Wentylacja w łazience i dochodzący z niej szum - osiedle Piasta Towers (etap I)

Forum przeznaczone dla osób, które już kupiły lub chcą kupić nowe mieszkanie w Krakowie w inwestycji Piasta Towers za którą odpowiada deweloper Inter-Bud. Zapraszamy do wymiany informacji i opinii.
Nataliia

Re: Wentylacja w łazience i dochodzący z niej szum - osiedle Piasta Towers (etap I)

Postautor: Nataliia » 21 paź 2018, 20:56

Witam, też nie widziałam czy można tu w tym temacie napisać, ale problem dotyczy wentylacji w kuchni. Z okapu wieje zimnym powietrzem i zaciąga wszystkie zapachy z wentylacji od sąsiedów, a dziś odczułam, że zaciąga również smog..Oprócz tego okap źle wciąga parę. W Interbudzie powiedzieli, że najprawdopodniej problem z okapem, ale on nie jest najtańszy. Czy ma może ktoś ten sam problem? Z góry dziękuję.

Kuba

Re: Wentylacja w łazience i dochodzący z niej szum - osiedle Piasta Towers (etap I)

Postautor: Kuba » 21 paź 2018, 22:24

Odnośnie zapachów od innych sąsiadów to nam przy odbiorze mówili że może tak się dziać jak ktoś ma za mocny okap ( albo włączy go na najwyższy bieg),

ns1992

Postautor: ns1992 » 23 paź 2018, 12:19

U mnie też strasznie szumi - szczególnie w kuchni. Ale tylko chwilami - mam wrażenie, że tylko wtedy gdy ktoś używa okapu u siebie. :shock: :?

pawel111

Postautor: pawel111 » 28 paź 2018, 15:08

Kuba pisze:Dzięki za lekturke ;-)
Czyli w moim przypadku, wpływ na to może mieć skrzydło drzwiowe które ma za małe otwory, bo dość szybko odparowuje.
Ale także zauważyłem ze ten problem z parą zaczął się jak przysłoniłem wywietrzniki w oknach.

Nawiewniki nad oknem muszą być otwartę przy zamkniętych oknach... inaczej nie masz w ogóle wentylacji. Przy pomiarach cugu też się je otwiera (lub uchyla lekko okna)- inaczej pomiar jest obarczony błędem. Nowe okna są na tyle szczelne, że wentylacja tzw. grawitacyjna / pasywna - nie działa. Oczywiście oprócz zaparowanych łazienek ma to przełożenie na zdrowie - ale kto by się w Krakowie tym przejmował, jak i tak będzie przedwczesna śmierć od smogu.

Kuba

Postautor: Kuba » 28 paź 2018, 19:43

Nawiewniki nad oknem muszą być otwartę przy zamkniętych oknach... inaczej nie masz w ogóle wentylacji. Przy pomiarach cugu też się je otwiera (lub uchyla lekko okna)- inaczej pomiar jest obarczony błędem. Nowe okna są na tyle szczelne, że wentylacja tzw. grawitacyjna / pasywna - nie działa. Oczywiście oprócz zaparowanych łazienek ma to przełożenie na zdrowie - ale kto by się w Krakowie tym przejmował, jak i tak będzie przedwczesna śmierć od smogu.[/quote]

Łatwo powiedzieć ze przy zamkniętym oknie muszą być otwarte, jak z tego juz teraz daje nieźle zimnem, a jeszcze jest względnie na zewnątrz, i nie ma minusowych temp. Ja tam nie narzekam, łazienka trochę zaparowuje, ale otworzy się drzwi i szybko znika.

Wróć do „Piasta Towers (Inter-Bud) w Krakowie - forum mieszkańców osiedla”