Budowa I etapu inwestycji Prądnik Nowy w Krakowie

Zapraszam mieszkańców inwestycji Prądnik Nowy od CP RE do zakładania tematów dotyczących ich osiedla. Miejsca parkingowe, problemy osiedla, nowe etapy inwestycji, wspólnota mieszkaniowa itp.
Miki79

Re: Budowa I etapu inwestycji Prądnik Nowy w Krakowie

Postautor: Miki79 » 08 maja 2016, 18:03

Póki co, w ciągu tygodnia z zewnątrz wiele się nie zmieniło.

Obrazek

Obrazek

marbi

Postautor: marbi » 17 maja 2016, 12:20

Nie chcę psuć smaczków przyszłym lokatorom na mieszkanie w tym miejscu ale muszę to napisać wiec przestrzegam zaraz za blokiem przechodzi szlak kolejowy do przewozu bardzo niebezpiecznych materiałów wybuchowych jak i toksycznych trujących. Mieszkańcy niech to wezmą pod uwagę jak tego nie wiedzą i wporę jak się da zrezygnują z tej lokalizacji odradzam . A po za tym zwiększona częstotliwość ostatnio pociągów doskwiera równo tutaj mieszkańcom .Lokatorze zabezpiecz siebie przed tym i zakup już maski przeciwgazowe dla całej rodziny bo ciekły amoniak lub jeszcze inne świństwa przejeżdżają wam pod nosem pozdrawiam zatroskany mieszkaniec tej okolicy. :!:

Michał

Postautor: Michał » 19 maja 2016, 8:16

Dziękujemy Kolego za ostrzeżenie, ale sam nie wiesz ile syfu przejeżdża w pobliżu Twojego domu, gdziekolwiek mieszkasz, a gdybyś wiedział już dawno byś w podskokach do sklepu po maskę gazową poleciał, nie mówiąc już o smogu, który akurat na Prądniku Nowym powinien być stosunkowo niski, ze względu na swoją lokalizację i kierunki wiatru.
Dodatkowo jest to linia kolejowa, która dalej w stronę ul Radzikowskiego przechodzi bezpośrednio obok kolejnych bloków, ludzie tam mieszkają i nic im nie jest.

Wiadomo, że to linia towarowa, a różne towary się wozi pociągami, ale nie sądzę, żeby tam mieli wozić wzbogacony uran, bo jakieś normy w tym kraju mimo wszystko obowiązują :)

Chyba że to zabieg konkurencji nastawiony na zniechęcanie ludzi do kupowania mieszkań? :twisted:

Podsumowując - nie ma co siać paniki... w centrum i na południu dokucza smog, w hucie pył grafitowy, o którym ostatnio było głośno, więc chyba wolę pociąg towarowy, który raz na jakiś czas przetoczy się pod oknem.

Hiroshima

Postautor: Hiroshima » 19 maja 2016, 12:03

Cóż, Michał mnie wyręczył w zupełności więc nie będę powtarzać :) Ale dziękujemy koledze za to że aby nas przestrzec przed armageddonem, specjanie założył konto i wkleił dwa identyczne posty (jedyne w swoim dorobku) w dwóch w różnych tematach, co by nikt nie przeoczył :)

Od 2 lat mieszkam w identycznej odległości od tej linii, przechodzę dzikim przejściem z 4 razy dziennie, chyba rzeczywiście muszę jakiś skafander kupić i mieć pod ręką na mieszkaniu. Do tego samoloty nad głowami ciągle, a nóż jakiś spadnie na blok :shock:

Wracając do tematu, podobno już co bardziej niecierpliwi byli oglądać mieszkania :shock:

Na klucze trzeba się jednak nastawiać bardziej na grudzień niż np październik, mimo iż robota idzie zgodnie z planem.

Miki79

Postautor: Miki79 » 21 maja 2016, 9:04

Na części elewacji jest już docelowy kolor, do tego trwają wielkie roboty związane chyba z budową drogi przed osiedlem.

Michał

Postautor: Michał » 23 maja 2016, 11:07

Potwierdziłem informacje na temat linii kolejowej przy bloku u mojego człowieka w kierownictwie PKP.

Jest to taka zastępcza obwodnica Krakowa bardziej o znaczeniu lokalnym, bo wszystkie składy towarowe jeżdżą bardziej przez Oświęcim - Spytkowice - Skawinę - Prokocim i dalej na Tarnów. Z tego co się też dowiedziałem to ruch na tych torach jest bardzo znikomy, a materiały niebezpieczne przewożone są z ominięciem skupisk ludzkich.
Sam Kraków został w ostatnich latach praktycznie niemal wyłączony z ruchu towarowego, więc za wyjątkiem sytuacji, kiedy zamkną jakieś pobliskie linie i skierują tamtędy objazdy, pociągów - przynajmniej przy dzisiejszej geografii przewozów - nie powinno jeździć wiele składów.

Człowiek, od którego mam to info jest pewnym informatorem i są to wiadomości bezpośrednie, a nie jakieś plotki, więc myślę, że to powinno nas uspokoić.

Dla poprawy nastroju załączam zdjęcie z wczoraj :)

Obrazek

mmm

Postautor: mmm » 23 maja 2016, 18:38

Świetne zdjęcie :) Nie orientujesz się gdzie można dostać "rozkład" tej lini? Z pociągami i godzinami? Pytanie z czystej ciekawości :)

Hiroshima

Postautor: Hiroshima » 23 maja 2016, 22:08

Chyba nie istnieje rozkład, to linia towarowa ;)

Jedno co mogę powiedzieć że i o północy jeżdżą i przy dzikich przejściach dają czadu.

baronkrk

Postautor: baronkrk » 24 maja 2016, 17:00

Foto z dnia 24.05.2016

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Michał

Postautor: Michał » 25 maja 2016, 7:38

Widzę, że robota idzie pełną parą, wczoraj wieczorem przejeżdżałem tamtędy i było już czym oko nacieszyć.

Zbliża się koniec miesiąca więc gonią z robotą, żeby jak największy przerób zafakturować :) pogoda tez im sprzyja na szczęście.

Wróć do „Prądnik Nowy Kraków - forum mieszkańców osiedla”