Zdaje się, że znalazł się jeszcze jeden sposób, aby zablokować budowę osiedla Spacerowa z programu Mieszkanie Plus, radni Krakowa przyjęli uchwałę mającą na celu utworzenie na tym terenie użytku ekologicznego (jak myślicie, z którego obozu radnych to inicjatywa?

). Nie powiem, jest to kawał łąki, ale też nie przesadzałbym z tym, że mają taką wielką wartość przyrodniczą, nie ma tam nawet żadnych drzew. A dodatkowo w sąsiedztwie są dwa tereny zielone, jeden wokół budynków Szpitala Babińskiego, a drugi przy remontowanym głównym forcie artyleryjskim 52 „Borek”.
Łąki na Klinach, na których ma powstać osiedle Mieszkanie Plus s KrakowieSłyszałem też, że okoliczni mieszkańcy zamówili u ekologów raport, z którego wynika, że oczywiście mieszkają tam liczne gatunki rzadkich zwierząt oraz rosną chronione rośliny. Tyle, że mam wrażenie, że wartość takich raportów doskonale pokazuje raport dotyczący budowy słynnego zamku na jeziorze w Puszczy Noteckiej, który rzekomo ma być neutralny dla otoczenia

To chyba wygląda tak, że kto zamawia, ten ma co chce... No ale takie życie, pewnie teraz BGK zamówi swój raport, z którego będzie wynikało coś zupełnie przeciwnego.
Łąki na Klinach, na których ma powstać osiedle Mieszkanie Plus s KrakowieNo i wokół tego ternu sporo się buduje, ale widać, na mniej wartościowych terenach

Swoją droga ciekawi mnie finał tej sprawy. Z jednej strony, mieszkań zdecydowanie w Krakowie brakuje, z drugiej strony, nie wiem czy na pewno państwo powinno być deweloperem i stawiać mieszkania, do tego całkiem drogie, a za pieniądze zabrane innym, często spłacającym własne kredyty hipoteczne. Jak myślicie, może podzielicie się na forum tym, jakie macie tu opinie

A zdjęcia terenu na Klinach, sami oceńcie.