[Bud. B] Budowa osiedla Lokum Vista w Krakowie - opinie i zdjęcia na forum

Forum przeznaczone dla osób, które już kupiły lub chcą kupić nowe mieszkanie w Krakowie w inwestycji Vista za którą odpowiada deweloper Lokum. Zapraszamy do wymiany informacji i opinii.
izaa

Re: [Bud. B] Budowa osiedla Lokum Vista w Krakowie - opinie i zdjęcia na forum

Postautor: izaa » 08 cze 2018, 18:02

ogrzewanie i woda

anczej

Postautor: anczej » 11 cze 2018, 21:50

Witajcie :)

Będę waszym sąsiadem w budynku B1, byłem ostatnio oglądać swoje mieszkanko i chciałbym się z wami podzielić kilkoma spostrzeżeniami, jako iż branża instalacyjna to mój chleb powszedni.

Wszystkie rurki możecie wkuć na własną rękę, co raczej będzie konieczne by nie tracić metrażu przy zabudowie.
Polecam się zastanowić na tym etapie nad ogrzewaniem podłogowym w łazience. U siebie na 100% będę robił koszt materiału i zdarcia wylewki na tym etapie jest znikomy, a komfort użytkowania nie do opisania. A jest to bardzo łatwe do wykonania.

Nie jestem pewny ale bardzo mało gniazdek widziałem w kuchni...

Czekam na wasze opinie co sądzicie w tych kwestiach i co jeszcze Wam się rzuciło w oczy :)

Pozdrawiam

pawel1492

Postautor: pawel1492 » 11 cze 2018, 23:49

anczej pisze:Witajcie :)

Będę waszym sąsiadem w budynku B1, byłem ostatnio oglądać swoje mieszkanko i chciałbym się z wami podzielić kilkoma spostrzeżeniami, jako iż branża instalacyjna to mój chleb powszedni.

Wszystkie rurki możecie wkuć na własną rękę, co raczej będzie konieczne by nie tracić metrażu przy zabudowie.
Polecam się zastanowić na tym etapie nad ogrzewaniem podłogowym w łazience. U siebie na 100% będę robił koszt materiału i zdarcia wylewki na tym etapie jest znikomy, a komfort użytkowania nie do opisania. A jest to bardzo łatwe do wykonania.

Czekam na wasze opinie co sądzicie w tych kwestiach i co jeszcze Wam się rzuciło w oczy :)

Pozdrawiam

Może jeśli rury są na ścianach między mieszkaniami to będzie można je wkuć. Ale u nas częś rur jest przymocowana do ścian działowych a te są wykonane z bloczka 8 cm? W takiej ścianie też da się schować takie rury? My myśleliśmy o obmurowaniu jakimiś bloczkami kilkucentymetrowymi i zrobić z nich przy okazji półki na jakieś kosmetyki w łazience.

magdajg

Postautor: magdajg » 12 cze 2018, 10:33

A z innej beczki,
bierzecie może na odbiór jakąś firmę trudniącą się w odbiorach mieszkań?
Jeśli tak, to jakie są ceny takich firm i czy macie doświadczenie, że warto ich brać?

Drugie pytanie, czy macie może zaktualizowane info odnośnie przybliżonego terminu odbioru?

d123

Postautor: d123 » 12 cze 2018, 11:04

anczej pisze:Witajcie :)

Pozdrawiam

A mówisz o ogrzewaniu elektrycznym ? Bo wodnego chyba w blokach nie da sie zrobić ?
Podałbyś przykładowe koszty takiego ogrzewania ?

anczej

Postautor: anczej » 12 cze 2018, 19:24

W każdą ścianę da się wkuć. Działówki zazwyczaj są 12stki, niestety nie sprawdzałem jakie są w moim mieszkaniu. Wkuwasz się na grubość kanalizacji czyli wystarczy wkuć maks 6cm. Jeśli się przebijesz na wylot to co za problem otynkować. Gorzej jeśli jest to ściana z żelbetu, wtedy możesz w niej wykuć tylko 50% co dla instalacji łazienkowej w żaden sposób nie stanowi problemu (tak jak pisałem 6-7cm).

Koszt zrobienia ogrzewania oczywiście wodnego podłogowego, bo można takie zrobić, nawiązując się do rurek z grzejnika.
Zdarcie starej wylewki, jeśli zrobicie to dobrze to nie trzeba będzie rozkładać nowego styropianu
Zawór RTL w boxie - 200 zł
Rura - 50-60 zł
Kształtki zaciskowe - 20-40 zł
Robocizna
( po zdarciu wylewki proponuje zainstalować geberit do zabudowy :))
Nowa wylewka to koszt w zależności czy sami będziecie robić z gotowych worków - 600 zł
Mieszając piasek z cementem - 200 zł

Dodatkowo, rezygnuje z wanny i na etapie zdartej wylewki mam zamiar zrobić sobie odpływ liniowy do prysznica i nie instalować żadnego brodzika.

Pozdrawiam :)

d123

Postautor: d123 » 13 cze 2018, 14:00

@anczej a orientowałeś sie moze czy na takie podłączenie trzeba mieć zgodę w spółdzielni mieszkaniowej ?
I jak wygląda sprawa gwarancji ? Czy przy takim podłączeniu nie traci sie gwarancji np. na całe ogrzewanie albo i mieszkanie ? :)

anczej

Postautor: anczej » 13 cze 2018, 18:51

Czyli sugerujesz, że równie dobrze nie możesz zmienić grzejnika na większy, przenieść go na inną ścianę, zmienić na ozdobny ani nic innego z tym związanego? ;) Tak samo musisz wołać spółdzielnie do zamontowania wszystkich urządzeń sanitarnych bo jednak ingerujesz w instalacje SWOJEGO mieszkania? Robiłem od podstaw kilka deweloperek i nigdy z takimi zmianami nie było problemu, fakt nie pytałem Lokum.

Gwarancje na działanie daje Ci producent materiału oraz instalator. Jedyne co może się stać to zalanie, to jest jedynie ingerencja w rozprowadzenie centralnego do grzejnika łazienkowego. Idąc tym tropem, deweloper również nie da Ci gwarancji jeśli postanowisz schować rurki w ścianę.

d123

Postautor: d123 » 14 cze 2018, 8:11

anczej pisze:Czyli sugerujesz, że równie dobrze nie możesz zmienić grzejnika na większy, przenieść go na inną ścianę, zmienić na ozdobny ani nic innego z tym związanego? ;) Tak samo musisz wołać spółdzielnie do zamontowania wszystkich urządzeń sanitarnych bo jednak ingerujesz w instalacje SWOJEGO mieszkania? Robiłem od podstaw kilka deweloperek i nigdy z takimi zmianami nie było problemu, fakt nie pytałem Lokum.

Gwarancje na działanie daje Ci producent materiału oraz instalator. Jedyne co może się stać to zalanie, to jest jedynie ingerencja w rozprowadzenie centralnego do grzejnika łazienkowego. Idąc tym tropem, deweloper również nie da Ci gwarancji jeśli postanowisz schować rurki w ścianę.

Nie wiem jak jest u nas bo nie pytałam ale wiem od znajomych ze u innych deweloperów bywało z tym różnie - nie wiem jak to jest prawnie uregulowane ale te wszystkie rurki do ogrzewania i instalacje są częścią całego budynku, a nie tylko naszego mieszkania. Więc możliwe że jest to odbierane jako ingerencja w instalację budynku (?? - nie wiem jak to jest do końca - nie znam się :) ) . Wiem ze w starym budownictwie jak sie chciało zrobić ogrzewanie podłogowe w łazience to trzeba było mieć zgodę spółdzielni mieszkaniowej.
Nie mam pojęcia jak jest u nas, napewno jest to fajna rzecz :D Jak sie czegoś dowiesz w tej sprawie, czy nie robią problemów lub czy trzeba mieć jakąś zgodę to daj nam tu proszę znać na forum ;)

anczej

Postautor: anczej » 14 cze 2018, 10:26

Z tego co się orientuję, ba jestem pewny, gdy masz na klatce zawory odcinające, a terasz masz w każdej deweloperce ( C.O.,zimna, ciepła, cyrkulacja / w lokum też są) jest to Twoja woda i Twoja instalacja. W starszym budownictwie masz piony do kazdego grzejnika i taki pion leci az nawet na 10 piętro, a więc każda przeróbka to pozbawienie wody lub ccentralnego innych mieszkań, spuszczanie wody etc. Bardzo uciążliwe. W tym wypadku pozbawiasz wody tylko swoje mieszkanie. Tak więc bez obaw i przerabiajcie bo to jest Wasze. A uwierzcie mi, instalacje na deweloperce to największa partyzantka, dlatego do przeróbek bierzcie firmy, które dadzą Wam gwarancję.

Wróć do „Vista Kraków od Lokum - forum mieszkańców osiedla”