Bagry Park Lokale Inwestycyjne Kraków Atal - opinie na forum o inwestycji
Bagry Park Lokale Inwestycyjne Kraków Atal - opinie na forum o inwestycji
Zdaje się, że w ramach osiedla Bagry Park powstanie jeszcze jedna inwestycja, Bagry Park Lokale Inwestycyjne Kraków, mieszkaniowa, ale nie do końca, bowiem deweloper Atal, który za nią odpowiada, nie określa jej jako mieszkania, ale jako właśnie lokale inwestycyjne. Czyli chyba chodzi o wykorzystanie modnego obecnie trendu w największych miastach w Polsce, jakim jest zakup mieszkania pod inwestycję. Co myślicie o tym projekcie, ktoś może ma jakieś informacje, może podzielicie się na forum tym, jakie macie opinie o takim przedsięwzięciu?
Re: Bagry Park Lokale Inwestycyjne Kraków Atal - opinie na forum o inwestycji
Faktycznie ciekawe zjawisko, które ma powstać na skraju osiedla Bagry Park Kraków, bo o ile większość zabudowy tam jest raczej niewysoka i składa się z niewielkich bloczków, to tu wydaje się, że skala jest znacznie większa. Swoją drogą, to ciekawe, dlaczego nie są to po prostu mieszkania, ale "lokale inwestycyjne", czyżby coś w formie aparthotelu, czyli będzie można mieszkać, ale nie będzie można się np. zameldować, jak to widzicie, może ktoś napisze coś na forum
A może to kwestia na przykład wymogów co do miejsc postojowych...

Wizualizacje przedstawione przez dewelopera Atal
Ogólnie mają tam powstać 132 lokale o zróżnicowanych metrażach, bo od 24 metrów kwadratowych, do niecałych 48 m2. Największe lokale są 2-pokojowe i mają całkiem sensowne rozkłady - oczywiście sypialnia i salon z aneksem kuchennym. Plus jest też taki, że z obu tych pomieszczeń można wyjść na obszerny balkon / loggię. Nieźle prezentują się także małe kawalerki w Krakowie, które są tam planowane, choć zdecydowanie mogłyby być mniej podłużne, bardziej na planie kwadratu, niż prostokąta, ale taka jest pewnie cena upchnięcia wielu małych lokali w jednym budynku.

Jeżeli chodzi o ceny metra kwadratowego takie lokalu mieszkaniowego w inwestycji Bagry Park Lokale Inwestycyjne, to według informacji podawanych przez Atal, w zależności od piętra, jest to 8 300 - 9 000 złotych brutto, czyli niemało. Myślicie, że ta okolica jest dobra na takie inwestycje, z jednej strony jest nieźle skomunikowana, jest tramwaj, nie jest aż tak bardzo daleko do centrum, niedaleko nad Bagry, ale z drugiej strony, jest jednak w tej części Krakowa problem ze smrodem, mnie się zdarzało go tam czuć kilka razy, pomimo tego, że często tam nie bywam. Jakie macie opinie o tej inwestycji oraz opinie o deweloperze Atal
I w ogóle co myślicie o takiej formule stawiania bloków 

Ogólnie mają tam powstać 132 lokale o zróżnicowanych metrażach, bo od 24 metrów kwadratowych, do niecałych 48 m2. Największe lokale są 2-pokojowe i mają całkiem sensowne rozkłady - oczywiście sypialnia i salon z aneksem kuchennym. Plus jest też taki, że z obu tych pomieszczeń można wyjść na obszerny balkon / loggię. Nieźle prezentują się także małe kawalerki w Krakowie, które są tam planowane, choć zdecydowanie mogłyby być mniej podłużne, bardziej na planie kwadratu, niż prostokąta, ale taka jest pewnie cena upchnięcia wielu małych lokali w jednym budynku.

Jeżeli chodzi o ceny metra kwadratowego takie lokalu mieszkaniowego w inwestycji Bagry Park Lokale Inwestycyjne, to według informacji podawanych przez Atal, w zależności od piętra, jest to 8 300 - 9 000 złotych brutto, czyli niemało. Myślicie, że ta okolica jest dobra na takie inwestycje, z jednej strony jest nieźle skomunikowana, jest tramwaj, nie jest aż tak bardzo daleko do centrum, niedaleko nad Bagry, ale z drugiej strony, jest jednak w tej części Krakowa problem ze smrodem, mnie się zdarzało go tam czuć kilka razy, pomimo tego, że często tam nie bywam. Jakie macie opinie o tej inwestycji oraz opinie o deweloperze Atal

Ogólnie zadupie Krakowa. Przynajmniej na chwilę obecną. Musieliby na Zabłociu i przy nowohuckiej wybudować z 1mln PUM biurowego, żeby okolica miała potencjał do wynajmowania. Nie mówię, że nie, ale jest wiele innych konkurencyjnych lokalizacji. No i cena 9000zł
To nie prościej kupić po 7500zł/m2 bliżej centrum w dzielnicy z potencjałem jak Ruczaj ? W sensie UJ, Czerwone Maki, permanentny niedobór mieszkań. Chyba, że to cena z pełnym wykończeniem nawet z lodówka i deską do prasowania. No i może kwestia, że bardo bardzo małe lokale po 25m2. Do mieszkania sie nie nadaje bo to raczej hotel. Tylko po ile można wynająć nockę w takim hotelu jak IBIS Budget pod dworcem jest po 89zł za nocke

Poszaleli z cenami, ja bym nie dał nic powyżej 7000 zł za mieszkanie na Bagrach, a co dopiero 8-9 tysięcy, no ale skoro takie ustalili, to widocznie są przekonani, że ktoś to kupi.
8-9 tysi za metr??? Kogoś chyba nieźle pogieło w tym Atalu, koniec świata w sumie, do tego odrażający smród gnojowicy co wieczór praktycznie, nic tylko kupować
))

-
Ja kupiłam na gromadzkiej, mam 40 metrów tarasu na czwartym piętrze i dałam 7500. Nie wyobrażam sobie 8300 albo nawet 9000 (bo mówię o małym metrażu) dać 2 km dalej za zwykle mieszkanie- tam już posmierduje, i garbarnia i oczyszczalnia.. Ciekawe zjawisko mamy dziś w Krakowie. Będę obserwować jak im idzie sprzedaż 

-
Śmiechu kupa biorąc pod uwagę, że inwestycja mieszkaniowa Bagry park byla na poziomie 5400/m2 :'D
Wydaje mi się, że nieco opuścili ceny tych lokali inwestycyjnych.
Teraz mam jeszcze pytanie jaki jest sens kupowania lokalu inwestycyjnego.
1. Deweloper wystawia Cenę Netto = normalnie Cenie Brutto (lub niewiele niżej)
2. Niby możemy odliczyć ten VAT, pytanie czy zwrot dostaniemy odrazu po zakupie (np. do roku czasu) czy możemy po prostu przez X lat wynajmować najemcy bez VAT który musielibyśmy doliczać do wynajmu. Mniemam, że skoro osoba prywatna może dostać zwrot VAT to pewnie od razu.
3. PIT będziemy płacić 18%, nie jak normalnie 8.5% przy prywatnym wynajmie?
4. Co właśnie z VAT, skoro odliczam bo jest jakoś przedmiot do prowadzenia działalności najmu w ramach jakby firmy, to nie muszę wystawiać faktury VAT najemcy? No chyba, że jest jakaś stawka 0% na wynajem.
5. Zasadnicze pytanie, nigdy nie będziemy tam mogli zamieszkać osobiście? Czy np. będziemy mogli jak uregulujemy VAT lub po określonym okresie.
Zastanawiam się jaki to ma sens kupować tak inwestycyjnie. Bo choć lokalizacja mnie totalnie nie przekonuje to może kiedyś bym taki zakup rozważał.
2. Niby możemy odliczyć ten VAT, pytanie czy zwrot dostaniemy odrazu po zakupie (np. do roku czasu) czy możemy po prostu przez X lat wynajmować najemcy bez VAT który musielibyśmy doliczać do wynajmu. Mniemam, że skoro osoba prywatna może dostać zwrot VAT to pewnie od razu.
4. Co właśnie z VAT, skoro odliczam bo jest jakoś przedmiot do prowadzenia działalności najmu w ramach jakby firmy, to nie muszę wystawiać faktury VAT najemcy? No chyba, że jest jakaś stawka 0% na wynajem.
5. Zasadnicze pytanie, nigdy nie będziemy tam mogli zamieszkać osobiście? Czy np. będziemy mogli jak uregulujemy VAT lub po określonym okresie.
Zastanawiam się jaki to ma sens kupować tak inwestycyjnie. Bo choć lokalizacja mnie totalnie nie przekonuje to może kiedyś bym taki zakup rozważał.

-
pilsner pisze:8-9 tysi za metr??? Kogoś chyba nieźle pogieło w tym Atalu, koniec świata w sumie, do tego odrażający smród gnojowicy co wieczór praktycznie, nic tylko kupować))
no tak... tyle, że nie zdziwiłabym się specjalnie gdyby za pół rku okazało sie, że wszystko wyprzedane. Nawet za te 8 - 9 tys za metr.
W sumie lokalizacja wbrew pozorom nie jest taka zła - 5 przystankow do ronda mogilskiego tramwajem 50, który jeździ co kilka minut.
-
pozdro pisze:Wydaje mi się, że nieco opuścili ceny tych lokali inwestycyjnych.
eee? Zwrot VAT przy kupnie mieszkania? Jak to?
Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”