Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
jakubiakuellen

Re: Wyhamowanie podaży mieszkań w Krakowie / rynek mieszkaniowy w Krakowie: opinie / forum

Postautor: jakubiakuellen » 25 lis 2018, 1:32

Krakus44 pisze:Ok....
Wariant A: Zalozmy masz 400 000 zl na koncie oprocentowanym na 1%. Pieniadze leza przez 10 lat i sie dewaluuja. Po 10 latach masz 440 000 zl co przy utracie wartosci pieniadza oznacza w praktyce strate.

Bez przesady, obecnie u conajmniej 2 banków postawisz na 3% taka sume.

Krakus44

Re: Wyhamowanie podaży mieszkań w Krakowie / rynek mieszkaniowy w Krakowie: opinie / forum

Postautor: Krakus44 » 25 lis 2018, 11:32

jakubiakuellen pisze:
Wariant A: Zalozmy masz 400 000 zl na koncie oprocentowanym na 1%. Pieniadze leza przez 10 lat i sie dewaluuja. Po 10 latach masz 440 000 zl co przy utracie wartosci pieniadza oznacza w praktyce strate.

Bez przesady, obecnie u conajmniej 2 banków postawisz na 3% taka sume.

Tak, ale jak sie czlowiek wczyta to okazuje sie ze tyczy sie to tylko jednorazowej lokaty, czesto tylko do pewnej kwoty i na ograniczony czas....Tak wiec w praktyce takie lokaty nie istnieja...

u1thar

Postautor: u1thar » 25 lis 2018, 11:53

Krakus44 pisze:
No widzisz...i do tego wychodzi ze cham i burak z Ciebie kolezko....'' Różnimy się mózgiem, bo Ty go nie masz''. Co to za teksty???

ciekawe jak rano bedziesz sie stamtad wydostawal samochodem za jakies 2 lata....?

Teksty adekwatne do Twojego poziomu. Wyjazd na Witosa zawsze był, jest i będzie bezproblemowy. Ja nie mieszkam w bloku z którego muszę wyjeżdżać w głąb osiedla np na Wysłouchów. Mieszkałem na Kurdwanowie od 2000r do 2012. Kibicowska gangsterka na tym osiedlu to już prehistoria. Nie wiesz nic to się nie wypowiadaj. Ty na wszystko szukasz sensacyjnych artykulów w prasie ^^ Ale to pewnie od tej łagiewnickiej zieleni Ci się w głowie tak miesza:D
Złocień mi się podoba, ale nie kupiłbym tam mieszkania z uwagi na kilka krytycznych uwag które mam do tego osiedla. Czytaj uważnie jak mnie już inwigilujesz.
I kolejny raz zapytam jak to się ma do przedmiotowego tematu ? Bez odbioru bo robimy spam.

Krakus44

Postautor: Krakus44 » 25 lis 2018, 12:09

u1thar pisze:
Krakus44 pisze:
No widzisz...i do tego wychodzi ze cham i burak z Ciebie kolezko....'' Różnimy się mózgiem, bo Ty go nie masz''. Co to za teksty???

ciekawe jak rano bedziesz sie stamtad wydostawal samochodem za jakies 2 lata....?

Teksty adekwatne do Twojego poziomu. Wyjazd na Witosa zawsze był, jest i będzie bezproblemowy. Ja nie mieszkam w bloku z którego muszę wyjeżdżać w głąb osiedla np na Wysłouchów. Mieszkałem na Kurdwanowie od 2000r do 2012. Kibicowska gangsterka na tym osiedlu to już prehistoria. Nie wiesz nic to się nie wypowiadaj. Ty na wszystko szukasz sensacyjnych artykulów w prasie ^^ Ale to pewnie od tej łagiewnickiej zieleni Ci się w głowie tak miesza:D
Złocień mi się podoba, ale nie kupiłbym tam mieszkania z uwagi na kilka krytycznych uwag które mam do tego osiedla. Czytaj uważnie jak mnie już inwigilujesz.
I kolejny raz zapytam jak to się ma do przedmiotowego tematu ? Bez odbioru bo robimy spam.

Spodziewalem sie ze znowu brak argumentow bedziesz nadrabial prymitywnymi komentarzami w twoim stylu. No coz...musialbys sie jeszcze raz urodzic zeby nadrobic braki... A spam kolego to sam robisz, bo ja pisalem wczesniej o trendach cenowych (jak w temacie forum) a Ty robiles ironiczne ucieczki do inwestycji w Lagiewnikach i sam zaczales reklamowac Kurdwanow i Zabiniec na tym forum...zatem na wlasne zyczenie zostales precyzyjnie wypunktowany pod katem tego osiedla. Jesli temat przestepstw w Kurdwanowie to prehistoria wg ciebie to chyba zyjesz w jakims matrix....i masz problem ze zrozumieniem tekstu pisanego. Ja nie musze czytac prasy, zeby wiedziec co sie tam dzieje. Cytat przytoczylem bo jest ewidentny i kazdy z minimalnym IQ zrozumie przeslanie...Szkoda ze ty masz z tym problem, Za moich mlodych czasow przyznanie sie ze sie mieszka w Kurdwanowie to byl obciach...no coz...teraz to miejsce idylla...Dzieki ze nas tu oswieciles... :lol: :lol: :lol:

u1thar

Postautor: u1thar » 25 lis 2018, 14:00

Właśnie udowadniasz za każdym razem jakim jesteś prymitywem. Dla mnie ograniczoną umysłowo ograniczoną osobą jest taka która ma tylko swoją prawdę i nie potrafi zrozumieć innych rozwiązań. Ty wszystkie inne wyśmiewasz. Mój prymitywny komentarz był w odpowiedzią na Twoją prymitywną, prześmiewczą i żałosą wypowiedź. W każdym wątku musisz czyjeś przemyślenia prześmiewczo skomentować, dlatego ci odpowiadam.
Udowodniłeś już, że wypowiadasz się o osiedlach kórych kompletnie nie znasz i całą wiedzę czerpiesz z internetu. Daj już człowieku spokój. Puszcza Łagiewnicka za 2 lata przyjmie cie z otwartymi rękami :mrgreen:

Krakus44

Postautor: Krakus44 » 25 lis 2018, 14:48

u1thar pisze:Właśnie udowadniasz za każdym razem jakim jesteś prymitywem. Dla mnie ograniczoną umysłowo ograniczoną osobą jest taka która ma tylko swoją prawdę i nie potrafi zrozumieć innych rozwiązań. Ty wszystkie inne wyśmiewasz. Mój prymitywny komentarz był w odpowiedzią na Twoją prymitywną, prześmiewczą i żałosą wypowiedź. W każdym wątku musisz czyjeś przemyślenia prześmiewczo skomentować, dlatego ci odpowiadam.
Udowodniłeś już, że wypowiadasz się o osiedlach kórych kompletnie nie znasz i całą wiedzę czerpiesz z internetu. Daj już człowieku spokój. Puszcza Łagiewnicka za 2 lata przyjmie cie z otwartymi rękami :mrgreen:

Bredzisz czlowieku, ale rozumiem ze bedziesz na tym samym poziomie atakowal mnie do konca...Widze ze masz jakis ewidentny problem ze mna bo ja z toba wogole nie rozmawialem zanim 2 razy wtraciles sie i skomentowales moje posty. Problem w tym ze intelektualne nie ogarniasz ani tematu ani argumentacji. Powtarzasz sie i jestes emocjonalny nie przedstawiajac zadnych sprawdzonych i obiektywnych danych ... :lol:
A na twoj Zlocien nie musze jezdzic zeby miec wlasne zdanie. Chwala Ci za to, ze Ty odwiedzasz wszystkie krakowskie inwestycje i z pewnoscia znasz rowniez cale Lagiewniki :lol: ...Nawet wtedy wyciagasz malo inteligentne wnioski. A jesli mieszkajac na Kurdwanowie nawet nie wiesz co sie dzieje na twoim osiedlu to pozostawiam bez komentarza.
W koncu ludzie tacy jak ty rowniez musza zyc...Podaj mi prosze twoj nr telefonu, wysle sms-a o tresci POMAGAM...chociaz to pewnie w niczym juz nie pomoze.. :lol:

u1thar

Postautor: u1thar » 25 lis 2018, 16:22

jaki mój Złocień ... sam napisałem o krążącej opinii, że to osiedle dla biedaków. Mimo, że tam nie mieszkam, nigdy nie będę mieszkać i nigdy nie kupie tam mieszkania pod wynajem to potrafię zauważyć też plusy tej lokalizacji. Żyją tam ludzie i niektórzy nie mieli innego wyboru. Każdy ma prawo mieszkać gdzie sobie tylko zechce.
Przyczepiłem się do Ciebie wyłącznie za to jak prześmiewczo komentujesz zdania ludzi, tylko za to, że są odmienne od twojego myślenia. Osobiście nie mam problemu ani z Borkiem F., ani z Łagiewnikami ani ze Złocieniem, ba nawet z osiedlem Avia.
Na Kurdwanowie nikt postronny nie ginie/ nie zostaje pobity czy zgwałcony. Porachunki kibicowskie są w całym Krakowie. Zła opinia o tym losiedlu jest z czasów dwóch bojówek kibicowskich i lat 2000 gdzie kibole tłukli i mordowali się na alejkach każdego miesiąca. Te czasy już minęły. Dziś na kilkunastu kurdwanowskich boiskach do grania w piłkę nie ma już nawet dzieciaków bo większość ma swój drugi świat w internecie. Osiedle jest monitorowane i powstało kilka placów zabaw. Teraz zamiast kiboli spotyka się tam kobiety z dziecmi i psiarzy. Idź wypij piwo na alejkach. Gwarantuje ci, że bardzo szybko pojawi się przy tobie patrol policji.
Dalszej wypowiedzi nie zamierzam komentować bo poziom utrzymujesz ten sam. Szkoda życia i nerwów na trolli internetowych.

Krakus44

Postautor: Krakus44 » 25 lis 2018, 17:29

u1thar pisze:jaki mój Złocień ... sam napisałem o krążącej opinii, że to osiedle dla biedaków. Mimo, że tam nie mieszkam, nigdy nie będę mieszkać i nigdy nie kupie tam mieszkania pod wynajem to potrafię zauważyć też plusy tej lokalizacji. Żyją tam ludzie i niektórzy nie mieli innego wyboru. Każdy ma prawo mieszkać gdzie sobie tylko zechce.
Przyczepiłem się do Ciebie wyłącznie za to jak prześmiewczo komentujesz zdania ludzi, tylko za to, że są odmienne od twojego myślenia. Osobiście nie mam problemu ani z Borkiem F., ani z Łagiewnikami ani ze Złocieniem, ba nawet z osiedlem Avia.
Na Kurdwanowie nikt postronny nie ginie/ nie zostaje pobity czy zgwałcony. Porachunki kibicowskie są w całym Krakowie. Zła opinia o tym losiedlu jest z czasów dwóch bojówek kibicowskich i lat 2000 gdzie kibole tłukli i mordowali się na alejkach każdego miesiąca. Te czasy już minęły. Dziś na kilkunastu kurdwanowskich boiskach do grania w piłkę nie ma już nawet dzieciaków bo większość ma swój drugi świat w internecie. Osiedle jest monitorowane i powstało kilka placów zabaw. Teraz zamiast kiboli spotyka się tam kobiety z dziecmi i psiarzy. Idź wypij piwo na alejkach. Gwarantuje ci, że bardzo szybko pojawi się przy tobie patrol policji.
Dalszej wypowiedzi nie zamierzam komentować bo poziom utrzymujesz ten sam. Szkoda życia i nerwów na trolli internetowych.

No wlasnie to mam na mysli ze masz problemy z emocjami i nadszarpnietymi nerwami... I jakas dziwna misje wtracania sie do moich dyskusji, i co ciekawe, wcale nie z toba... Ja nie komentowalem twoich postow skierowanych ogolnie, tylko odpowiadam na twoje zaczepki...lubisz sie tym nakrecac? Wez czlowieku zajmij sie zona, domem na tym Kurdwanowie, zamiast sledzic moje wpisy w internecie i pouczac mnie co chwile. Dla mnie to nie problem, moge sobie tutaj z toba bleblac, tylko nic mi to nie wnosi, bo widze ze nie za bardzo sobie radzisz a i sposob twojej argumentacji jest na niskim poziomie....niestety.

krakus1891

Postautor: krakus1891 » 25 lis 2018, 22:53

Krakus44 pisze:
Ok....
Wariant B: Kupujesz mieszkanie ktore z wykonczeniem Cie kosztuje 400000 zl. Nie przeplacasz za nie placac >10k/m2 tylko znajdujesz oferte ciekawego ukladu mieszkania z garazem i komorka lokatorska w inwestycji ktora nie bedzie przepelniona imprezujacymi, wynajmujacymi studentami, ktorzy wszystko maja w 4 literach. Czyli w razie czego mieszkanie utrzyma atrakcyjnosc do odsprzedania w przyszlosci, komus kto chce mieszkanie dla siebie, a nie pod wynajem, jesli bedzie to kiedys nieoplacalne. Wynajmujesz mieszkanie z komorka i garazem za 1200zl po odliczeniu podatku (to dzisiaj bardzo atrakcyjna kwota, i nie bedzie taniej jesli bedzie krach) i po 10 latach zostaje Ci w kieszeni liczac 11 miesiecy pomnozone razy 10 lat...110 razy 1200 daje 132000 plus cena 400000 za mieszkanie ktora nie sadze zeby spadla nawet w sytuacji kryzysu. Po 10 latach masz zatem 532000 liczac nawet wynajem za super tanie 1200 zl/mies...

Bardzo ciekawe założenia, tylko aby się spełniły musimy na 10 lat zamrozić sytuacje polski , i wtedy mają one szanse się spełnić....
Pobawmy się przewidywaniami ale takimi zaczynając tak 14 lat wstecz...
Mamy 2005 r i ceny w krakowie na poziomie 2,5-3 tys/m2 i pokrywają sie one ze średnimi zarobkami. W 2006 zaczyna się bańka wynikająca z wejścia na rynek mieszkaniowy wyzu lat 80, ceny zaczynają szaleć dochodząc do 8 tys / m2 w 2008 przy średnich zarobkach na poziomie 3 tys zl ..
Peka bańka subprimów w USA, dochodzi do systematycznego spadku cen mieszkań do średniej ceny 5800/m2 w 2013 r.
Świat otrząsnął się z kryzysu i tak jak zawsze zaczął podnosić stopy procentowe, i w polsce osiągają one 5 % , na podobnym poziomie są one w szwajcarii. Rządzacy świadomi demografii i tego że ponad 2 mln osób wyjechało z polski nie doprowadzają do napompowania koljnej bańki KNF wprowadza nowe rekomendacje w okreslaniu zdolności kredytowej, i konieczna jest wpłata własna na poziomie 30 % , zaś wysokośc kredytu nie może przekraczać równowartości 3 letnich zarobków, i wprowadzona zostaja zasada klucze za długi. dodatkowo wzorem francji zakazuje wynajmu w sytuacji w której odstepne z czynszem przekracza 1/3 miesięcznych dochodów. Nniemcy w 2012 r otwierają się na emigracje z ukrainy i 1,5 mln ukraińców wyjeżdza do niemiec zas do polski dociera ich do dnia dzisiejszego jedynie 500 tys.
Krakus jak myslisz ile będzie kosztował wtedy m2 mieszkania w krakowie.
Lokaty sa oprocentowane na poziomie 4 %, wibor na poziomie 5 %, i jest 1,5 mln mniej ukraińców .
Moim zdaniem przy takim scenariuszu ceny w 2013 r nie stają w miejscu tylko dalej spadają do proporcji z 2005 i w 2018 cena m2 odzwierciedla miesieczne zarobki i mamy ceny na poziomie 4800-5000 m2, tak wiec zgodnie z niemal dwukrotnym, wzrostem siły nabywyczej względem 2005 r ceny mieszkań mamy też dwa razy wyższe ... , czyli mamy zrównoważony wzrost zgodny z fundamentami .

Krakus44

Postautor: Krakus44 » 26 lis 2018, 0:18

krakus1891 pisze:
Wariant B: Kupujesz mieszkanie ktore z wykonczeniem Cie kosztuje 400000 zl. Nie przeplacasz za nie placac >10k/m2 tylko znajdujesz oferte ciekawego ukladu mieszkania z garazem i komorka lokatorska w inwestycji ktora nie bedzie przepelniona imprezujacymi, wynajmujacymi studentami, ktorzy wszystko maja w 4 literach. Czyli w razie czego mieszkanie utrzyma atrakcyjnosc do odsprzedania w przyszlosci, komus kto chce mieszkanie dla siebie, a nie pod wynajem, jesli bedzie to kiedys nieoplacalne. Wynajmujesz mieszkanie z komorka i garazem za 1200zl po odliczeniu podatku (to dzisiaj bardzo atrakcyjna kwota, i nie bedzie taniej jesli bedzie krach) i po 10 latach zostaje Ci w kieszeni liczac 11 miesiecy pomnozone razy 10 lat...110 razy 1200 daje 132000 plus cena 400000 za mieszkanie ktora nie sadze zeby spadla nawet w sytuacji kryzysu. Po 10 latach masz zatem 532000 liczac nawet wynajem za super tanie 1200 zl/mies...

Bardzo ciekawe założenia, tylko aby się spełniły musimy na 10 lat zamrozić sytuacje polski , i wtedy mają one szanse się spełnić....
Pobawmy się przewidywaniami ale takimi zaczynając tak 14 lat wstecz...
Mamy 2005 r i ceny w krakowie na poziomie 2,5-3 tys/m2 i pokrywają sie one ze średnimi zarobkami. W 2006 zaczyna się bańka wynikająca z wejścia na rynek mieszkaniowy wyzu lat 80, ceny zaczynają szaleć dochodząc do 8 tys / m2 w 2008 przy średnich zarobkach na poziomie 3 tys zl ..
Peka bańka subprimów w USA, dochodzi do systematycznego spadku cen mieszkań do średniej ceny 5800/m2 w 2013 r.
Świat otrząsnął się z kryzysu i tak jak zawsze zaczął podnosić stopy procentowe, i w polsce osiągają one 5 % , na podobnym poziomie są one w szwajcarii. Rządzacy świadomi demografii i tego że ponad 2 mln osób wyjechało z polski nie doprowadzają do napompowania koljnej bańki KNF wprowadza nowe rekomendacje w okreslaniu zdolności kredytowej, i konieczna jest wpłata własna na poziomie 30 % , zaś wysokośc kredytu nie może przekraczać równowartości 3 letnich zarobków, i wprowadzona zostaja zasada klucze za długi. dodatkowo wzorem francji zakazuje wynajmu w sytuacji w której odstepne z czynszem przekracza 1/3 miesięcznych dochodów. Nniemcy w 2012 r otwierają się na emigracje z ukrainy i 1,5 mln ukraińców wyjeżdza do niemiec zas do polski dociera ich do dnia dzisiejszego jedynie 500 tys.
Krakus jak myslisz ile będzie kosztował wtedy m2 mieszkania w krakowie.
Lokaty sa oprocentowane na poziomie 4 %, wibor na poziomie 5 %, i jest 1,5 mln mniej ukraińców .
Moim zdaniem przy takim scenariuszu ceny w 2013 r nie stają w miejscu tylko dalej spadają do proporcji z 2005 i w 2018 cena m2 odzwierciedla miesieczne zarobki i mamy ceny na poziomie 4800-5000 m2, tak wiec zgodnie z niemal dwukrotnym, wzrostem siły nabywyczej względem 2005 r ceny mieszkań mamy też dwa razy wyższe ... , czyli mamy zrównoważony wzrost zgodny z fundamentami .

No wlasnie, czyli twierdzisz ze ceny aktualne sa adekwatne do aktualnych warunkow finansowych. Jesli kupisz ciekawe mieszkanie za 6-7k/m2 w przyzwoitej lokalizacji a nie wpompujesz np 14k/m2 blizej centrum to ryzyko straty jest minimalne. Nie majac oczekiwan ze cena za metr wzrosnie za 10-15 lat, masz mieszkanie ktore zarabia na siebie przez te lata, a potem zawsze mozesz je odsprzedac. I tutaj caly szkopul w tym zeby mieszkanie bylo na tyle atrakcyjne, zeby kupila je zwykla rodzina z malym dzieckiem lub zeby sie nadawalo pod wynajem o ile to jeszcze bedzie opalacalne za 15 lat. Wg mnie mieszkanie o dobrym ukladzie, narozne, lub obustronne,jasne, 2 pokojowe, z komorka lokatorska i garazem, dobrze skomunikowane z centrum zawsze znajdzie nabywce. Oczywiscie jest ryzyko ze mieszkanie straci na wartosci, ale koszty z wynajmu przez tyle lat moga strate zniwelowac.
Gdyby ktokolwiek wiedzial co bedzie za 10-15 lat to zycie byloby proste i wszyscy bylibysmy bogatsi.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”