[Bud. A3 A4 A5] Jakie są koszty przeniesienia własności mieszkania / notariusza - Nowa 5 Dzielnica
-
[Bud. A3 A4 A5] Jakie są koszty przeniesienia własności mieszkania / notariusza - Nowa 5 Dzielnica
Ja mam trochę inne pytanie. Ile płaciliscie u notariusza przy przeniesieniu własnosci?
Re: [Bud. A3 A4 A5] Jakie są koszty przeniesienia własności mieszkania / notariusza - Nowa 5 Dzielnica
zależy od wartości mieszkania - ja przy mieszkaniu 39 m2 niecałe 2500 zł
Re: [Bud. A3 A4 A5] Jakie są koszty przeniesienia własności mieszkania / notariusza - Nowa 5 Dzielnica
lucashunter10 pisze:Ja mam trochę inne pytanie. Ile płaciliscie u notariusza przy przeniesieniu własnosci?
Deweloper nie może narzucać tu swojego notariusza i można wybrać jakiegoś swojego. Jeżeli dostaniecie ofertę od notariusza poleconego przez CNT, to warto podzwonić po innych kancelariach i dopytać czy są w stanie zrobić to taniej.
nie sadze że notariusz inny stworzy ten akt który ma kilkanaście stron od nowa, masę zapisów deweloperskich, przeniesień, zmian KW. Dla kogoś od nowa robiąc to to cena będzie kilka razy większa
kapi01 pisze:nie sadze że notariusz inny stworzy ten akt który ma kilkanaście stron od nowa, masę zapisów deweloperskich, przeniesień, zmian KW. Dla kogoś od nowa robiąc to to cena będzie kilka razy większa
A ja nie wiem czy to nie jest tak, że projekt aktu notarialnego i tak dostarcza tu deweloper. Znajomi kupujący mieszkania w innych inwestycjach bez problemu umawiali się w innych kancelariach, niż proponowane przez dewelopera na podpisanie aktu notarialnego i nikt nie robił problemów, a często byli na tym kilkaset zł do przodu. Ewentualnie notariusz dewelopera obniżał cenę dostosowując ją do stawek konkurencji. Warto tu negocjować

Witam - mieszkanie 44m bez kredytu (bo to chyba troche moze podniesc koszt aktu) - 2000zl.
Witam serdecznie
Czy ktoś korzystał z innego notariusza niż "wskazany" ?
Zaproponowane koszta które trzeba ponieść są delikatnie mówiąc mało konkurencyjne a biorąc pod uwagę, że mają mniej roboty niż zewnętrzny notariusz jest to zwyczajne "dojenie" ...
Czy ktoś próbował działać z z zewnętrznym notariuszem ? i tu pytanie jak ustosunkowało się do tego biuro sprzedaży ? czy szanuje taką decyzję czy robią problemy ?
A może ktoś negocjował te stawki ?
( np wypis 5 sztuk aktu notarialnego za jedyne 300zł ??!! )
Z tego co ustaliłem koszta sądowe to :
- za założenie Księgi Wieczystej dla lokalu mieszkalnego
- wpisy w 4 Księgach Wieczystych: nieruchomość dojazdowa, stanowiąca zieleń, rekreacyjna i nowoutworzona nieruchomość komunikacyjna
-wykreślenie roszczenia
przy "hipotece dodatkowo:
- opłata sądowa
-podatek pcc
Wszystkie inne pozycje to wynagrodzenie notariusza
Nie wiem czy Wy też dostaliście taką tabelkę na maila z wyceną ? ( oczywiście jest tak stworzona, żeby pomieszać opłaty sądowe z wynagrodzeniem notariusza... )
Pozdrawiam
Czy ktoś korzystał z innego notariusza niż "wskazany" ?
Zaproponowane koszta które trzeba ponieść są delikatnie mówiąc mało konkurencyjne a biorąc pod uwagę, że mają mniej roboty niż zewnętrzny notariusz jest to zwyczajne "dojenie" ...
Czy ktoś próbował działać z z zewnętrznym notariuszem ? i tu pytanie jak ustosunkowało się do tego biuro sprzedaży ? czy szanuje taką decyzję czy robią problemy ?
A może ktoś negocjował te stawki ?
( np wypis 5 sztuk aktu notarialnego za jedyne 300zł ??!! )
Z tego co ustaliłem koszta sądowe to :
- za założenie Księgi Wieczystej dla lokalu mieszkalnego
- wpisy w 4 Księgach Wieczystych: nieruchomość dojazdowa, stanowiąca zieleń, rekreacyjna i nowoutworzona nieruchomość komunikacyjna
-wykreślenie roszczenia
przy "hipotece dodatkowo:
- opłata sądowa
-podatek pcc
Wszystkie inne pozycje to wynagrodzenie notariusza
Nie wiem czy Wy też dostaliście taką tabelkę na maila z wyceną ? ( oczywiście jest tak stworzona, żeby pomieszać opłaty sądowe z wynagrodzeniem notariusza... )
Pozdrawiam
U mnie wyszło niecałe 2.5k pln (z czego 1k to opłaty sądowe) przy raczej droższym mieszkaniu i większej ilości dodatkowych powierzchni. Nie wiem czy te 1.5k to dużo czy mało, nie sprawdzałem bo uznałem, że te ewentualne kilkaset złotych nie jest warte mojego czasu tak więc tu nie podpowiem.
Wróć do „Nowa 5 Dzielnica Kraków od CNT - forum mieszkańców osiedla”