Dzięki @rere za obszerną relację, mi niestety nie udało się wybrać na te dni otwarte, ale chyba o większość tych rzeczy, o których pisałeś, to chyba i tak bym nie zapytała. Np. nie miałam pojęcia, że tak jest z bruzdowaniem kabli (swoją drogą, jeśli nie była na nie zrobiona bruzda, to w jaki sposób zostały poprowadzone

O ile się orientuję, to pokazywane były tylko trzy mieszkania, bo mniej więcej tyle zostało ich tam niesprzedanych, do reszty kupcy już odebrali lub odbierają klucze, więc nie bardzo jest tam jak wpuszczać ludzi. Z instalacjami to racja, zdecydowanie lepiej, gdyby były wypuszczone ze ściany, a nie szły po niej. Podobno w niektórych mieszkaniach jest tak zrobione (ponoć zależało od tego czy ściana jest z żelbetu czy nie. Faktycznie to jest minus i trzeba będzie jakoś kombinować, o ile w kuchni ma to chyba niewielkie znaczenie, bo i tak będzie schowane za meblami, to w przypadku łazienki trzeba się już będzie bardziej nakombinować niestety...

Jeśli chodzi o parapety wewnętrzne, to nie do końca jest tak, jak piszesz, bo w inwestycjach na osiedlu Avia, wszystkie mają być z kamienia / konglomeratu, natomiast na osiedlu Orlińskiego, mają być z PCV. Ja na to patrzę tak, że w mieszkaniu dwupokojowym będę miała jeden parapet (w drugim pokoju są podwójne drzwi na wysokość ściany), będzie on właśnie z PCV, a jednocześnie mieszkania na osiedlu Orlińskiego są o kilkaset złotych tańsze na metrze, od tych na Avii. Jakbym sobie to ten jeden parapet we własnym zakresie wymieniła na piękne marmury (nie konglomeraty), to chyba jednak wyszłoby taniej, więc mi osobiście to nie przeszkadza.
Możesz napisać o co chodzi z balkonami dokładniej

Widziałem, że na Orlińskiego 4 (w inwestycji najbliżej Stella-Sawickiego, którą kończą) podklejają je styropianem, ale nie wiem czy to jest to, co miałeś na myśli.
Z miejscami parkingowymi owszem, będzie tam masakra, chyba, że uda się gdzieś po sąsiedzku jakiś większy parking zorganizować... Nie wiem czy to możliwe, ale lekko nie będzie, jeśli ktoś nie zakupił własnego miejsca. To widać już teraz, na przykładzie jedynego zamieszanego budynku na osiedlu. Im więcej ludzi się tam sprwadzi, tym pewnie będzie gorzej...
Komunikacja miejsca... tu się waham, bo z jednej strony, to jest przystanek najbliższy Os. Dywizjonu 303, mieszkańcy Orlińskiego 1 czy Orlińskiego 4 będą mieli do niego blisko, im dalej w stronę Avii, tym też dalej do tego przystanku, choć stamtąd może bliżej będzie na Medweckiego czy nawet do Pętli Czyżyny. Z drugiej strony dojeżdżając tam z centrum, wolę skorzystać z tramwaju na przystanku Stella-Sawickiego, bo tam coś jest co chwilę, a nie tylko autobus linii nr. 129. Droga tam z początku ul. Orlińskiego, to jakieś 6-7 min. Niby kiedyś mają robić linię tramwajową w ciągu ul. Stella-Sawickiego, ale wiadomo, jak to z planami w Krakowie

czyli tym nie ma się co sugerować kupują mieszkanie.
No i jeszcze przy wszystkich minusach projektu nowe Czyżyny od Budimexu, trzeba przyznać, że mieli tam niezłe ceny, mieszkania można tam było znaleźć (kiedy rozpoczynali) w cenach 4 000 / 4 4000 złotych za metr kwadratowy, a jak dla mnie, w Krakowie, w tej odległości od centrum miasta, to niezła oferta. Chyba, że kojarzysz tańsze mieszkania w Czyżynach, ja niestety nie.