Formalności po przeniesieniu własności mieszkania / podatek od nieruchomości - Piasta Towers

Forum przeznaczone dla osób, które już kupiły lub chcą kupić nowe mieszkanie w Krakowie w inwestycji Piasta Towers za którą odpowiada deweloper Inter-Bud. Zapraszamy do wymiany informacji i opinii.
ns1992

Formalności po przeniesieniu własności mieszkania / podatek od nieruchomości - Piasta Towers

Postautor: ns1992 » 02 lip 2018, 14:47

A&G pisze:Hej,
Czy ktoś z Was przeniósł już może własność? Czy my jako nabywcy musimy coś gdzieś jeszcze załatwiać czy wszystkim zajmuje się notariusz? :)

Trzeba w terminie 14 dni od przeniesienia własności zgłosić ten fakt w Urzędzie Miasta (wymagają ksero aktu notarialnego) - chodzi o to aby podatek od nieruchomości przychodził już do nas. Dodatkowo w styczniu trzeba się zgłosić do Wydziału Skarbu Miasta na Kasprowicza żeby przepisać na siebie opłatę użytkowania wieczystego. W tym roku jest już zapłacona. Natomiast można też wypełnić od razu ten druczek od wieczystego w tym samym momencie co podatek od nieruchomości i wtedy Urząd Miasta przesyła to we własnym zakresie na Kasprowicza. Do wieczystego też trzeba kopie aktu. Jeśli coś pominelam to niech ktoś dopisze, tyle wiem ja :D

Anja

Re: Formalności po przeniesieniu własności mieszkania / podatek od nieruchomości - Piasta Towers

Postautor: Anja » 04 lip 2018, 12:11

Byłam dziś w UM na os. Zgody i do zgłoszenia nieruchomości ksero aktu nie było mi potrzebne, tylko do zgłoszenia użytkowania wieczystego :) ale reszta jak wyżej koleżanka pisze.

budyniasty69

Re: Formalności po przeniesieniu własności mieszkania / podatek od nieruchomości - Piasta Towers

Postautor: budyniasty69 » 04 lip 2018, 12:14

Anja pisze:Byłam dziś w UM na os. Zgody i do zgłoszenia nieruchomości ksero aktu nie było mi potrzebne, tylko do zgłoszenia użytkowania wieczystego :) ale reszta jak wyżej koleżanka pisze.

A czy placilas coś na Zgody czy nie? Jesli tak to ile?

Anja

Postautor: Anja » 04 lip 2018, 13:07

budyniasty69 pisze:
Anja pisze:Byłam dziś w UM na os. Zgody i do zgłoszenia nieruchomości ksero aktu nie było mi potrzebne, tylko do zgłoszenia użytkowania wieczystego :) ale reszta jak wyżej koleżanka pisze.

A czy placilas coś na Zgody czy nie? Jesli tak to ile?

nic nie płaciłam, z tego co Pani od podatków mówiła, to podatku za mieszkanie w tym roku nie będziemy płacić - w związku z tym, że jest to zakup od dewelopera, może przyjść podatek za miejsce postojowe, ale to też niekoniecznie bo kwota jest niska i nie zawsze wysyłają :)

Wróć do „Piasta Towers (Inter-Bud) w Krakowie - forum mieszkańców osiedla”