[Bud. A4] Zbyt stromy wjazd do garażu w budynku - Nowa 5 Dzielnica

Forum dla osób, które już kupiły lub chcą kupić nowe mieszkanie w Krakowie w inwestycji Nowa 5 Dzielnica, za którą odpowiada deweloper Centrum Nowoczesnych Technologii. Zapraszamy do wymiany informacji i opinii na forum.
mat02

[Bud. A4] Zbyt stromy wjazd do garażu w budynku - Nowa 5 Dzielnica

Postautor: mat02 » 23 lis 2018, 15:27

Witam,
czy ktoś weryfikował poprawność wykonania wjazdu do garażu w budynku A4 (ten z wjazdem do garażu od strony ulicy Racławickiej, przy klatce 97-117 )?
Wjazd nie ma żadnego przełamania i przy jakimkolwiek większym obciążeniu (3-4 osoby lub bagaże) nawet normalne auto może się zawiesić. Nie mam jeszcze pilota do bramy, więc nie sprawdzałem jak wygląda wyjazd, ale podejrzewam, że auto będzie obcierać zderzakiem o wjazd.

Zdjęcia:
https://drive.google.com/file/d/1AE7su- ... sp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1M3vDUD ... sp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1BoZqCg ... sp=sharing
Ostatnio zmieniony 28 lis 2018, 9:46 przez mat02, łącznie zmieniany 1 raz.

nazwa_uzytkownika

Re: [Bud. A5] Zbyt stromy wjazd do garażu w budynku - Nowa 5 Dzielnica

Postautor: nazwa_uzytkownika » 23 lis 2018, 23:28

mat02 pisze:nawet normalne auto może się zawiesić

Co to znaczy normalne auto?
Jakie Ty masz auto i jaki prześwit?

mat02

Postautor: mat02 » 23 lis 2018, 23:46

Normalne, czyli nie sportowe/tuningowane/obniżane.
Na zdjęciu jest Opel Ampera, prześwit 114mm (tyle samo co np. Passat B6). Widać, że auto prawie dotyka progiem o wjazd.

Izabell76

Postautor: Izabell76 » 28 lis 2018, 8:51

Czy wie ktoś może jak jest z wjazdem w budynku A4? Wiem, że istnieje możliwość „przetestowania” garażu, jeśli ktoś rozważa zakup miejsca postojowego. Niestety w dniu, kiedy chciałam wjechać akurat prowadzone były prace w garażu, więc się nie udało...

mat02

Re: [Bud. A4] Zbyt stromy wjazd do garażu w budynku - Nowa 5 Dzielnica

Postautor: mat02 » 28 lis 2018, 9:47

Przepraszam za pomyłkę w numerze budynku. Chodziło mi oczywiście o budynek A4, ten z wjazdem do garażu od strony ulicy Racławickiej, przy klatce 97-117.

rmcc

Postautor: rmcc » 28 lis 2018, 20:50

U mnie przy 119mm wygląda to tak: https://imgur.com/a/YSp8piB Wjazd jest faktycznie dość stromy, podobnie jak zjazd na -2 ale nic nie obciera, chociaż szybsze wjechanie pewnie skończy się kontaktem z podłożem.

mat02

Postautor: mat02 » 29 lis 2018, 6:21

A sprawdzałeś z obciążeniem? U mnie problem pojawia się, gdy w aucie jest 3 pasażerów lub np. bagaże czy większe zakupy.
Wyładowywanie auta np. na deszczu czy w zimie tylko po to, żeby móc wjechać do garażu jest lekko mówiąc mało komfortowe.

W innych garażach wjazd jest najpierw wypłaszczony (część zrobiona z kostki) a dopiero później zjazd w dół. W A4 tylnie koła nie dojeżdżają do samej góry podjazdu z kostki zanim przód zacznie się obniżać.

Na zjeździe na -2 nie ma tego problemu, bo tam wyjeżdża się właśnie na płaską podłogę, a dodatkowo wjazd jest wygładzony.

bbvp

Postautor: bbvp » 04 gru 2018, 15:28

Cześć
W zeszlym tygodniu wychodziliśmy z Żoną właśnie garażem i miałem dwa spostrzeżenia :

1. Powierzchnia podjazdu - rampy przy zwykłej wilgoci jest śliska jak cholera !!! ( to powinno byc jakies bardziej przyczepne niż zwykły asfalt czy kostka a jest ślisko ! )

2. Na oko przełamanie zjazdu jest bardzo duże i przyszło mi do głowy ze bedzie wesoło ... samochody ze standardowym prześwitem i sporym rozstawem osi będą miały wesoło a zapakowane obstawiam ze bedą sie wieszać " brzuchem" albo przycierać ( co skutkuję korozją obtartego podwozia )
Obstawiam że Ford Mondeo zapakowany z 4 osobami po prostu sie tam powiesi i trzeba bedzie wzywać sąsiadow.

Tylko czy to jest w normie ?

Ps widze, że ciekawy samochód bedzie parkował :)
Z tego co wiem to Ampera jest 4 osobowa plus 4 walizki i zawiśniesz na bank :/ to nie jest normalne ...

bbvp

Postautor: bbvp » 04 gru 2018, 15:32

rmcc pisze:U mnie przy 119mm wygląda to tak: https://imgur.com/a/YSp8piB Wjazd jest faktycznie dość stromy, podobnie jak zjazd na -2 ale nic nie obciera, chociaż szybsze wjechanie pewnie skończy się kontaktem z podłożem.

Sprawdz jak bedziesz miał przełamanie dokładnie miedzy osiami w zapakowanym samochodzie myslę ze moze byc ciekawsze ;) bo teraz mam wrazenie ze nie stoisz w "newraglicznej" pozycji chyba ze to takie zludzenie na zdjeciu

mat02

Postautor: mat02 » 04 gru 2018, 20:51

Ostatnio widziałem jak jakiś sąsiad wyjeżdżał z garażu w A4 z kilkoma osobami w samochodzie (A4 w kombi). Słychać było jak auto uderzyło progami o wyjazd :/

Jeśli ktoś ma SUVa to raczej tego nie odczuje, ale wszystkie dłuższe osobówki mają naprawdę duży problem :/ na podjeździe zaraz przy kratce już widać ślady po uderzeniach:
https://imgur.com/a/KXKZhcj

Co do małej ilości posypki w nawierzchni podjazdu to mam takie same odczucia. W zimie gdy na podjeździe pojawi się woda/śnieg/błoto pośniegowe będzie można mieć problem z wyjazdem lub w ogóle stoczyć się na zablokowanych kołach prosto w bramę...

Wysłałem zdjęcia i uwagi na temat podjazdu do biura sprzedaży i czekam na odzew. Proponuję, żeby inne osoby też przesłały swoje uwagi. Po pełnym odbiorze budynku mieszkańcy zostaną z tym problemem sami :/

@bbvp - Ampera z samym kierowcą i bez obciążenia przechodzi ledwo ledwo. Wystarczy dodać 2 osoby (nawet bez bagażu) i progi dotykają podłogi :/

Wróć do „Nowa 5 Dzielnica Kraków od CNT - forum mieszkańców osiedla”