Samochody parkujące na chodniku miedzy instytutem a blokami Wielicka Garden

Forum dla przyszłych mieszkańców inwestycji osiedla Wielicka Garden w Krakowie, które buduje deweloper Atal. Wybór mieszkania, ceny, opinie, budowa bloku i sprawy mieszkańców - zapraszamy do dyskusji.
miedziux

Re: Samochody parkujące na chodniku miedzy instytutem a blokami Wielicka Garden

Postautor: miedziux » 01 paź 2018, 15:02

Eve pisze:Rozmawiałam z pania dyrektor przedszkola I twierdzila ze nie beda korzystac z naszych terenow, a maja miec swoj plac zabaw przed blokiem 57. Jak bedzie rzeczywiscie zobaczymy. Przedszkola kilka tygodni temu nie było (nie wiem jak jest teraz), ale dzieci z innych przedszkoli na naszym małym placu zabaw już się bawiły.
Za teren zielony będziemy dużo płacić, dobrze by było mieć możliwość korzystania z niego bez osób z zewnątrz.

Ciekawe gdzie przed blokiem 57, zamierzają od WGI odkupić działkę?
Z tego co kojarzę do terenów zielonych WG etap I należy również "zielony" teren wookół bloku 57 - trzeba to zweryfikować z mapami, mogę się mylić.

Ale jeśli ktoś miałby korzystać nieodpłatnie zarabiając na tym ... to tak jakbyśmy kupili auto, robili przeglądy, serwisowali je na własny koszt a "janusz" by nim rozwoził ludzi po przystankach i zarabiał do własnej kieszeni - sorry ale wg mnie to zwyczajnie nie fair.

lolek18

Postautor: lolek18 » 04 paź 2018, 8:05

Mi osobiście będzie przeszkadzał fakt, że z TZ i placów zabaw będą korzystać osoby nie związane z WG. Wyłącznie my ponosimy koszty, więc dlaczego mamy sponsorować innych? Wątpię by Blok 57 zgodził się na pokrywanie części kosztów związanych z TZ. Po co mają to robić skoro i bez tych kosztów bez problemu wejdą na teren WG.
Niestety mając tylko szlabany a nie bramy to musimy się z tym liczyć.

Przemek_G

Postautor: Przemek_G » 05 paź 2018, 10:34

bleszcz pisze:Ja rowniez w to wątpie, tym bardziej ze nowe znaki na osiedlu powstaly i w niczym im to nie przeszkadza, auta stoja wciaz gdzie stały, choc zapewne nie tylko mieszkancow bloku 57. No chyba, ze jedynym powodem tego sa zakryte znaki strefy zamieszkania przy wjezdzie. Czego nie rozumiem.
W kazdym razie na wspolprace z blokiem 57 nie ma co liczyc w zadnej kwestii.

Jeśli znaki z premedytacją są ignorowane w takim wypadku czemu Państwo nie dzwonią na straż miejską? kilka mandatów, blokad, odholowań rozwiązałoby problem. Jaki sens jest ustanawiać reguły ruchy/ parkowania kiedy nikt ich nie respektuje?

pasiaste

Postautor: pasiaste » 07 paź 2018, 12:31

Niestety ignorują bo znaki dot. wjazdu/wyjazdu ze strefy są zasłonięte więc nic im nie zrobi żadna służba - do wtorku mają malować pasy i odłonić znaki, wtedy zacznie się zabawa :lol: A co do korzystania z TZ - osobiście kategorycznie opowiadam się za bramkami i dostępem tylko dla mieszkańców WG. Może i brzmi bezdusznie ale argumenty typu "co inne dzieci winne" w ogóle do mnie nie przemawiają - mogą iść na inne place zabaw, ew. niech janusze sobie zrobią na swoim terenie od strony Wielickiej. Nikogo nie interesuje utrzymanie infrastruktury, nas nie powinno zatem interesować użyczanie jej postronnym osobom. Dodatkowo, póki co nie ma jeszcze mieszkańców WG II - niech się wprowadzą, przyjdzie wiosna... Czemu "nasze" dzieciaki mają stać w kolejkach i tłumie na placu zabaw który jest tylko dla nich? O TZ ogólnie już nie mówiąc - mimo wszystko jest nas tutaj dużo, średnią przyjemnością będzie siedzieć mając dookoła tłok jak na Bulwarach. Myślę, że jest wystarczająco terenów rekreacyjnych w pobliżu byśmy mogli swobonie korzystać z naszego terenu sami ;)

PS. Jak dla mnie przynajmniej brama od Ludowej powinna być wjazdowo-wyjazdowa, bez sensu robić koło jadąc od centrum do garażu i to tylko niepotrzebnie zwiększy ruch między 57 a nami. W obecnej formie ma to sens dla ludzi którzy chca się połasić na ogólnodostępne miejsca - tych jest raptem kilka, natomiast kilkadziesiąt aut z garaży będzie musiało robić pętlę.

Przemek_G

Postautor: Przemek_G » 08 paź 2018, 10:11

bleszcz pisze:
Przemek_G pisze:
bleszcz pisze:Ja rowniez w to wątpie, tym bardziej ze nowe znaki na osiedlu powstaly i w niczym im to nie przeszkadza, auta stoja wciaz gdzie stały, choc zapewne nie tylko mieszkancow bloku 57. No chyba, ze jedynym powodem tego sa zakryte znaki strefy zamieszkania przy wjezdzie. Czego nie rozumiem.
W kazdym razie na wspolprace z blokiem 57 nie ma co liczyc w zadnej kwestii.

Jeśli znaki z premedytacją są ignorowane w takim wypadku czemu Państwo nie dzwonią na straż miejską? kilka mandatów, blokad, odholowań rozwiązałoby problem. Jaki sens jest ustanawiać reguły ruchy/ parkowania kiedy nikt ich nie respektuje?

Ludzie nie dzwonia, bo sa zakryte znaki, czyli nie obowiazują. Pisalam rano w pt do NCC dlaczego? to dopiero po moim mailu Pani Aleksandra napisala maila do wszyskich z prosba: "o nieparkowanie wzdłuż ulicy przy budynku nr 57 w dniach 8 i 9 października (poniedziałek i wtorek)." aby zaokonczyc oznakowanie poziome i dopiero po tym czasie folie ze znakow beda sciagniete.
PS. Na obecna chwile reguly ustanawia tylko NCC nie biorac pod uwage zdania wiekszosci mieszkancow.
Niektorzy pisza, ze oprocz bloku 57 stoja auta inzynierow z etapu II, ciekawe w niedziele tez pracują - wątpię, ulice pozastawiane...

Z tego co się orientuje mieszkańcy Etapu I mieli podpisywać ostateczne akty notarialne (przekazanie własności) do końca sierpnia 2018. Jeśli tak się stało to macie Państwo prawo zawiązać wspólnote i zmienić zarządce jesli nie są Państwo zadowoleni z obecnej firmy. Słysząc od znajomych którzy mieszkaja w innych inwestycjach Atala, NCC to zarządca wybierany do administrowania jako pierwszy inwestycjami Atala w Krakowie, wybierany przez ...Dewelopera. Nie oceniam NCC bo jeszcze tam nie mieszkam ale z tego co czytam na forum to nie wszystko działa jak powinno, być może warto zastanowić się nad firmą, która nie jest powiązana z Deweloperem i realnie zawalczy o Państwa interesy! (w niedalekiej przyszłości również moje)

lolek18

Postautor: lolek18 » 08 paź 2018, 19:44

co do darmowych miejsc postojowych to można jeszcze przemyśleć opcję odpłatnego wynajmu tych miejsc zainteresowanym mieszkańcom. Wtedy pozyskane środki można przeznaczyć na cele wspólnotowe. Taka luźna propozycja :)

miedziux

Postautor: miedziux » 09 paź 2018, 18:26

Mnie się w ogóle miejsca postojowe w takim kształcie nie podobają.
Jak kupowałem mieszkanie informowano mnie, że miejsc postojowych ogólnodostępnych nie ma i nie będzie, za to są dwa wjazdy/wyjazdy.
Dziś się okazuje, że wytyczono nowe miejsca postojowe ograniczając ruch - nie mogę wyjechać w jerozolimską.
Kto to przegłosował, czyja to decyzja? Uchwały nie znalazłem ...
Czy to nie świadome działanie na szkodę 57A-D a na korzyść 57?

Jak dodatkowe miejsca to tylko dla mieszkańców A-D i skrócone do wysokości drogi wzdłuż budynku D tak by w prawo dało się w Jerozolimską mimo wszystko wyjechać.

Z poważaniem.

grzegorzb

Postautor: grzegorzb » 09 paź 2018, 18:45

Popieram jak najbardziej wybór nowego zarządcy! To powinna być pierwsza rzecz, jaką się przegłosowuje po uformowaniu wspólnoty. Potem jest z tym wielki problem. Znam kilka historii kolegów z mojej pracy, którzy próbowali "obalać" zarządcę od dewelopera, żeby zdążyć na czas przed upłynięciem 2-letniej gwarancji wymusić na deweloperze zapłacenie za naprawy, bo zarządca wybrany od dewelopera mówił, że wszystko jest w porządku i przyjmował wyjaśnienia dewelopera bez dyskusji. Często się to nie udawało, bo trudno było znaleźć 50% + 1 właścicieli, bo większość mieszkań już była wynajęta, a ich właścicieli już trudno było złapać.

EDIT: A o NCC to ja się nie będę wypowiadał, podpowiem tylko, że odnośnie zarówno jakości jak i cen wystarczy wyszukać opinie w google wpisując np.:
zmiana zarządcy ncc

srn

Postautor: srn » 10 paź 2018, 11:32

grzegorzb pisze:Popieram jak najbardziej wybór nowego zarządcy! To powinna być pierwsza rzecz, jaką się przegłosowuje po uformowaniu wspólnoty. Potem jest z tym wielki problem. Znam kilka historii kolegów z mojej pracy, którzy próbowali "obalać" zarządcę od dewelopera, żeby zdążyć na czas przed upłynięciem 2-letniej gwarancji wymusić na deweloperze zapłacenie za naprawy, bo zarządca wybrany od dewelopera mówił, że wszystko jest w porządku i przyjmował wyjaśnienia dewelopera bez dyskusji. Często się to nie udawało, bo trudno było znaleźć 50% + 1 właścicieli, bo większość mieszkań już była wynajęta, a ich właścicieli już trudno było złapać.

EDIT: A o NCC to ja się nie będę wypowiadał, podpowiem tylko, że odnośnie zarówno jakości jak i cen wystarczy wyszukać opinie w google wpisując np.:
zmiana zarządcy ncc

Popieram jak najbardziej zmianę zarządcy. Praktycznie wszędzie gdzie NCC obsługiwało budynki zostaje prędzej czy później wyrzucone ze względu na brak komunikacji, całkowitą niechęć do egzekwowania czegokolwiek na Atalu i bardzo wysokie ceny.

por

Postautor: por » 12 paź 2018, 15:11

Dla osób, które wczoraj nie mogły uczestniczyć w spotkaniu:
W poniedziałek (2018-10-15) ma się pojawić na e-kartotece ankieta za pomocą której zdecydyjemy na jakiej podstawie przyznawane będą identyfikatory do ogólnodostępnych miejsc postojowych stworzonych automagicznie wraz z wprowadzeniem strefy zamieszkania,
Czas głosowania - max tydzień.

Pozdrawiam.

Wróć do „Wielicka Garden Kraków od dewelopera Atal - forum mieszkańców osiedla”