[Etap II] Wstępne odbiory mieszkań od dewelopera - inwestycja Prądnik Nowy Kraków

Zapraszam mieszkańców inwestycji Prądnik Nowy od CP RE do zakładania tematów dotyczących ich osiedla. Miejsca parkingowe, problemy osiedla, nowe etapy inwestycji, wspólnota mieszkaniowa itp.
Puszka

Re: [Etap II] Wstępne odbiory mieszkań od dewelopera - inwestycja Prądnik Nowy Kraków

Postautor: Puszka » 24 lis 2018, 11:59

Chyba opcja wysyłania prywatnych wiadomości jest wyłączona, albo ja czegoś nie ogarniam. Ja jestem umowiona z ta firmą:
odbioryarchitekt.wixsite.com/odbiormieszkankrakow/contact

Jest takich firm sporo w Krakowie, więc na pewno coś znajdziesz :)

Michał

Re: [Etap II] Wstępne odbiory mieszkań od dewelopera - inwestycja Prądnik Nowy Kraków

Postautor: Michał » 26 lis 2018, 12:28

Witam,

Ja odbieram jedno z mieszkań w piątek dla klienta, to postaram się napisać tutaj mniej więcej co wyłapałem.

Jesli chodzi o czas odbioru to ktoś pytał co można odbierać przez 3h w mieszkaniu 50-60m2... wszystko zależy od tego jakie są usterki. Jeżeli wszystko gra to odbiór jest się w stanie przeprowadzić w 1h, bo mniej więcej tyle mi schodzi z odbiorem na sprawdzenie wszystkiego.
Problem zaczyna się w momencie kiedy np jest krzywa wylewka... nie wiem jak inni inspektorzy, ale ja w takim przypadku staram się rozrysować wszystkie nierówności (spadki) na wylewce, żeby przy poprawkach było wiadomo co poprawiać.
Zakładam po prostu, że nie wystarczy powiedzieć "jest krzywo, proszę poprawić" bo nie da się tego później zweryfikować.

Co do narzędzi to nie polecam polegać na "specjalistach", którzy błyskają laserami i innymi bajerami, z których nic nie wynika.
Jedyny laser to dalmierz, jeśli ktoś chce sobie sprawdzić wysokość kondygnacji czy jakiś wymiar (wymiary i tak musi podać inwestor po pomiarze powierzchni użytkowej).
Do tego łata (poziomica) 2 metrowa, bo tak podaje norma dla wylewek i tynków.
Bez położenia łaty na wylewce żaden pomiar nawet laserowy można sobie wsadzić :)
Do tynków dodatkowo kątownik o ramieniu 100cm, również wg normy. Przyda się też miernik wilgotności do sprawdzenia miejsc, które budzą podejrzenie, że są zawilgocone.

Z doświadczenia powiem, że Prądnik Nowy oferuje naprawdę dobrą jakość, nie jest to reklama, po prostu odbierałem kilkanaście mieszkań w pierwszym etapie i sam w jednym z tych mieszkań urzęduję :)

Jeżeli ktoś ma jakieś pytania to chętnie pomogę przyszłym sąsiadom, oczywiście w miarę możliwości.

Puszka

Postautor: Puszka » 03 gru 2018, 8:47

mor3nko pisze:
samuel pisze:A trwa wstępny odbiór mieszkania do dewelopera, taki, jak są teraz organizowane. Jest czas, żeby wszystko spokojnie obejrzeć?

Kilka postów wyżej wspominaliśmy że dają godzinę więc trzeba się uwijać.

Jak już będziecie po swoich odbiorach podzielcie się jak wyglądała u Was usterkowość :)

(czy ktoś z was posiada informację ile wynosi stawka za czynsz za mieszkanie a ile za garaż w etapie I lub ile planowo ma wynieść u nas? Nigdzie nie mogę uzyskać tej informacji)

Ja już jestem po odbiorze. Wylewki były idealne,ściany bez zarzutu, tynk idealnie suchy. Generalnie firma sprawdzająca nam mieszkanie mówiła, że jakość jest dobra. Jeśli chodzi o usterki to trochę wyłapali, m.in. zarysowania fabryczne na szybach (kwalifikujące się do wymiany), otwór na drzwi trochę za nisko, brak zaślepki (okno balkonowe), w łazience odpływ do pralki nie został wkuty w tynk tylko puszczony na zewnątrz, brak poziomu na suficie. Sprawdzili nam też okna kamerą termowizyjną i wyłapali źle zamontowaną uszczelkę.

mor3nko

Postautor: mor3nko » 03 gru 2018, 9:24

Puszka pisze:
mor3nko pisze:
samuel pisze:A trwa wstępny odbiór mieszkania do dewelopera, taki, jak są teraz organizowane. Jest czas, żeby wszystko spokojnie obejrzeć?

Kilka postów wyżej wspominaliśmy że dają godzinę więc trzeba się uwijać.

Jak już będziecie po swoich odbiorach podzielcie się jak wyglądała u Was usterkowość :)

(czy ktoś z was posiada informację ile wynosi stawka za czynsz za mieszkanie a ile za garaż w etapie I lub ile planowo ma wynieść u nas? Nigdzie nie mogę uzyskać tej informacji)

Ja już jestem po odbiorze. Wylewki były idealne,ściany bez zarzutu, tynk idealnie suchy. Generalnie firma sprawdzająca nam mieszkanie mówiła, że jakość jest dobra. Jeśli chodzi o usterki to trochę wyłapali, m.in. zarysowania fabryczne na szybach (kwalifikujące się do wymiany), otwór na drzwi trochę za nisko, brak zaślepki (okno balkonowe), w łazience odpływ do pralki nie został wkuty w tynk tylko puszczony na zewnątrz, brak poziomu na suficie. Sprawdzili nam też okna kamerą termowizyjną i wyłapali źle zamontowaną uszczelkę.

Czyli wszędzie trzymają bardzo zbliżony poziom. U mnie typ usterek ten sam. Co zamierzasz zrobić z odpływami? Bo chyba u każdego są zostawione na zewnątrz. I czy wspominali coś o obmiarach po wykonawczych które mieli rozsyłać 2 tygodnie temu i o planowanych odbiorach końcowych? Czy ktoś został też dopuszczony do obejrzenia komórki lokatorskiej i garażu (mnie miesiąc temu nie wpuścili tam)?

Michał

Postautor: Michał » 03 gru 2018, 10:42

Witam ponownie,

w piątek odbierałem mieszkanie dla klienta i wylewki z małymi usterkami, można powiedzieć kosmetycznymi, więc super (2 narożniki do przytarcia).

Jeśli o tynki chodzi, to w łazience jedna ściana do poprawy (brak pionu), w jednej sypialni nad drzwiami do poprawienia narożnik (brak płaszczyzny) i do tego sufit w aneksie kuchennym (spora nierówność, prawie 20mm na długości pół metra, na szczęście do przyszlifowania).

Okna ok - bez rys na szybach, uszczelki również bez zastrzeżeń.

Do tego na balkonie spękany beton przy 2 słupkach, który trzeba podkuć i dolać, bo po zimie sam by odpadł.

Jeśli chodzi o odpływy w łazience - powoli staje się to standardem na niektórych budowach, że ze względów niby akustycznych robi się je natynkowo. Jest na to jedna metoda - po odbiorze trzeba je sobie samemu wkuć w ścianę i po kłopocie :)

Co do kamer termowizyjnych to ja zawsze proponuję sprawdzenie mieszkania już zamieszkanego - więcej można wyłapać szczegółów ze względu na większą różnicę temperatur, zamiast dopłacać ekipie odbiorowej, no chyba że ktoś ma to już w cenie. No i przede wszystkim każdy pomiar termowizyjny robiony podczas dnia ze słońcem można podważyć, bo powinno się go robić godzinę - dwie po zachodzie słońca (lub przed wschodem).

Sam zamierzam uderzyć na początku roku z kamerą termowizyjną doo kilku mieszkań jak już będą zamieszkane i zagrzane zarówno w I jak i II etapie, więc gdyby ktoś miał ochotę skorzystać to możemy się umówić.

Pozdrawiam

Puszka

Postautor: Puszka » 03 gru 2018, 21:07

mor3nko pisze:
Puszka pisze:
mor3nko pisze:Kilka postów wyżej wspominaliśmy że dają godzinę więc trzeba się uwijać.

Czyli wszędzie trzymają bardzo zbliżony poziom. U mnie typ usterek ten sam. Co zamierzasz zrobić z odpływami? Bo chyba u każdego są zostawione na zewnątrz. I czy wspominali coś o obmiarach po wykonawczych które mieli rozsyłać 2 tygodnie temu i o planowanych odbiorach końcowych? Czy ktoś został też dopuszczony do obejrzenia komórki lokatorskiej i garażu (mnie miesiąc temu nie wpuścili tam)?

Niestety o obmiarach nic nie powiedzieli. Jeśli chodzi o odbiory końcowe to nam powiedzieli, że raczej od 15 stycznia bo w grudniu budynek może jeszcze nie mieć pozwolenia na użytkowanie. Odpływy w łazience zostały wpisane do protokołu, zobaczymy co z tym zrobią.

Michał

Postautor: Michał » 04 gru 2018, 23:13

Jeśli chodzi o odbiory to Deweloper w czasie uzyskiwania pozwolenia na użytkowanie chce od razu załatwić sprawę użytkowania wieczystego jako jedyny właściciel, żeby nie spychać załatwiania na nabywców mieszkań. Ze względu na okres świąteczny załatwianie formalności może potrwać do stycznia, ale wiem, że robią wszystko żeby przyspieszyć terminy.
Ostatnio zmieniony 07 gru 2018, 13:37 przez Michał, łącznie zmieniany 3 razy.

mor3nko

Postautor: mor3nko » 05 gru 2018, 12:07

Mógłbyś rozwinąć? W jaki sposób deweloper usprawni procedurę wykupu użytkowania wieczystego przeczekując do przyszłego roku?

malgozia

Postautor: malgozia » 09 gru 2018, 22:05

Ja też już jestem po odbiorze mieszkania, dokonałam go razem z bardzo miłym Panem którego usługi znalazłam w internecie (dla zainteresowanych mogę podać namiar, cena stosunkowo niska). Znaleźliśmy kilka usterek, porysowana rama okienna, niewyregulowane okna, brak kąta w jednym pokoju, brak płaszczyzny na tynku i coś jeszcze. Ogólnie wyszliśmy zadowoleni, mieszkanie było w "dobrym standardzie" jak to określił Pan od odbiorów. Zresztą jest to moje drugie mieszkanie u tego dewelopera i trzymają poziom. Z tego co ja się dowiedziałam, nie do końca wiadomo jak ma wyglądać procedura zamiany użytkowania na własność i większość deweloperów chce przenosić własności jeszcze w tym roku i już sama nie wiem co myśleć.

Wróć do „Prądnik Nowy Kraków - forum mieszkańców osiedla”