[Etap I] Ogrzewanie - pierwsza zima w bloku i zabezpieczenie instalacji CO - Piasta Towers

Forum przeznaczone dla osób, które już kupiły lub chcą kupić nowe mieszkanie w Krakowie w inwestycji Piasta Towers za którą odpowiada deweloper Inter-Bud. Zapraszamy do wymiany informacji i opinii.
jkmb

Re: [Etap I] Ogrzewanie - pierwsza zima w bloku i zabezpieczenie instalacji CO - Piasta Towers

Postautor: jkmb » 19 lis 2018, 22:39

fero, dzięki za informację! :)

Szkoda, że nie można optymalnej temperatury ustawić jakoś w mieszkaniu, bo jak dla mnie jest tutaj dość ciepło... i teraz zupełnie nie potrafię dojść z tym do ładu - czasem na 2 grzeje i jest ciepło... czasem na 2 nie grzeje nic... to samo z 3 - czasem grzeje tak, że można się ugotować... a na korytarzach to już w ogóle tropiki... :oops:

ns1992, jak przekręcałam na 3 to też syczało, ale tylko to momentu nagrzania.

Misiek

Re: [Etap I] Ogrzewanie - pierwsza zima w bloku i zabezpieczenie instalacji CO - Piasta Towers

Postautor: Misiek » 20 lis 2018, 7:11

Z korytarzem nic się nie zmieni, bo z szachtu zasilanie do kaloryferów idzie właśnie podłogą i do drzwi wejściowych. W związku z tym ma korytarzu mamy dość bogate ogrzewanie podłogowe, bez możliwości regulacji.
Natomiast zgadzam się, że na korytarzu często jest nieprzyjemnie i nie ma czym oddychać. Chyba nie do końca przemyślane jest tego typu rozwiązanie. Nie mam doświadczeń jak to jest w tej chwili z nowym budownictwem.

M_2018

Postautor: M_2018 » 20 lis 2018, 7:14

My grzejemy od dwóch dni. Wcześniej nie było takiej potrzeby. Zauważyliśmy, że trudno, a właściwie jest to niemożliwe, aby ustawić grzejniki delikatnie ciepłe. Na 3 są już mocno nagrzane, a na 2,5 robią się zimne :!: Trochę to uciążliwe, bo przy tak małych pokojach jakie są w bloku, ta 3 to za duża moc.

Różne temperatury na jednym ustawieniu to normalne. Moc dostosowuje się do warunków panujących na zewnątrz. Jednak z pokrętłem przy grzejniku, które tylko włącza lub wyłącza grzejnik (bo tak to u nas wygląda), spotkaliśmy się pierwszy raz :?

ns1992

Postautor: ns1992 » 20 lis 2018, 15:36

U mnie jest dokładnie to samo. Próbowałam kilka razy delikatnie zmniejszyć temperaturę to kaloryfer wtedy jest już zimny :/ :roll:

KKP2

Postautor: KKP2 » 20 lis 2018, 20:07

Tak samo jak u was.... Jest i umnie na wszystkich kaloryferach delikatnie ponad 3 grzeje delikatnie mniej jak 3 zimny...i co z tym fantem zrobić?

Kuba

Postautor: Kuba » 20 lis 2018, 20:32

U nas to samo, choć ostatnio dałem na 3,1 i jest ok, Tylko mam problem z największym grzejnikiem(tym w salonie) grzeje najsłabiej :(

A nie wiem czy zwróciliście uwagę, ale jest to bardzo dziwne:
Od 3 dni mamy grzejniki ustawione na 3,1 i w dzień są ciepłe, w domu fajnie. Zbliża się wieczór i grzejniki (dalej 3,1) stają się zimne ;/
Ktoś też ma tak u siebie?

Pisałem o tym do administracji, ale dalej cisza

Wróć do „Piasta Towers (Inter-Bud) w Krakowie - forum mieszkańców osiedla”