza miastem z mojej perspektywy :D Najdalej bywam w Galerii Bronowice na większe zakupy i tyle, nie mam po co jechać jeszcze dalej od centrum - chyba, że na lotnisko albo samochodem w ogóle poza Kraków ale to inna sprawa. Nawet na rowerze nigdy tam nie byłem bo wolę pojechać w kierunku Tyńca.

Z kolei Czyżewskiego 1 przegrało z N5D gorszym położeniem i nawet nie chodzi o te kolejne ~500m dalej od centrum ale bycie bezpośrednio przy ulicy. NY Residence byłoby nawet fajne gdyby nie ich nadęty marketing, na etapie decydowania głównie przez to przegrali bo wstydziłbym się przyznać że mam tam mieszkanie no a jak pooglądałem z czego budują ten budynek to się cieszę, że tam nie wziąłem mieszkania bo bardzo daleko im do tego rzekomego prestiżu obiecanego w reklamach. Kiepsko nie jest, ale to zwykła masówka.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”