Osiedle Riverside Kraków Galinvest forum opinie mieszkania na Zabłociu

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
slwk
Administrator

Re: Osiedle Riverside Kraków Galinvest forum opinie mieszkania na Zabłociu

Postautor: slwk » 24 kwie 2016, 13:11

Dyskusję o tym jakie są wady i zalety kupna mieszkania z użytkowaniem wieczystym przenoszę do osobnego tematu (dotyczy ona większej ilości inwestycji), a tu proszę o osiedlu Riverside Kraków :idea: Ma ktoś więcej zdjęć tej budowy? Wrzucać! Nowe informacje i opinie? Wpisywać na forum!

MarcinJ

Postautor: MarcinJ » 15 maja 2016, 15:03

Jest tu może ktoś, kto wybrał się na dni otwarte Osiedla Riverside Kraków i może zrobił jakieś zdjęcia na forum i opinie o tej budowie :?: Ja ostatnio jak byłem w okolicy, to zrobiłem kilka fotek z drugiej strony Wisły, ale niestety na dniach otwartych nie mogłem być :/

Obrazek

Zdaje się, że na części tych budynków jest już elewacja, strasznie jestem ciekaw, jaki będzie widok z okien na wyższych piętrach na Wisłę oraz na drugą stronę :) Zdaje się, że po drugiej stronie rzeki powstanie inwestycja Pianissimo - opinie o niej są dosyć kontrowersyjne, ale na pewno architektura będzie tu dosyć ciekawa.

Obrazek

Widok na Wisłę musi być niezły z części tych mieszkań. Są łabędzie na wodzie, ogólnie bardzo przyjemnie, choć trochę szkoda, że to jednak jest północna wystawa okien. W każdym razie widać też, że obok jest Akademia Krakowska, czyli ewentualne mieszkania powinno dać się dosyć łatwo wynająć ;) Tak przynajmniej mi się wydaje. Poza tym plus jest taki, że Zabłocie teraz niezwykle dynamicznie się rozwija, starczy wspomnieć takie realizowane tam projekty, jak Atal Residence Zabłocie w miejscu dawnej fabryki Miraculum albo Pasaż Podgórski Kraków, a to tyko dwa pierwsze z brzegu przykłady :idea:

bobo

Osiedle Riverside Kraków - zdjęcia na forum i opinie o budynkach

Postautor: bobo » 15 kwie 2017, 11:39

Chwilę człowieka nie było w tej okolicy, a tu okazuje się, że osiedle Riverside w Krakowie już skończone i mieszkają w nim pierwsi lokatorzy. Wcześniej często je oglądałem, bo wtedy pracowałem po sąsiedzku, ale później się zmieniło i dopiero po dłuższej przerwie wpadłem tam znowu ostatnio i spora niespodzianka mnie powstała, bo w nowych budynkach mieszkają już ludzie, choć chyba wiele z tych mieszkań na Zabłociu cały czas jest chyba wykańczanych :)

Obrazek

Budyni prezentują się całkiem ładnie, biel i przeszklone balkony są eleganckie, ciekawe jednak, jak to będzie wyglądało później, kiedy ludzie zaczną na nich suszyć pranie, trzymać rowery i inne rzeczy, które nie koniecznie chcą mieć u siebie w mieszkaniu :) A później na przezroczystych barierkach zaczną się różnego rodzaju słomianki, maty itp., które będą miały odgrodzić je od oczu innych. Choć trzymam kciuku za to, żeby wyglądało to wtedy nadal ładnie, choć jak dla mnie, to w dużej mierze właśnie przez to jest psuty efekt, jaki powinny robić Wiślane Tarasy Kraków, a z drugiej strony trudno oczekiwać, że ktoś nie będzie trzymał swoich rzeczy na balkonie, więc tak pewnie będzie wyglądało i osiedle Riverside.

Obrazek

Wrażenie robią te balkony, których część jest oszklona i tworzy z nich w zasadzie ogród zimowy, stanowiący część jakiegoś pomieszczenia w mieszkaniu, najpewniej salonu :) Z pewnością to miejsce jest nieźle doświetlone, zwłaszcza jeśli ma się z niego widok na Wisłę, a na zdjęciu powyżej widać właśnie takie mieszkania. Choć to akurat jest strona północna, więc stosunkowo najmniej słoneczna - z pewnością dobra latem, zwłaszcza upalnym, mniej natomiast zimną.

Obrazek

Też plus za okna na niemal całą wysokość ścian w mieszkaniach, na pewno lepiej doświetlają, mnie zawsze się bardzo takie rozwiązanie podobało :) Jeśli chodzi o nowe mieszkania na Zabłociu, to z pewnością jest to jedna z ciekawszych opcji, jakie można w Krakowie wybrać, ale też chyba nie była specjalnie tania. Może też ktoś napisze, jakie ma po tym opinie Grimbud generalny wykonawca, bo chyba oni to osiedle stawiali. Dobrze się spisali podczas budowy, wszystko jest solidnie wykonane :?:

Jedna z rzeczy, które mi się tam nie podobały było to, że projektant poprowadził rynny po elewacji, jak w starych blokach. Nie wiem, pewnie to tańsze, albo coś, ale tak się już chyba od dawna nie robi, tylko wodę z dachu odprowadza się zabudowanymi pionami - robił tak nawet Budimex na osiedlu Nowe Czyżyny Budimex'u, gdzie niby budowano budżetowe mieszkania, szkoda, że deweloper Galinvest o to nie zadbał :?

bobo

Zagospodarowanie terenu na osiedlu Riverside w Krakowie - zdjęcia i opinie na forum

Postautor: bobo » 18 kwie 2017, 0:45

A wybrałem się jeszcze w tą okolicę jeden raz, bo jakoś osiedle Riveside i mieszkanie na Zabłociu tam nie daje mi spokoju ;) Widać, że osiedle powstało tuż przy wale wiślanym, co jest z jednej strony jego wielką zaletą, a z drugiej strony budzi jednak lekki niepokój. Nie wiem czy to już ma tak zostać, ale brakuje mi trochę trawy tam, nie wiem, może pojawi się jeszcze wiosną, ale jakoś teraz trochę "łyso", przydałoby się, żeby to ktoś ogarnął.

Obrazek

Na środku jest mały placyk z ławeczkami dla ludzi, który wyłożono kostką brukową. Wygląda to dosyć schludnie, po jednej stronie znajduje się tam plac zabaw, a po drugiej, osiedlowa siłownie na świeżym powietrzu. Może nie jest jakaś wielka, ale jednak są tam podstawowe sprzęty do ćwiczeń.

Obrazek

Na osiedlu znajdują się także stojaki na rowery, niby całkiem ładne, ale jednak mam obiekcje co do takich, w których przypina się tylko jedno koło, przednie lub tylne. Zdarzyło mi się widzieć już sporo samotnych kół rowerowych przypiętych do takich stojaków ;)

bobo

Części wspólne w nowych budynkach na osiedlu Riversiede Kraków

Postautor: bobo » 18 kwie 2017, 0:52

Zajrzałem też do wnętrza, bo chciałem zobaczyć, jak prezentują się części wspólne nowych bloków osiedla Riverside :)

Obrazek

Wygląda spoko, tylko lepiej obejrzeć ten most kolejowy nad Wisłą na żywo, w końcu znajduje się zaraz obok :)

yyeeoo

Postautor: yyeeoo » 17 maja 2021, 21:53

Byłem ostatnio u dwóch znajomych, którzy mieszkają w Riverside. Mega zawiedzeni jakością osiedla.
Tandeta i kompletna fuszerka.

Części wspólne, windy,drzwi i wszystko co się da najtańsze z możliwych.

Ściany i stropy kompletnie zepsute, chociaż wypada napisać po prostu zjebane - akustyka ,żeby napisać fatalna to nic nie napisać. Słychać wszystko - na ukos, w pionie, poziomie itp. Nie mam pojęcia czy aż tak oszczędzali, czy coś ekipy zjebały - ale współczuję mieszkańcom. Niby modna okolica, bloczki ładne a wszystkie plusy giną a jak się tam wejdzie..

Jako przestroga ;)

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”