Mogilska Tower Semaco Kraków - opinie i forum inwestycji

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Janusz5335

Re: Mogilska Tower Semaco Kraków - forum i opinie inwestycji

Postautor: Janusz5335 » 13 kwie 2016, 14:32

Mieszkania o takim metrażu są tylko do VII piętra.

alek83

Postautor: alek83 » 14 kwie 2016, 10:38

To w takim razie trzeba jeszcze zaczekać na to, co powie nam deweloper Semaco na temat projektu Mogilska Tower pod koniec kwietnia. Swoją drogą, to dosyć wolno im to wszystko idzie, bo pierwszy raz ze sprawą budowy tej inwestycji i jej reklamowaniem, to spotkałem się chyba ponad 2 miesiące temu na targach mieszkaniowych jakichś :)

Jeśli chodzi o to, że są to mieszkania przy linii kolejowej, to może orientuje się ktoś, jakie jest na niej natężenie ruchu :?: Czy to na przykład dwa pociągi na godzinę czy 20 :?: A sama inwestycja mi się podoba, pasuje skalą do tego, co już jest w tej okolicy i do tego, co jeszcze w niej powstanie. Do tego leży przy jednej z głównych osi komunikacyjnych w Krakowie oraz relatywnie blisko Ronda Mogilskiego, którego rejony zamieniają się w zagłębia biurowe, choćby Unity Tower - Szkieletor, Axis albo Chopin Office Kraków i jeszcze inne. W okolice Dworca Głównego też daleko nie jest, a tam już chyba zaczęła się budowa kompleksu, w którego skład mają wejść biurowce High Five Kraków, więc jeśli chodzi o miejsca pracy w okolicy, to jest nieźle, a do tego daleko nie jest także w okolice biurowców na Prądniku Czerwonym oraz w stronę Parku Technologicznego w Czyżynach. Dla mnie ta lokalizacja, to wielki atut :idea:

iwan

Postautor: iwan » 26 maja 2016, 0:22

Byłem ostatnio w tej okolicy i jak widać, inwestycja Mogilska Tower od Semaco już zaczęła powstawać :) Wykop powstaje, beton się leje, czyli wygląda n to, że wszystko idzie zgodnie z planem.

Obrazek

Na drugim planie widać deskowanie oraz palowanie służące umocnieniu terenu wokół planowanej inwestycji, zwłaszcza że dalej ma przebiegać nowa droga wzdłuż torów biegnących w sąsiedztwie. Swoją drogą to ciekawe, czy pociągi nie będą kiedyś przeszkadzały mieszkańcom.

Obrazek

Jest sporo ciężkiego sprzęty już na placu budowy i wygląda na to, że deweloper Semaco wziął się na poważnie do roboty.

Obrazek

Dla ciekawskich, tablica informacyjna, z której można dowiedzieć się znacznie więcej o trwającej budowie.

Obrazek

Jedno jest pewne, mieszkańcy nowego bloku na pewno będą mieli blisko do nowego sklepu Lidl przy Mogilskiej, którego budynek jest już niemal ukończony. Swoja drogą szkoda, że nie postawili go nieco ładniejszego, bo zapowiada się, że będzie standardowy, jak setki innych w naszym kraju :?

Jest tu może ktoś, kto kupił już mieszkanie od Semaco w tym projekcie i może napisać coś na ten temat więcej :?: Lokalizacja jest tu bardzo ciekawa, choć okolica bardzo się zagęszcza. Dobrze, że da się tu korzystać ze świetnie rozwiniętej komunikacji miejskiej, może to ograniczy nieco przyrost ilości samochodów :)

Antek007

Postautor: Antek007 » 07 cze 2016, 13:22

To ja sie wypowiem :) Mieszkam na Ostaniej.

1. Jesli ktos liczy ze bedzie cicho to sie przeliczy. Wieczorem jak jedzie pociag to przy otwartym oknie nic nie slychac. (zeby bylo zabawniej mieszkam nie od strony torow)
2. Podobno ostatnio sie im ziemia zapadla ;)
3. Jak juz bylo wspomniane wczesniej budynek na gruncie w uzytkowaniu wieczystym :)
4. Obok bardzo blisko bedzie droga, wiec jak ktos na niskim pietrze kupi mieszkanie to wspolczuje.
5. Zeby nie bylo ze narzekam, na projekcie wyglada wszystko bardzo ladnie, jakis plac zabaw itd :)

alek83

Postautor: alek83 » 07 cze 2016, 14:56

Trochę narzekasz @Antek007, ale w sumie dobrze poznać takie opinie. Mnie faktycznie kiedyś zaskoczyło, jak głośny potrafi być taki pociąg towarowy, szczególnie jeśli jest pusty. Do tego ten, który widziałem był też absurdalnie długi, jechał dosłownie kilka minut. Co prawda stałem blisko wiaduktu, ale huk był spory pewnie i dalej :o

Z drugiej strony, jeśli chodzi o hałas, to tak już trochę jest, jeśli chce się kupić mieszkanie w mieście, zwłaszcza takie, przy którym obok nie powstanie za chwilę kolejny blok i nie zasłoni wszystkiego, co przed oknem :) Wtedy zostaje albo mieszkanie przy parku lub rzece (wiadomo jakie ceny), albo przy ulicy (często ruchliwej) bądź linii kolejowej... Albo rybka, albo pipka ;) Można kupić nowe mieszkanie w Krakowie, które oferuje i ciszę i lokalizację - to na przykład osiedle Riverside nad Wisłą (choć tu akurat jest blisko linia kolejowa) albo po drugiej stronie rzeki inwestycja Pianissimo Kraków, ale tam ceny jednak już znacznie wyższe.

No a jeszcze jeśli chodzi o kupno mieszkania na gruncie z użytkowaniem wieczystym, to temat był już omawiany. Jedni uważają, że wada i dyskwalifikuje, inni że da się z tym żyć... To już kwestia do indywidualnego rozważenia, bo to tylko jedno z kryteriów, a zazwyczaj przy zakupie mieszkania, jest ich znacznie więcej :idea:

basmati82

Postautor: basmati82 » 09 sie 2016, 11:19

Prace trwają na całego i wygląda na to, że lada chwila zacznie się lanie betonu w wykopie, nad którym powstanie inwestycja Mogilska Tower, za którą odpowiada deweloper Semaco :) Tylko czy ja dobrze widzę, że będą tu przynajmniej ze dwa poziomy garaży podziemnych :?: Bo jakoś bardzo głęboki mi się wydaje ten wykop, jak na to, żeby miało tam być tylko jedno podziemne piętro - wystarczy spojrzeć na te schody po prawej stronie - mają chyba kilkanaście metrów wysokości :idea:

Obrazek

A robota trwa, jak widać, i to nawet w niedziele, bo właśnie w takim dniu udało mi się to zdjęcie zrobić :) Myślę, że Mogilska Tower będzie całkiem ciekawą inwestycją w tej okolicy i chyba powstające obok Apartamenty Mogilska Kraków będą z nią nieźle korespondowały - przynajmniej takie są moje opinie, ale może doda ktoś na forum jakieś inne :?: Napisze ktoś, jak jest z tymi parkingami podziemnymi :?: I jeśli się znajdzie ktoś, kto ma jakieś lepsze zdjęcia inwestycji Mogilska Tower Kraków, to też niech wrzuca, chętnie jeszcze jakieś obejrzę :!:

pozdro

Re: Mogilska Tower Semaco Kraków - opinie i forum inwestycji

Postautor: pozdro » 09 sie 2016, 11:54

Sa tory kolejowe to moze kiedys jakies ska tam zrobia. W warszawie linie obwodowa tez sie na skm wykorzystuje. Chodzi mi o s9. Moznaby wtedy miec przystanki bronowice, lobzow, pradnicka, 29 listopada, olsza, pilotow, mogilska, al. Pokoju (dabie), kuklinskiego, plaszow. Taka wewnatrz miejska skrocona linia np z kursami raz na pol godziny w szczycie. Jako alternatywa dla tramwaju. Wbrew pozorom jakby ktos z bronowic chcial sie dostac pod biurowce to moglby na pilotow wysiasc. Jak na nowa hute to moglby na mogilskiej sie przesiasc, nie glupia opcja.

alek83

Postautor: alek83 » 10 sie 2016, 11:57

@pozdro, faktycznie ciekawy koncept z wykorzystaniem tej linii kolejowej. W ogóle to jest coś, czego mi bardzo w Krakowie wciąż brakuje, czyli wykorzystania istniejących już w mieście torów do przewożenia pasażerów po Krakowie, jak i do łączenia z Krakowem najbliższych miejscowości, jak Wieliczka, Skawina itp. Do tego przydałby się jeszcze zintegrowany bilet aglomeracyjny i pewnie oferując tego rodzaju usługi na poziomie, dałoby się skłonić część zmotoryzowanych osób, do przesiadki na komunikację zbiorową :idea:

A obok Mogilska Tower faktycznie mógłby powstać węzeł przesiadkowy kolej - tramwaj, bo w końcu te linie się krzyżują. Swoją drogą nie wiem czy zwróciliście uwagę na to, ale otwarty już w sąsiedztwie sklep Lidl przy Mogilskiej prezentuje się znacznie lepiej, niż większość tego rodzaju przybytków :) Dobrze, że nie zafundowali nam kolejnego blaszaka, w jakby nie było, dosyć reprezentacyjnej okolicy, która pewnie w najbliższych latach bardzo się zmieni, mam nadzieję, że na lepsze :)

pozdro

Postautor: pozdro » 10 sie 2016, 14:08

Znaczy poza tą linią obwodową to SKA powoli się rozwija. Linia Lotnisko-Wieliczka kursuje co 30 min, Miechów - Dworzec Główny kursuje, ale nie za często i brakuje przystanków Żabiniec, Prądnik Biały, Prądnik Czerwony, Mistrzejowice. Pewnie za rok jak skończą łącznice budować od grudnia 2017 będzie kursować do Skawiny (lub nawet dalej hm Oświęcim?). Od grudnia w zasadzie kończy się modernizacja torów do tarnowa i maja dojść 4-5 członowe składy Newag Impuls więc Kraków Główny - Tarnów co 30 min pewnie będzie (choć poza szczytem pewnie co 1h i tutaj mogliby co 2 pociąg robić skrócony czy to Bochni), do Trzebini tą linię wydłużą dopiero w 2019 roku jak skończą modernizację linii kolejowej do Katowic (w ramach której powstanie Kraków Bronowice - prawdopodobniej odcinek do Mydlnik skończą wcześniej więc i przedłużenie tej linii kolejowej mogliby na tym odcinku zrobić wcześniej, poniekąd jest szansa w związku z inną modernizacją).
Poza tym od 2017 roku zaczyna się modernizacja/przebudowa średnicy kolejowej, tutaj SKA staje pod wielkim znakiem zapytania co się porobi jak te tory rozkopią! Ba nawet przystanek na Mogilskiej (koło Wieczystej) mogliby zrobić dla SKA objeżdżających dworzec główny w ramach modernizacji średnicy, potem byłaby szansa, że prowizorka zostałaby na stałe. Choć prawdopodobnie częściowo ruch będzie prowadzony też linią średnicową!
Z tego co słyszałem to jest modernizacja od Podłęża przez Nową Hutę linii jako objazdu dla pociągów z Rzeszowa i innych pośpiesznych pewnie. Które potem pewnie by zatrzymywały się gdzieś w Mistrzejowicach i tam byłaby przesiadka na podmiejskie SKA do Krakowa Głównego. Nie mniej ta linia obwodowa (towarowa) mogłaby w sumie spełniać przy tych modernizacjach swoją rolę jakby tam wybudować parę przystanków jak Al. Pokoju i Mogilska na dobry początek, Olsza chyba coś tam już jest. Wtedy można by odciążyć średnice na czas remontu torów, ludzie by się przyzwyczaili i linia S4 pewnie by została już na dłużej. :D

Janusz5335

Postautor: Janusz5335 » 12 sie 2016, 9:13

Do {Basmati82}
Dobrze widzisz. Będą dwa poziomy. Dzięki za super foto.

Obrazek

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”