Mam pytanie deweloper ma wybudować blok do 31 grudnia 2019 r i do końca tej daty chce całość wpłat - liczone w ratach przez cały rok. Czytając dalej akt pojawiają się nowe daty.
- 31.12.2019 - koniec budowy - wplata 100 %
- 31.03.2020 dewelop ma uzyskac pozwolenie na użytkowanie
-30.06.2020 odbior lokalu pod warunkiem uzyskania pozwolenia i wplat 100 %
Zas umowa przeniesienia wlasnosci do 90 dni od dnia odbioru lokalu czyli nie pozniej niz 30.09.2020
Pytanie:
Czy moze to tak wyladac???
Jak dlugo deweloper moze zwlekac z przekzaniem kluczy ?
Czy mozna w taki przypadku negocjowac hormonogram wpla??
Dzieki za pomoc
Prosba o pomoc w rozszyfrowaniu umowy deweloperskiej / zapisy w umowie deweloperskiej
Re: Prosba o pomoc w rozszyfrowaniu umowy deweloperskiej / zapisy w umowie deweloperskiej
Jakimś specem to nie jestem o umowy developerskiej ale istotne jest też jaki masz rachunek otwarty czy zamknięty. Jaki jest harmonogram prac i co się w nim znajduje?
W moim przypadku
Przy czym w moim przypadku skala jest trochę inna.
Czy harmonogram można negocjować - zawsze można ale czy się uda to nie wiadomo.
Do kiedy może zwlekać z przekazaniem kluczy? - Z tego co napisałeś do 30.06.2020 ale może się okazać że przy odbiorze masz jakieś usterki wtedy masz kolejne zapisy w umowie które to regulują.
W moim przypadku
do tej samej daty ma też zakończyć roboty bydowlane z kolei ja do tej daty mam ostatnią transzę do zapłaty. Co więcej przeniesienia własności mamy do 14dni od "rozliczenia się, uzyskania pozwolenia na użytkowanie oraz odbioru budynku"Deweloper zobowiązuje się po zakończeniu budowy Budynku do uzyskania stosownej
decyzji w sprawie udzielenia pozwolenia na jego użytkowanie do dnia XX.XX.. roku.
Przy czym w moim przypadku skala jest trochę inna.
Czy harmonogram można negocjować - zawsze można ale czy się uda to nie wiadomo.
Do kiedy może zwlekać z przekazaniem kluczy? - Z tego co napisałeś do 30.06.2020 ale może się okazać że przy odbiorze masz jakieś usterki wtedy masz kolejne zapisy w umowie które to regulują.
Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”