Pierwsze wrażenia z mieszkania / opinie o mieszkaniach - Piasta Towers (etap I)

Forum przeznaczone dla osób, które już kupiły lub chcą kupić nowe mieszkanie w Krakowie w inwestycji Piasta Towers za którą odpowiada deweloper Inter-Bud. Zapraszamy do wymiany informacji i opinii.
Kuba SZ.

Pierwsze wrażenia z mieszkania / opinie o mieszkaniach - Piasta Towers (etap I)

Postautor: Kuba SZ. » 01 kwie 2018, 23:34

Cześć sąsiedzi :)

Ponieważ przypomniałem sobie w końcu hasło do forum, to stwierdziłem że od razu się z Wami podzielę kilkoma uwagami - ale nie po to żeby sobie ponarzekać a raczej z myślą, że jeżeli ktoś ma ten sam przypadek (a mam nadzieję, że nie) to coś wymyślimy razem, bądź nie ma - ale może coś podpowie.
Mieszkamy już od 3 dni (tak w ogóle są już tutaj osoby które też się wprowadziły?) i zauważyłem kilka rzeczy które mnie nurtują a mianowicie:
- Gniazdo TV - dzisiaj odkryłem (w moim przypadku tak to trzeba nazwać :D) że połączenie kabli od neta jak i TV bezpośrednio do głownej rozdzielni tyczy się tylko dwóch gniazdek - pozostałe dwa są okablowane ale w skrzynce kończy się ich "zakres użyteczności" (żebyście widzieli moje zdziwienie jak po kilku sposobach podłączenia i obrabianiu kabli dokonałem tego okrycia :D). Wniosek jest taki, że żeby mieć aktywne gniazdo TV w każdym pokoju, trzeba przeciąć jedną z podłączonych linii i założyć switch. Pomijam fakt, że gniazdo tv jak i internetowe jest założone tylko w jednym pokoju a wg planu chyba powinno być w każdym. Czy u Was też tak jest?
- Drzwi wejściowe - nie wiem jak u Was, ale w naszym mieszkaniu skrzypią jak w starej chacie (brakuje jeszcze starej strzechy i ogniska domowego) więc pewnie po świętach gdzieś to zgłoszę.
- Okna - tu jest najlepszy numer, który od początku mnie nurtował a moja genialna żona to potwierdziła po swoim "śledztwie". Okna mają nieszczelności i nie chodzi tutaj o łączenie w miejscu osadzenia a o samą ramę - niektóre jakby frezy są nieszczelne i czuć przez nie powiew co na nasze nieszczęście najgorzej odbija się na pokoju naszych dzieci. Znaleźliśmy na to genialny sposób "na chwilę" żeby nie stracić gwarancji i jednocześnie doczekać do jakiejś reakcji wykonawcy, ale niebieska taśma na drewnopodobnych oknach wygląda słabo :)
- Ciepła woda - dosłownie.... ciepła. Odkręcasz na full a zamiast gorącej jest tylko ciepła - to się gdzieś reguluje? Czy jedyna regulacją jest w tym przypadku administracja?
- Co do ogółu - to chyba została im jeszcze jedna ściana do wykończenia przy wejściu - tam gdzie wiszą kable od ledów. Chyba że to na coś innego :)

Ogólnie jest super i mam nadzieję, że zaraz się zapełni nasz blok mieszkańcami. Przy lepszej pogodzie można by nawet skleić jakiegoś potężnego grilla - miejsce jest póki co, więc możemy korzystać z urokliwej bliskiej okolicy naszego budynku ;)

To do zobaczenia w windzie, na klatce, parkingu, przed blokiem czy gdziekolwiek indziej :)

bargl

Re: Pierwsze wrażenia z mieszkania / opinie o mieszkaniach - Piasta Towers (etap I)

Postautor: bargl » 02 kwie 2018, 8:38

Cześć,

Mam pytanko co do skrzynki gdzie można podpiąć switch. Jest tam jakieś gniazdko żeby podpisać zasilanie switcha?

Kuba

Re: Pierwsze wrażenia z mieszkania / opinie o mieszkaniach - Piasta Towers (etap I)

Postautor: Kuba » 02 kwie 2018, 10:45

Hej, ale to chcesz powiedzieć że w innych pokojach to kabel tv który jest w ścianie nie jest do niczego podłączony?

A co odnośnie okien to u mnie czekają na regulację, bo dołem gwizdze, a nawietrzniki otwarte na full wdmuchuja sporo powietrza. W mrozy najlepiej było to czuć.

Kuba SZ.

Postautor: Kuba SZ. » 02 kwie 2018, 16:10

Co do switch'a - zgadza się - dwa kable wiszą bezwladnie w skrzynce która jest pod bezpiecznikami i to są te od niepodlaczonych gniazdek. Jest tam gniazdo na zasilacz a w zasadzie to nawet dwa. Nie wiem czy dobrze kombinuje (muszę dopytac) ale wystarczy chyba właśnie przeciąć jeden z tych które są puszczone do anteny głównej i zamontować rozdzialke, ale to do sprawdzenia.
Okna też mam do regulacji, natomiast przewiewy w samej ich konstrukcji można chyba załatać tylko jakąś spoiną (mi przychodzi do głowy tylko akryl bezbarwny albo w kolorze), ale nie chce tego ruszać, bo nie wiem co z gwarancją i może producent ma lepsze rozwiązanie - co nie zmienia faktu że jest to wada produkcyjna.

Kuba

Postautor: Kuba » 02 kwie 2018, 16:35

Problem z oknami to zgłoś, powinni naprawić.
A odnośnie tv to jak będą Ci montować to się dopytać co i jak.

Boo123

Postautor: Boo123 » 02 kwie 2018, 21:14

U nas też mamy spore szpary w elementach drzwi balkonowych, wieje przez to mocno i w czasie mrozów klamki były przez to bardzo zimne. Czekamy na wizytę Inter budu i zobaczymy co z tym zrobią.

hakimm

Postautor: hakimm » 02 kwie 2018, 21:26

Witam, daj znać co ustaliliście i jakie jest ich stanowisko (też dostałem maila do weryfikacji stolarki), co do instalacji tv i internetu jeśli to prawda to co piszecie to porażka, macie głowicie termostatyczne na grzejnikach czy tylko takie ale zaślepki jak pokrętła??

Boo123

Postautor: Boo123 » 02 kwie 2018, 21:42

hakimm pisze:Witam, daj znać co ustaliliście i jakie jest ich stanowisko (też dostałem maila do weryfikacji stolarki), co do instalacji tv i internetu jeśli to prawda to co piszecie to porażka, macie głowicie termostatyczne na grzejnikach czy tylko takie ale zaślepki jak pokrętła??

Ok, dam znać. Hmm my przy odbiorze dostaliśmy pokrętła do kaloryferów.

Kuba SZ.

Postautor: Kuba SZ. » 02 kwie 2018, 22:25

Ja też dostałem już maila w tej sprawie - ale ta sama sytuacja. Było zimno pomimo grzejników rozkreconych na full - zobaczymy co z tym zrobią, ale estetycznie sprawa nie będzie łatwa.
Co do grzejników - dzwon do kierownika albo już teraz do biura sprzedaży i oni dadzą Ci termostaty - instalacja bajecznie prosta. My zapomnieliśmy o nich i dzisiaj je dopiero założyłem.
Co do gniazdek tv i Internet - w planie architektonicznym są jako zainstalowane, dlatego mnie to dziwi a nawet gdyby nie było gniazdek to bez sensu, że zrobili samo podejście a część okablowania trzeba przerabiać.
Była u mnie mama jednego z sąsiadów żeby zapytać jak u nas to wygląda, bo oni też zrozumieli że gotowe gniazdka będą wszędzie a tymczasem powiedzieli im że to chodzi tylko o podłączenie. Sam już tego nie rozumiem. Myślałem, że po prostu w moim przypadku ktoś kto to robił, trafił na przerwę a później zapomniał dokończyć :)

Asi@

Postautor: Asi@ » 03 kwie 2018, 16:25

Co do okien i nieszczelności, to u nas to samo :). Firma, która odbierała z nami mieszkanie, dopatrzyła się tej usterki, została zgłoszona do protokołu, jak z resztą jeszcze szereg innych. Zobaczymy, co z tym fantem zrobią. Dziś rozmawiałam z Panem, który chce jeszcze raz wejść do mieszkania i ocenić te usterki, bo jest ich sporo, a do tej pory uporali się chyba tylko z ubytkami tynku na suficie, które skrzętnie zaszpachlowali :). Jeśli chodzi o gniazdka, to na planie mieliśmy tylko w salonie i tak też zostało zrobione (nie ma ich w sypialniach). Zazdroszczę Sąsiadowi, że udało się już wprowadzić, my dopiero będziemy się rozpędzać z remontem :). Wszystko na spokojnie, co się odwlecze, to nie uciecze :). Pozdrawiam gorąco i dziękuję za pierwsze spostrzeżenia :).

Wróć do „Piasta Towers (Inter-Bud) w Krakowie - forum mieszkańców osiedla”