Świetlica osiedlowa i dostęp do niej / godziny otwarcia / opinie - osiedle Ozon

Forum mieszkańców inwestycji Osiedle Ozon w Krakowie. Służy omawianiu spraw związanych z osiedlem budowanym przez dewelopera Megapolis oraz dzieleniu się opiniami i informacjamii na jego temat.
reason

Re: Świetlica osiedlowa i dostęp do niej / godziny otwarcia / opinie - osiedle Ozon

Postautor: reason » 31 mar 2018, 14:05

NOWY 2018 pisze:
tya pisze:Kupując mieszkanie obok świetlicy ludzie powinni liczyć się z tym, że będzie używana. Równie dobrze można kupić dom przy lotnisku a potem wysyłać pisma do urzędu, że samoloty latają i jest głośno....

Mylisz pojęcia,nie kupili mieszkania koło świetlicy( to nie osobny budynek), a mieszkanie w budynku w którym znajduje się świetlica, na etapie kupowania mieszkania mówiono ze coś będzie dla dzieci.czy ktoś w umowie notarialnej ma napisane ze nie będzie rościł sobie pretensji jeżeli lokal będzie uciążliwy.
Zasada tkz. ,,dobrego sąsiedztwa" nakłada na najemce i zarządzającego do przestrzegania pewnych zasad,jeżeli chociaż jeden właściciel wykaże ze lokal jest uciążliwy to przestanie pełnić swoją funkcje.
Deweloper miał dobre intencje udostępniając świetlice dla mieszkańców, przyzwoity plac zabaw ,ale niedługo zanim zaczną wszyscy mieszkać to z plac zabaw i świetlica będzie zdewastowana.
-w końcu ktoś wpuścił grupę dzieci nie z osiedla do,,kulkowa"-dobry mieszkaniec.
- ochrona to już ostateczność( najpierw musi być teren ogrodzony)
Tutaj może pomogło by spotkanie z deweloperem i przekazanie prośby o ogrodzenia terenu Deweloper może ale nie musi tego robić ale na pewno poprawiło by to poziom bezpieczeństwa na osiedlu.Ogrodzić od wjazdu do dolnego szlabanu ,łącznie z tyłem parkingu i od szlabanu dolnego do istniejącego ogrodzenia raczej wysokiego ,zapobiegnie to tez migracji,,roboli" podczas budowy linii tramwajowej i chodzenia na skróty do przystanku tramwajowego przez parking mieszkańców dolnych bloków zwłaszcza w wieczory kręcenie się po parkingu ,,obcych".

I w kolejnym temacie się z Tobą zgadzam ;)

A co do ceny za ewentualną ochronę, to nie uważam, aby koszt 1-1,5zł za m2 mieszkania miesięcznie był jakiś bardzo wygórowany, jeżeli w zamian otrzymujemy nie tyle ochronę świetlicy, co ochronę całego osiedla, oszczędność (bo osiedle będzie mniej zdewastowane = mniej zostanie wydane na naprawy), bezpieczeństwo dla nas wszystkich i większe bezpieczeństwo naszych pojazdów itp. Nie wiem na ile reszta sąsiadów będzie skłonna płacić za ochronę, ale ja jak najbardziej. Kolejna sprawa to brak żulerii na terenie osiedla, szwędaczów wszędobylskich i zdecydowane utrudnienie ewentualnych włamań.

Zdecydowanie preferuję prewencje od naprawy skutów, zazwyczaj ostatecznie wychodzą zdecydowanie taniej, a na dodatek przynoszą większe korzyści.

NOWY 2018

Re: Świetlica osiedlowa i dostęp do niej / godziny otwarcia / opinie - osiedle Ozon

Postautor: NOWY 2018 » 31 mar 2018, 18:00

No nie - taki, przelicznik ci co mają mieszkania większe np 70,80 a i są 90 metrowe płaciliby ponad 100 zł, a ci z mieszkaniami 30 parę metrowymi 1/3 mniej. Tak jak pisałem ochrona to już ostateczność.
Może jak będzie już większa cześć osiedla zasiedlona to może w ,,jedności siła" pokonamy zło ;)
Ale na pewno ogrodzenie na pewno jest konieczne i tak jak pisałem warto by porozmawiać z deweloperem,może przychyli się i zrobi ogrodzenie.
Myślę ze forum otwarte to dobra rzecz, w końcu może Megapolis też to czyta i widzi jakie problemy są na OZONIE I, i wprowadzi korekty przy budowie OZONu II.

vakossa

Postautor: vakossa » 01 kwie 2018, 8:10

Ja tez jestem sklonna placic za ochronę, wole w te strone niz pozniej czytać "piekne" napisy na murach i zbierac puszki na placu zabaw:)

tya

Postautor: tya » 01 kwie 2018, 10:41

Ochrona tzn. jakiś stary dziadek albo chłopak max 50kg?
Będzie legitymował wszystkie osoby wchodzące np. do świetlicy? :lol: A w razie gdyby ktoś nie miał przy sobie DO/legitymacji to zakuje w kajdanki i przekaże policji?

Poczytajcie jak "zachwalają" inne krakowskie osiedla, które mają "ochronę".

reason

Postautor: reason » 01 kwie 2018, 13:17

tya pisze:Ochrona tzn. jakiś stary dziadek albo chłopak max 50kg?
Będzie legitymował wszystkie osoby wchodzące np. do świetlicy? :lol: A w razie gdyby ktoś nie miał przy sobie DO/legitymacji to zakuje w kajdanki i przekaże policji?

Poczytajcie jak "zachwalają" inne krakowskie osiedla, które mają "ochronę".

Tu nie chodzi o legitymowanie, ani tym bardziej wprowadzanie chorej atmosfery, a raczej o prewencję, bo nawet stary dziadek jest lepszy od nikogo bo zwróci uwagę jak ktos bedzie przeskakiwał przez ogrodzenie, niszczył osiedle, niszczył świetlice itp., a to w wiekszości sytuacji wystarczy. Zdecydowanie obecność ochrony sprawia, że ludzie nie pozwolą sobie na tyle, na ile mogą sobie pozwolić bez niej. Do tej pory wynajmowałem mieszkanie z ochroną i zdecydowanie sobie chwalę takie rozwiązanie więc nie widzę w tym nic złego. Rozumiem, że Twoja opinia jest poparta wpisami na forum? To chyba nie do końca dobre źródło wiedzy ;)

vakossa

Postautor: vakossa » 02 kwie 2018, 18:09

Mieszkalam na chronionym osiedlu i sobie chwałę. Byly to osoby w wieku ok 25-30lat. Ktore monitorowaly kamery i conajmniej raz na godzine robily obchód. Duzo bezpieczniej sie czułam.

NOWY 2018

Postautor: NOWY 2018 » 04 kwie 2018, 15:55

tya pisze:Kupując mieszkanie obok świetlicy ludzie powinni liczyć się z tym, że będzie używana. Równie dobrze można kupić dom przy lotnisku a potem wysyłać pisma do urzędu, że samoloty latają i jest głośno....

Jeszce odgrzeje temat- w prospekcie który jest który jest załącznikiem A do umowy deweloperskiej w załącznikach o lokalach innych są wymienione dwa lokale usługowe w budynku 31-ale nie wymienione jakie.
w pozycji przy budynku 33 brak wzmianki o lokalach innych niż mieszkalne.
W umowie deweloperskiej jest wymieniony lokal na I pietrze ale jako świetlica-,,JAKO ŚWIETLICA".
umowa deweloperska nie może odbiegać od informacji zawartych w załącznikach.

Wróć do „Osiedle Ozon od Megapolis Deweloper - forum mieszkańców inwestycji”